Categorii | Sanatate |
---|---|
Taguri | Medicina |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 8688 |
Anticonceptionalele sau „pastilele" sunt contraceptive hormonale pentru femei administrate pe cale orala si sunt niste tablete care se iau zilnic timp de 28 de zile la ora fixa.
Descoperite la inceputul anilor 1950 in Mexic, vandute in Statele Unite din anul 1960, actiunea anticonceptionalelor este de a interfera cu ciclul menstrual natural al femeii. Hormonii sintetici ai pilulelor previn ovulatia.
Pastilele contraceptive pot fi:
* combinate – contin doua derivate de estrogen si progesteron
* progestative – contin doar progesteron. Avantajul acestora este riscul cardiovascular redus.
Spre deosebire de prezervative, utilizarea anticonceptionalelor nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala.
Modul de actiune
Aceasta metoda de contraceptie actioneaza pe trei planuri:
* Reduce secretia de hormoni din glanda pituitara (FSH si LH), si, prin urmare, nu are loc maturizarea nici unui folicul in ovar, ceea ce are ca rezultat inhibarea ovulatiei.
* Modifica mucusul cervical, care devine mai putin permeabil la spermatozoizi
* Modifica endometrul, care nu mai permite implantarea.
Putem considera ca pilula provoaca o "un repaos" al ovarelor. Anticonceptionalele combinate pot fi prescrise si pentru tratamentul chisturilor ovariene functionale.
Efecte secundare
Ca toate medicamentele, pilulele contraceptive au efecte adverse. Cele enumerate in literatura medicala sunt foarte numeroase, si veti gasi lista lor pe prospectul care insoteste folia de comprimate. Cele intalnite in practica de zi cu zi sunt mai putin frecvente si mai putin severe. O mica lista care nu este exhaustiva:
* Greata si sensibilitate a sanilor, efecte mai rare la dozele folosite astazi; se estompeaza adesea dupa cateva cicluri.
* Crestere in greutate. Aceasta poate fi tinuta sub control prin echilibrarea alimentatiei si a exercitiilor fizice in primele trei luni de administrare.
* Micile sangerari care apar intre doua cicluri impun o evaluare pentru a gasi cauza organica inainte de schimbarea produsului.
* Ciclul menstrual poate sa nu vina in saptamana in care luati ultima pilula. Acest lucru nu-l ingrijoreaza pe medicul dvs, insa de cele mai multe ori va sperie pe dvs.
* Femeile care poarta lentile de contact pot experimenta intolerante la anticonceptionale.
Ce faceti cand uitati sa luati pastila intr-una din zile?
Factorul major in cazurile de ineficienta a anticonceptionalelor este uitarea. Un studiu realizat in SUA, principalele motive pentru care femeile uita sa isi ia pastilele sunt :
* Sunt departe de domiciliu: 13%
* Uita, pur si simplu: 13%
* Nu si-au cumparat o folie noua din timp: 10,5%
* Nu le iau la timp: 10%
* Sunt in concediu: 9,5%
* Sunt preocupate cu alte griji : 8%
* Efectele secundare: 3,7%
Aceasta problema poate fi evitata prin schimbarea pilulelor contraceptive cu un implant anticonceptional subcutanat.