Aristotel

Aristotel

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6943

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aristotel este primul filosof in a carui teorie gasim o constructie minutioasa, si-a realizat un sistem filosofic ferm, fiind foarte importanta analiza conceptelor pe care acesta le face. Totodata, Aristotel este initiatorul momentului desprinderii unora dintre materiile stiintifice de filosofie.


Aristotel este acela care a luat apararea familiei si a proprietatii private si a considerat ca cea mai buna forma de stat ar fi monarhia, aristocratia si democratia, iar pentru ultima este foarte convins in afirmatii.





Aristotel


Aristotel



A aratat, asadar, ca multimea are posibilitatea de a judeca mai bine decat daca ar fi intr-un grup redus. Totusi, si in viziunea lui, omul trebuie sa se supuna regulilor, legii, caci acestea au puterea suprema intr-un stat. Tot despre Aristotel stim ca a fondat etica, estetica si ca a stat la infiintarea celor mai multe stiinte.



Aristotel
s-a nascut in 384 i. Hr. si a murit la 7 martie 322 i. Hr. El a fost unul dintre cei mai de seama filosofi dati omenirii de Grecia Antica si, totodata, un clasic al filosofiei universale, cu un spirit enciclopedic. Chiar daca Platon este cel care a pus bazele filosofiei, Aristotel a tras niste concluzii imperioase si a dezvoltat-o.


Din acest motiv se poate spune ca Aristotel a intemeiat stiinta politica drept disciplina. Totodata, filosoful a sistematizat domenii precum Retorica, Metafizica, Etica si Logica Formala.



Aristotel s-a nascut Stagira, de aceea i se mai spune si Stagiritul, acesta find un oras din Chalcidica, situat in nordul Marii Egee. Tatal lui Aristotel, pe nume Nicomah, a fost medicul regelui Midas al II-lea, regele Macedoniei, iar mama sa, numita Phaestis, provine dintr-o familie aristocratia.



Aristotel
a ramas orfan de mic copil, a ajuns la varsta de 17 ani sa intre in Academia lui Platon unde a ramas 20 de ani, fiind initial elev, apoi profesor. Dupa ce a murit Platon, Aristotel a plecat la Assos in Misia si a devenit consilierul tiranului Hermias.




elementele la Aristotel


elementele la Aristotel



Astfel si-a inceput o serie de calatorii, incercat sa cunoasca si sa studieze formele de stat ale acelei perioade. A fost chemat apoi la curtea lui Filip, in Pesla, pentru a se ocupa de educatia tanarului Alexandru, cel pe care-l stim drept Alexandru cel Mare.



Cat despre aspectul fizic al lui Aristotel, se stie ca acesta avea ochii mici, picioare subtiri, dar mereu o infatisare placuta, imbracaminte adecvata, o tunsoare ingrijita si purta inele cu pietre scumpe. Aristotel s-a indragostit de concubina unui prieten de-al sau, s-a casatorit apoi cu ea, iar aceasta femeie il cadorisea cu daruri ce se duceau atunci numai divinitatilor.



Aristotel s-a intors apoi in Stagira, dar nu pentru mult timp, mergand apoi in Atena, unde si-a fondat propria scoala, Liceul – Lykeion, scoala care urma sa rivalizeze cu Academia lui Platon. La Lykeion, Aristotel a predat 13 ani, timp in care si-a efectuat fara oboseala cercetarile.



Cateva concepte din viziunea lui Arisotel (ro.wikipedia.org):



Filosofia = stiinta a cauzelor prime, o cercetare a fiintei ca fiinta

Materia = "Forma in potenta" sau "potentialitate pura". Fiinta in potenta, in stare nedeterminata (virtualitate).

Forma = fiinta in act, determina materia (energie)

Primul Motor = cauza miscarii din lume; este miscatorul nemiscat, Act pur, imaterial, gandire pura (divinitatea suprema)

Statul = anterior familiei si individului, este un organism natural; ideal este statul avand clase sociale bine determinate

Statul = scopul sau este fericirea, dobandita ca stare ce insoteste practicarea virtutilor; statul condus de omul cel mai virtuos este monarhia (poate degenera in tiranie). Alte forme de guvernamant sunt aristocratia (poate degenera in oligarhie), republica (poate degenera in demagogie – guvernarea celor inculti)

Adevarul = corespondenta conceptelor cu realitatea

Logica = introducere si pregatire a tuturor stiintelor, analiza a legilor gandirii (care sunt si legi ale realitatii)

Silogismul = procedeul dialectic de gandire care ne duce necesar la adevar






Metafizica - Aristotel


Metafizica - Aristot



Aristotel a scris foarte mult, iar opera sa are o istorie interesanta. Scrierile i-au fost descoperite treptat, stim despre Poetica ca a fost descoperita abia in perioada Renasterii, asadar pot fi sanse ca unele sa fie necunoscute si astazi.



Variatul sau sistem filosofic uimeste prin diversitatea informatiilor. Avem, astfel, scrieri ce pornesc de la logica, teologie, politica si se intind pana la estetica, fizica, astronomie si astrologie. De asemenea, gandirea lui Aristotel sta la baza gandirii si ideilor medievale crestine si islamice. Dintre cele mai bine de 150 de lucrari din opera sa, s-au pastrat 147.



Lucrarile ce-i apartin operei lui Aristotel au fost impartite in cinci categorii si toate formeaza „Corpus Aristotelicum", iar din afara acestora se gaseste "Constitutia atenienilor" sau Athenaion Politeia.