Antropologie, mituri

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari30813

Voteaza & Distribuie

Descriere

Miturile grecesti si romane - din haos se naste pamantul Gaia, care da nastere si se uneste cu cerul Uranos, detronat de fiul sau Kronos, detronat la randul sau de Zeus, care isi imparte domnia cu fratii sai Hades si Poseidon dupa infrangerea Titanilor. Se casatoreste cu Metis si Hera, dar va avea copii zei si semizei si cu muritoare.

Mitologia germanica - la inceput era regiunea gheturilor si a caldurii. Din gheata topita se formeaza gigantul Ymir; vaca primordiala Audhumbla linge gheata, dand nastere lui Buri, tatal lui Borr, tatal lui Odin, Vile si Ve, care il detroneaza pe Ymir. Din bucati ale lui Ymir se formeaza pamantul.

Odin
da nastere primei generatii de Zeii, ai fortei (Asen)

Mesopotamia - din haosul primordial, alcatuit din ape dulci (Apsu, principiu masculin) si sarate (Tiamat, principiu feminin) se nasc cerul si pamantul care dau nastere la divinitatile principale: Anu (Primul zeu, cerul), Enlil - Marduk (cel mai mare dintre zei; aerul, pamantul), Ea (zeul intelepciunii, apa).

Aztecii - din unirea unui cuplu primordial de zei a luat nastere un topor de silex, care a cazut pe pamant si a dat nastere la 1600 zei. Principalii patru isi impart punctele cardinale si elementele: sud - Huitzilpochtli, foc; nord - Tezcatlipoca, frig, moarte; est - Tlaloc, apa, fertilitate; vest - Quetzalcoatl - aer, lumina, viata; - cearta zeilor duce la patru distrugeri succesive ale lumii - a cincea lume ia naste din sacrificiul suprem al zeilor; Quetzalcoatl promite ca se va intoarce sa ii invete pe oameni ce au nevoie. El interzice sacrificiul uman, dar fratele sau uzurpator Tezcatlipoca il reintroduce. Are menirea de a mentine lumea prin reinnoirea sacrificiului primordial.

Egipt - cosmogonii multiple in Heliopolis, Hermopolis, Memphis si Teba - autogenerarea demiurgului (din oul cosmic / floarea de lotus) (fie Ra-Atum-Kephri, fie Ptah) din apa initiala, care genereaza pe su-aer si Tefnut-umiditate, apoi pe principalii zei.

India - demiurgul ia forma unui element / principiu: focul Agni, soarele Savitar, inflacararea creatoare Tapas, apele Varuna. - (oul) omul primordial Purusa este universul, fiind creat si creand energie. Capata sens cand stabileste legatura zeilor cu oamenii, sacrificiul. Dezmembrarea sa da nastere animalelor si formulelor sacre., elementele si astrii. Castele au luat nastere din gura, brate, coapse, picioare

China - oul cosmic da nastere lui Pangu, care se dezmembreaza creand lumea.