Cum si cand luam suplimentele alimentare?

Detalii

CategoriiAlimentatie, Sanatate
Tagurifarmacie online, imunitate, sanatate, vitamine
Ultima actualizareMiercuri 12 mai 2021
Vizualizari677

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alimentatia dezechilbrata, ritmul galopant al vietii sau diversele probleme de sanatate cu care se mai intampla sa ne confruntam ne aduc in situatia de a avea nevoie de suplimente alimentare. Fie ca au in compozitie vitamine, minerale, oligoelemente, acizi grasi esentiali, enzime digestive sau extracte din plante medicinale, acestea vin sa ne ofere un ajutor pretios. Ceea ce putini dintre noi stiu este ca ele nu trebuie luate oricand si oricum. Exista o serie de recomandari in ceea ce priveste administrarea lor, de care e bine sa tinem cont. Pentru a ne putea bucura de un maximum de beneficii.

Exista un moment potrivit pentru fiecare


Dimineata, la pranz sau seara? Ne-am pus cu totii cel putin o data aceasta intrebare atunci cand am avut de luat un complex de vitamine si minerale sau un alt tip de supliment alimentar. Ei bine, exista o regula simpla dupa care ne putem ghida. Efectele suplimentelor alimentare ne sugereaza in ce moment al zilei este cel mai bine sa le consumam.

Energizantele se iau la trezire

Deoarece au un rol-cheie in transformarea alimentelor in energie si in stimularea metabolismului si a functiilor cerebrale, toate vitaminele din complexul B au indicatie de administrare in prima parte a zilei. De preferat, dimineata. Recomandarea este valabila si in cazul vitaminelor C si E, al conezimei Q10 si, desigur, in cazul multivitaminelor. De asemenea, sub incidenta acesteia cade si celebra vitamina D, probabil cea mai titrata si studiata vitamina din ultimii ani. Oamenii de stiinta i-au completat de curand palmaresul cu dovezi clare privind contributia sa consistenta la buna functionare a sistemului imunitar, precum si la combaterea bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a tulburarilor de anxietate si a depresiei.

O concentratie optima a vitaminei D in sange a fost asociata si cu o mai buna calitate a somnului. Din acest punct de vedere, e logic sa crezi ca aceasta ar trebui luata seara, chiar inainte de somn. Iata ca nu e deloc asa. Expertii avertizeaza ca vitamina D este invers corelata cu hormonul somnului, melatonina. De altfel, acest lucru are sens, din moment ce o sintetizam in mod natural prin expunerea la soare. Asadar, si suplimentele alimentare cu vitamina D e bine sa fie luate dimineata sau la pranz. In orice caz, cu mult inainte de ora de culcare.

Suplimentele cu efect sedativ se iau seara

Deoarece unele suplimente alimentare ne pot face sa ne simtim somnorosi, se va evita consumul lor in timpul zilei. In aceasta categorie intra si magneziul, un mineral esential pentru buna functionarea a muschilor, inclusiv a inimii, dar si a intregului sistem nervos. Acesta are si un puternic efect calmant, motiv pentru care este recomandat adesea in stari de stres, si poate induce o stare de somnolenta. Din aceleasi considerente, se vor lua seara si suplimentele pe baza de melatonina sau radacina de valeriana. Tot seara e indicat sa fie luate suplimentele cu calciu. Si asta deoarece mineralul este mai bine absorbit pe timpul noptii.

Pe stomacul gol sau in timpul meselor?

O alta intrebare importanta care ne pune adesea in incurcatura este cea legata de distanta administrarii suplimentelor alimentare fata de mese. De regula, acest tip de informatii ar trebui sa se regaseasca in prospect sau, cel putin, pe ambalajul produsului. Cand nu le avem la indemana, le putem gasi din cateva click-uri, accesand farmacie online. In principiu, acestea ar fi recomandarile de baza:

Se iau inainte de masa
  • Suplimentele care contin fier;
  • Adjuvantele pentru vezica biliara;
  • Lecitina;
  • Vitaminele hidrosolubile (C si B-urile);
  • Potasiul si manganul.

Se iau dupa masa
  • Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) – acestea se absorb cel mai bine in prezenta grasimilor. Un studiu din 2015 a relevat ca atunci cand este administrata in timpul sau imediat dupa un mic dejun bogat in grasimi, vitamina D inregistreaza o absorbite de 32% mai buna decat dupa o masa saraca in grasimi.
  • Calciul – se aboarbe mai bine daca e luat dupa o masa usoara si nu pe stomacul gol. De asemenea, e important de retinut ca organismul nostru absoarbe mai eficient calciul atunci cand e administrat intr-o doza de cel mult 600 mmg odata. In cazul in care trebuie sa luati mai mult de atat pe zi, divizati doza pentru masa pranz si seara.
  • Acizii grasi esentiali Omega-3.
  • Zincul – pe stomacul gol poate provoca stari de greata.
  • Enzimele digestive de tipul pepsinei sau pancreatinei.
  • Plantele medicinale care ajuta la imbunatatirea digestiei.

Se iau intre mese
  • Sodiul si fosforul.
  • Probioticele – scopul principal in cazul lor este sa fie minimizata interactiunea cu enzimele digestive, pentru a le proteja.
  • Majoritatea plantelor medicinale, cu exceptia celor pentru digestie.

Mare atentie la interactiunile dintre ele

Unele vitamine si minerale functioneaza mai bine impreuna. Pe cand altele, dimpotriva, isi pun bete-n roate. De pilda, calciul nu trebui luat niciodata impreuna cu fierul, zincul si magneziul. Si asta pentru ca le afecteaza absorbtia. Calciul, in schimb, face o echipa foarte buna cu vitamina D si vitamina K, acestea din urma favorizandu-i absorbtia si fixarea sa in oase. O alta combinatie castigatoare o reprezinta cea dintre fier si vitamina C. Pe langa faptul ca imbunatateste semnificativ absorbtia fierului, vitamina C pare sa reduca si efectele secundare observate in cazul administrarii acestui mineral, cum ar fi greata si constipatia.

Surse:
thehealthy.com/nutrition/vitamins/supplements-time-day-meals/
medicalnewstoday.com/articles/319556
whatsgood.vitaminshoppe.com/supplement-timing/
farmaciata.ro/cand-luam-suplimentele-inainte-intre-sau-dupa-mese/