Anestezia

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11319

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anestezicele generale sunt administrate prin inhalare sau injectie intravenoasa, putand cauza stari de inconstienta si insensibilitate la durere. Sunt utilizate in procedurile chirurgicale majore. In trecut, eterul a fost cel mai utilizat anestezic general. In prezent, printre anestezicele cele mai sigure se regasesc Halotanul si Izofluoranul, amandoua administrate prin inhalare.

Agenti anestezici care actioneaza pe termen scurt, cum ar fi pentotalul, Diprivanul si Midazolamul, sunt in general administrati pe cale intravenoasa sau intramusculara. Inhalarea oxidului de azot este utilizata pentru o anestezie usoara in interventii chirurgicale minore si in stomatologie. Analgezice care actioneaza pe termen foarte scurt pot de asemenea sa fie administrate intranazal, ca medicatie folosita inaintea inducerii anesteziei totale. Anestezice cum ar fi Brevitalul pot fi administrate pe cale rectala, mai ales la copii.

Anestezicele locale afecteaza simturile doar in regiunea in care sunt injectate si sunt utilizate de obicei in stomatologie si in interventiile chirurgicale minore. Anestezia spinala si epidurala implica injectarea unui agent anestezic in spatiul adiacent sirei spinarii, fiind o tehnica utilizata frecvent pentru interventii chirurgicale sub talie (de exemplu, obstetrica), in care starea de inconstienta totala nu este necesara.

Miorelaxantii pot fi utilizati in conjunctie cu anestezicele generale, in special pentru a reduce cantitatea de anestezic necesara. Temperaturile corpului scad de obicei atunci cand este utilizata anestezia in neurochirurgie si in operatiile pe cord, reducandu-se ritmul metabolismului, astfel ca celulele sa nu fie distruse prin lipsa sangelui circulant si a oxigenarii reduse.
Mai multe forme de anestezie pot fi utilizate in combinatie. Sunt cautate constant anestezice mai sigure si mai eficiente, in speranta de a perfecta noi moduri de a le combina si de a le administra.