Ardeiul, inca o leguma sanatoasa

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4443

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu totii stim cat de bine ne prinde o salata de vara generoasa si racoroasa cu rosii, castraveti si ardei si alte legume, dupa preferinte. Nu e doar o masa delicioasa ci si o portie importanta de sanatate. Toate legume au proprietati curative miraculoase pentru organismul nostru, de care trebuie sa invatam sa ne bucuram. Astazi vom vorbi putin despre ardei si despre beneficiile aduse de acestia.

Ardeiul

Originar din Peru, ardeiul s-a raspandit repede in ambele Americi. Inainte de venirea lui Columb ardeiul se bucura de o mare popularitate printre legume. Medicul lui Cristofor Columb e cel care a extins ardeiul si pe continentul european. Conferind mereu un plus de savoare si o aroma unica mancarii gatite, ardeiul a fost recunoscut rapid de bucatarii din Europa datorita deliciului si beneficiilor sale. Treptat, de la Mediterana, Balcani si pana in Nord, ardeiul a devenit o leguma consacrata in gospodariile oamenilor. In Ungaria, a fost atat de apreciat incat a devenit leguma nationala. Va dati seama ca nu degeaba.

Beneficiile ardeiului

Vitamina C, A si beta-carotenul se afla in cantitati semnificative in compozitia ardeiului. Cel verde este mai bogat in vitamina C iar ardeiul galben si cel rosu au un aport mai ridicat de beta-caroten. Pentru a atinge necesarul zilnic de vitamina C, e nevoie sa consumam 200 de grame de ardei. Impreuna cu vitamina A, aceasta combate radicalii liberi. Acest lucru se traduce intr-un adevarat scut de protectie pentru inima si vasele de sange, depunerile de colesterol fiind astfel stopate. De asemenea, ardeiul contribuie la prevenirea aparitiei glaucomului, boala grava de ochi, si a artritei, boala ce afecteaza articulatiile.

Ardeiul e indicat fumatorilor

In ce-i priveste pe fumatori, care nu sunt deloc in numar mic, ardeiul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia lor. Aceasta leguma sprijina fumatorii in a sta departe de efectele nocive ale tigarilor. Datorita calitatilor sale curative, ardeiul miscoreaza riscul declasarii cancerului si enfizemului pulmonar.

Intrebuintari externe

Siliciul din componenta ardeilor grasi ajuta la tratarea unghiilor si a parului. In acest sens se prepara sucul din ardei gras.