Anthony Hopkins

Anthony Hopkins

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari3514

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Sir Philip Anthony Hopkins
Nascut(a): 31 decembrie 1937 in Port Talbot, Glamorgan, Tara Galilor
Inaltime: 174 cm

Sir Anthony Hopkins este actor de teatru si film, considerat unul dintre cei mai mari actori ai cinematografiei. Rolul pentru care este cel mai cunoscut este cel al lui Hannibal Lecter in Tacerea Mieilor si in continuarile Hannibal si Red Dragon. Alte filme celebre in care a jucat sunt Legendele Toamnei, The Remains of the Day, Amistad, Nixon si Fracture.

Cariera

Anthony Hopkins a debutat pe scena teatrului Palace in anul 1960, in piesa Have A Cigarette. A fost  remarcat de Sir Laurence Olivier, care l-a invitat sa i se alature la Royal National Theatre. Dupa o perioada indelungata de teatru, Hopkins a decis sa se orienteze si catre filme. A debutat pe micul ecran in productia BBC A Flea in Her Ear. In 1968 da marea lovitura dupa ce obtine rolul lui Richard I in The LionAnthony Hopkins in Winter, alaturi de legende ale cinematografiei precum Peter O'Toole si Katharine Hepburn.

Anthony Hopkins a dus in paralel activitatea din teatru cu cea din film. A jucat alaturi de Judi Dench in tragedia shakespeare-iana Antoniu si Cleopatra, apoi in Equus pe Broadway. In acelasi timp, a acceptat un rol in productia BBC Razboi si Pace si a jucat alaturi de Shirley MacLaine in A Change of Seasons, despre care a marturisit ca este cea mai respingatoare actrita alaturi de care a jucat vreodata. 

In 1998 apare alaturi de Antonio Banderas si Catherine Zeta-Jones in Masca lui Zorro, apoi in Meet Joe Black impreuna cu Brad Pitt. Rolul de referinta, cel putin din punctul de vedere al impactului la public, a fost si va ramane cel al doctorului Hannibal Lecter, criminal in serie si canibal feroce, din pelicula Tacerea Mieilor. Pentru prestatia sa nemaipomenita, Anthony Hopkins a castigat un premiu Oscar in 1991 la categoria Cel mai bun actor.

Partenera sa din film, Jodie Foster, a fost si ea distinsa cu o statueta de aur pentru felul in care a portretizat-o pe Clarice Starling. Hopkins si-a reluat rolul in sequel-urile Hannibal (alaturi de Julianne Moore) si Red Dragon (impreuna cu Ralph Fiennes, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman si Emily Watson). A refuzat, insa, sa revina in prequel-ul Hannibal Rising.

In 2004 este Oliver Stone il distribuie in Alexander, in rolul lui Ptolemeu, alaturi de Colin Farrell si Angelina Jolie. In 2007 apare in Beowulf si isi imprumuta vocea in Beowulf: The Game.  Pentru perioada 2012-2014, Hopkins si-a anuntat prezenta in The Song of Names, Alfred Hitchcock and the Making of Psycho, Solace, Arabian Nights si Hemingway & Fuentes.

Viata personala

Philip Anthony Hopkins s-a nascut pe 31 decembrie 1937 la Port Talbot, Glamorgan, Tara Galilor. Nu a fost un elev stralucit, insa a iubit artele, studiind pictura si pianul. A fost incurajat de Richard Burton sa urmeze o cariera in actorie. Hopkins i-a ascultat sfatul si s-a inscris la cursurile Royal College of Music & Drama, pe care le-a absolvit in 1957. 

S-a mutat in Statele Unite prima data la sfarsitul anilor '60, la finele anilor '80 a revenit la Londra pentru ca mai apoi sa se reintoarca in SUA si sa obtina cetatenia americana in aprilie 2000.

A fost casatorit cu Petronella Barker, de care a divortat in 1972, apoi cu Jennifer Lynton, din 1973 pana in 2002. In 2003 si-a unit destinele cu Stella Arroyave. Hopkins are o fiica, Abigail Hopkins, din prima casatorie cu Petronella Barker. 

Anthony Hopkins si Stella Arroyave