Antarctica

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10592

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1840, Wilkes cere o parte din Antarctica pentru S.U.A. In timpul unei expeditii de explorare, capitanul Charles Wilkes observa coasta estica a Antarcticii si cere ca aceasta sa devina parte a Statelor Unite. Grupul din care facea parte Wilkes a ridicat ancora in anul 1838, navingand in jurul Americii de Sud, pana in Pacificul de Sud si ulterior spre Antarctica, unde au explorat o bucata de 1500 de mile din coasta estica a Antarcticii, cunoscuta ulterior drept Wilkes Land. In 1842, expeditia s-a intors la New York, dupa ce a navigat in jurul globului.

Antarctica a fost descoperita de exploratori europeni si americani in prima parte a secolului al XIX-lea, iar in februarie 1821 a avut loc prima ancorare pe continentul antarctic, facuta de americanul John Davis, la Hughes Bay, in Peninsula Antarctica. In urmatorul secol, mai multe state, printre care si Statele Unite, au avut pretentii teritoriale asupra unor portiuni din acest continent, care cu greu poate fi locuit.

Totusi, in deceniul al 4-lea, pretentiile contradictorii au dus la o rivalitate internationala, iar Statele Unite, care au ridicat numeroase baze stiintifice pe continentul antarctic, a stabilit o politica oficiala de a nu emite pretentii teritoriale in ceea ce priveste acest continent, in acelasi timp nerecunoscand pretentiile niciunui alt stat. In 1959, Tratatul Antarctic a facut din Antarctica o zona internationala, a stabilit principiile cooperarii stiintifice din aceasta regiune si a interzis operatiunile militare, exploziile nucleare si depozitarea deseurilor radioactive pe continent.