Anxietatea de separare la copiii mici

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1511

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unul dintre lucrurile pline de satisfactie atunci cand te gandesti ca ai un copil este faptul ca stii ca ei te vor iubi neconditionat. Chiar si cand nu ne simtim bine si neincrezatori, copilul nostru iubitor va fi acolo, dorind doar imbratisarea si atentia noastra. Cu toate acestea, exista momente cand ne dorim ca el sa se simta confortabil fara prezenta noastra, din diverse motive – mersul la bunica, stat cu bona, mersul la cresa, la gradinita – dar pentru unii copii mici acest lucru poate fi chiar traumatic.

In jurul varstei de 6-7 luni, bebelusii incep sa dezvolte un sentiment de "permanenta a obiectelor". Ei incep sa inteleaga ca obiectele si oamenii inca mai exista chiar si atunci cand ei nu ii pot vedea. Pana la varsta de 12 luni, copiii mici devin nerabdatori si agitati de fiecare data cand unul dintre parinti este in afara razei lor vizuale (mai ales mama).Ei isi dau seama ca parintii lor nu sunt cu ei si poate deveni ingrijorat ca nici nu se vor mai intoarce sau nu vor fi acolo cand vor avea nevoie de ei. Acest lucru este adesea motivul pentru care copiii mici tipa adesea in timpul noptii.

Din fericire, aceasta faza normala de dezvoltare va trece pana la varsta de 3 ani, dar intre timp, exista unele strategii care pot ajuta la reducerea nivelului de anxietate la copiii mici. Este important sa nu fi furios sau suparat din cauza comportamentului copilului tau. Din contra ar trebui sa te simti flatat ca el te iubeste atat de mult incat nu vrea sa petreaca nici un minut fara tine. Dar indiferent cat de confortabil este, trebuie sa iti ajuti copilul sa treaca prin aceasta normala. Iata cum:

Ascunde emotiile cand trebuie sa pleci de langa el

In cazul in care copilul va simti ca esti suparat din cauza plecarii copilului (la cresa, gradinita sau la bunici), el va reactiona. Asadar, afiseaza incredere in tine, fii cu zambetul pe buze si nu iti arata vinovatia ca "iti parasesti" copilul pentru o perioada de timp.

Pregateste-ti copilul in avans

Vorbeste despre eveniment din timp. In cazul in care copilul isi va petrece o zi la bunica, vorbeste despre asta cel putin cu 2 zile inainte. Reaminteste-i copilului cat de mult il iubeste bunica si cate lucruri amuzante vor face ei impreuna.

Nu-i spune "la revedere"

Este important sa iti lasi copilul fara a evidentia scena plecarii tale. Este OK pentru copil sa planga atunci cand pleci. Daca incepi sa il pupi, sa il imbratisezi prea mult, scena s-ar putea transforma in lacrimi din partea ta. Ai grija ce spui, vorbeste-i frumos despre bunica lui sau despre persoana cu care ramane. Fii ferma, da-i un pupic rapid si pleaca.

Joaca "Peek- a- boo"

Bebelusilor le place acest joc – pentru ei este distractiv ca oamenii sa dispara si apoi sa reapara. Te poti ascunde dupa un perete, dupa canapea si apoi sa reapari brusc. Astfel el va intelege ca oamenii chiar daca dispar, este posibil sa si reapara.

Pentru a evita crizele de isterie, nu te strecura niciodata

Uneori unei mamei i se pare mai usor sa plece fara sa stie copilul, insa lor le intareste convingerea ca daca ei nu te pot vedea, inseamna ca nu mai esti acolo pentru ei. Apoi nu o sa mai vrea sa te scape din ochi pentru ca ei cred ca o sa dispari in orice moment. Acest lucru va prelungi probleme cu anxietatea.

Da-i jucaria preferata

Unii copii mici au un obiect preferat – o jucarie, o paturica. Daca le dai jucaria sau paturica cu ei cand raman la bunica sau la cresa/gradinita, s-ar putea ca ei sa se simta in siguranta si confortabil.

Perseverenta este cheia

Pentru acei parinti care se confrunta zi de zi cu aceeazi perioada de plansete si de crize din partea copilului, sfatul nostru este sa fiti perseverenti. Daca cedati o singura data la crizele de furie ale copilului, ei vor sti ca aceste crize pot duce la obtinerea unui lucru pe care ei il vor. Asigurati-va ca nu le este foame, somn, ca sunt schimbati, si apoi nu cedati urletelor lor. Daca sunteti perseverenti, copilul se va obisnui, si asta deoarece un copil se acomodeaza cel mai repede cu rutina.

Aminteste-ti ca faptul ca al tau copil se simte trist de fiecare data cand pleci este ceva normal. Poate si tu te simti la fel de trist. Dar aceasta experienta da posibilitatea copilului sa invete sa faca fata situatiilor dificile si va duce la un copil sanatos si puternic.