Alain Delon

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari3988

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Alain Fabien Maurice Marcel Delon
Nascut(a): 8 noiembrie 1935 in Sceaux, Seine, Franta
Inaltime: 182 cm

Alain Delon este un actor francez celebru, o legenda a cinematografiei mondiale, care a lucrat cu regizori faimosi precum Michelangelo Antonioni, Jean-Luc Godard, Luchino Visconti sau Louis Malle.

Cariera Cariera de actor a lui Alain Delon am putea spune ca a inceput prin hazard. La 14 ani a renuntat la scoala si a inceput sa lucreze la macelaria tatalui sau vitreg. Trei mai tarziu s-a inrolat in armata insa a fost dat afara din cauza comportamentului dezonorant si s-a intors la Paris unde a avut diverse locuri de munca. Prietenia cu actrita Brigitte Auber l-a manat catre Cannes, unde a fost observat de un cautator de talente.

Alain Delon

 

Delon a fost trimis la Paris sa invete limba engleza pentru a putea onora contractul oferit de cel care l-a descoperit dar a ales totusi sa ramana in Franta si sa onoreze invitatia regizorului Yves Allegret de a aparea in filmul acestuia, Quand la Femme s'en Mele. Urmatoarea aparitie a fost in Faible Femmes, pelicula care a fost difuzata si in America, unde a avut un succes urias.

 

In 1960, Alain Delon joaca in Purple Noon, adaptat dupa romanul Patriciei Highsmith, The Talented Mr. Ripley. A urmat Rocco and His Borthers, in regia lui Luchino Visconti, prestatie despre care s-a spus la acea vreme ca este emotionanta si expresiva.

 

Alain Deloc a jucat si pe scena teatrului, debutand in 1961 la Paris cu piesa Tis Pity She's a Whore alaturi de Romy Schneider. Colaborarea cu Luchino Visconti continua, Delon fiind distribuit in drama Ghepardul (Il Gattopardo). Actorul a jucat si sub bagheta regizorala a lui Jean-Pierre Melville in Un Flic, Le Cercle Rouge si Le Samourai. 

 

A pus bazele propriei companii de productie cinematografica si a jucat in prima sa productie, Jeff. A urmat Borsalino, film ce a inregistrat un succes rasunator si s-a clasat printre filmele cu cele mai mari incasari din Franta.

 

Multitalentat, Alain Delon s-a orientat si catre muzica, in paralel cu cinematografia. In 1973 a realizat un duet cu cantareata Dalida inregistrand piesa Paroles, Paroles. 

 

In 1975 l-a interpretat pe Zorro in pelicula cu acelasi nume a lui Johnston McCulley. Un an mai tarziu, apare in Monsieur Klein, prestatie ce i-a adus un premiu Cesar. In 1984 primeste din nou premiul Cesar, de data aceasta pentru rolul din Nostre Histoire. 

 

Dupa ce a aparut intr-o serie de filme ce s-au dovedit a fi esecuri, Alain Delon decide in 1997 sa se retraga din activitatea actoriceasca, desi ocazional mai onoreaza cu prezenta anumite productii. In 1990 a lucrat cu Jean-Luc Goddard la Nouvelle Vague.

Viata personala Alain Fabien Maurice Marcel Delon s-a nascut pe 8 noiembrie 1935 la Scezu, Hauts-de-Seine, Ile-de-France, o suburbie a Parisului.  A urmat cursurile mai multor scoli pentru ca era frecvent exmatriculat din cauza comportamenului neadecvat.

 

De-a lungul timpului au aparut o multitudine de obiecte cu imaginea actorului, de la piese de vestimentatie si ochelari pana la trabucuri si tigari.

 

In 1959 s-a logodit cu actrita Romy Schneider, pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare ale peliculei Christine. Intre timp a avut o aventura cu Nico, cantareata si model german care a si nascut un copil in 1962. La un an dupa nasterea baiatului, cuplul Delon – Schneider s-a despartit. In 1964, Delon s-a casatorit cu Nathalie Barthelemy si au impreuna un baiat, Anthony Delon. Cinci ai mai tarziu, casnicia s-a destramat. 

 

In 1968 a cunoscut-o pe actrita Mireille Darc, cu care a avut o relatie ce a durat 15 ani. In 1987, Delon a inceput o relatie cu modelul olandez Rosalie van Breemen, in urma careia au rezultat doi copii: Anouschka si Alain-Fabien.

 

In prezent, Alain Delon locuieste la Geneva, in Elvetia, dobandind si cetatenia elvetiana in 1999.