Masuri pentru protectia mediului ambiant

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari27653

Voteaza & Distribuie

Descriere



protectia mediului ambiant


protectia mediului ambiant



Mediul ambiant este greu incercat de expansiunea industriala, defrisarile necontrolate, schimbarile de clima. Atunci cand este vorba ca omenirea sa fie salvata de o soarta sinistra, de obicei apare un super-erou care face ceea ce trebuie: ii pune cu botul pe labe pe „baietii rai" si restabileste ordinea fireasca.



Din nefericire, acesti super-eroi exista doar in benzile desenate si in filmele inspirate de ele. In realitate, fiecare poate juca rolul de super-erou, dar si pe cel de baiat rau, in functie de cat si cum ajuta la refacerea si mentinerea mediului ambiant. Cu toate ca s-a constatat ca pe o raza de 100 de ani-lumina distanta de sistemul solar s-ar mai afla cateva zeci de planete aidoma Pamantului, susceptibile sa poata oferi conditii de viata pentru pamanteni, deocamdata, astfel de calatorii pana la „noile Pamanturi", pana in adevarata Lume Noua sunt prohibitive. Singurul Pamant locuibil este acesta. Pentru a salva mediul ambiant, de care depindem cu totii, omenirea poate lua masuri concrete.


1. Reducerea consumului de energie. Specia umana va ajunge, curand, la 7 miliarde de indivizi si consumul insatiabil de energie joaca un rol major in distrugerea mediului. Un pas important pentru salvarea sa ar fi reducerea semnificativa a consumului energetic. La nivel personal acest lucru s-ar putea traduce, in principal, prin evitarea risipei de curent electric si de combustibil.


2. Folosirea energiei alternative, curate, sustenabile. Acest lucru ar insemna mai multe panouri solare, centrale eoliene, evitarea combustibililor fosili. Daca nu se poate renunta la un consum energetic ridicat, atunci energia sa fie „verde".


3. Conservarea apei. Fara H2O nu exista viata si, in acest moment, Australia si zone intinse din Asia si Africa trec printr-o seceta acuta. Apa trebuie considerata o resursa limitata. O buna metoda de a reduce consumul ei ar fi instalarea de aparate WaterSense, pentru limitarea cantitatilor de apa la toaleta si dusuri. Astfel de solutii pot reduce consumul apei cu pana la 30%.


4. Folosirea de echipamente etichetate Energy Saver sau Eco Friendly. Frigiderele, care consuma constant energie electrica, sunt un exemplu excelent de candidat la „imbunatatire". Aparatele vechi, cu un consum gandit pentru alte norme energetice, trebuie inlocuite cu cele din noua generatie, mult mai economicoase. In afara de protejarea mediului printr-un consum mai redus, acestea ar putea ajuta si la economii banesti.


5. Cei trei „R" , adica Reducere, Refolosire si Reciclare au devenit mantra secolului XXI, fiind posibila imbunatatirea calitatii vietii a aplicarea celor trei R. Milioane si milioane de tone de gunoi produse in tarile industrializate sunt reciclate anual, recuperandu-se materii prime si degajand orasele de gunoaiele care ar deborda altfel pe strazi (Neapole face exceptie). Deseurile ajung sa fie refolosite dupa tratarea lor si repunerea in circuitul economic sub „alta forma".


6. Conduceti mai putin si mai destept. Automobilele nu numai ca va usuca la buzunar cu orice plin facut, dar sunt principali factori de emisie pentru bioxidul de carbon din atmosfera si a numerosi agenti poluanti. Sunt, asadar, de vina pentru atacarea directa a mediului. Pentru reducerea deplasarilor cu masina personala, folositi transportul in comun ori de cate ori este posibil si daca va permiteti, cumparati-va un automobil hibrid.


7. Plantati copaci si impotriviti-va defrisarilor. Una dintre metodele cele mai bune pentru reducerea bioxidului de carbon din atmosfera este plantarea de copaci. Ei contribuie la reciclarea aerului, eliminand oxigen si consumand bioxidul de carbon. Pierderea padurilor si in special a celor tropicale, reduce dramatic sansele noastre de a respira un aer mai curat.


Gandhi spunea, cu mare intelepciune, ca



„trebuie sa fiti voi schimbarea pe care o vreti in lume",



cu alte cuvinte, fiecare trebuie sa-si asume o anumita responsabilitate individuala in protejarea mediului ambiant. Mediul nu poate fi salvat de un grup de activisti ai cauzei ecologiste, nici macar de cativa lideri politici hotarati, ci numai prin actiunile colective. Fiecare individ ar trebui sa se considere „soldat" in slujba mediului ambiant, singurul care face planeta Pamant locuibila.