Agatha Christie

Agatha Christie

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14354

Voteaza & Distribuie

Descriere

agatha_christieLa 15 septembrie 1890 se naste Agatha Christie , cunoscuta scriitoare britanica de romane politiste. Agatha Christie a scris si romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott. Agatha Christie este cea mai cunoscuta scriitoare de romane politiste din lume si pe locul doi in topul celor mai bine vanduti scriitori din toate timpurile, dupa William Shakespeare. Cartile sale s-au vandut in peste un miliard de exemplare in limba engleza si inca in peste un miliard de exemplare in alte 45 de limbi straine.
Ca exemplu al interesului pentru cartile sale poate fi amintit faptul ca Agatha Christie este cea mai bine vanduta scriitoare din toate timpurile in Franta, cu peste 40 de milioane de exemplare vandute in limba franceza, fata de cele 22 de milioane de exemplare vandute din cartile lui Emile Zola, scriitorul aflat pe locul doi in aceasta tara. Piesa sa de teatru Capcana detine recordul pentru cel mai longeviv spectacol jucat in Londra, avand premiera pe 25 noiembrie 1952 si ajungand in 2005 la spectacolul cu numarul 20.000.
Christie a publicat peste optzeci de romane si piese de teatru, majoritatea politiste, multe dintre acestea avandu-i in prim plan pe celebrele personaje Hercule Poirot si Miss Marple. Agatha Christie a a reusit sa schimbe forma romanelor cu detectivi. Una dintre primele ei carti, Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd? este renumita pentru surpriza de la final: criminalul este chiar povestitorul. Totusi, scriitoarea a fost tot timpul „fair play" cu cititorii, ea oferindu-le toate indiciile necesare solutionarii misterului.
Majoritatea romanelor si povestirilor sale au fost ecranizate, unele chiar de mai multe ori (Crima din Orient Express, Moarte pe Nil). BBC a produs versiuni de televiziune si radiofonice ale povestirilor cu Poirot si Miss Marple. Mai recent a fost produs de Granada Television un serial de televiziune intitulat Poirot, avandu-l in rolul principal pe David Suchet. In 2004, compania japoneza de televiziune Nippon Housou Kyoukai i-a transformat pe Poirot si pe Miss Marple in personaje de desen animat. Prima casnicie a Agathei Christie, cu colonelul Archibald Christie, nu a fost una prea fericita.
Cuplul a avut o fiica, Rosalind, si a divortat in 1928. In timpul primului razboi mondial, a lucrat intr-un spital si intr-o farmacie, slujba care i-au influentat scrierile prin faptul ca multe dintre crimele comise in cartile ei erau infaptuite cu otrava. In decembrie 1926 a disparut vreme de unsprezece zile, fapt care a cauzat mare agitatie in presa. Ulterior a fost gasita intr-un hotel din localitatea Harrogate. Ea a pretins ca a suferit o amnezie din cauza unei depresii nervase suferite in urma mortii mamei sale si dupa ce sotul ei si-a marturisit infidelitatile. Nu se stie inca daca a fost sau nu vorba de un truc pentru a-si face publicitate. Un film din 1979, Agatha, cu Vanessa Redgrave in rolul Agathei Christie, povesteste o versiune fictiva a disparitiei scriitoarei.
In 1930, Christie s-a recasatorit cu Sir Max Mallowan, un arheolog britanic cu 14 ani mai tanar decat ea. Calatoriile pe care le-a facut cu acesta au reprezentat fundalul pentru numeroase romane ale sale plasate in Orientul Mijlociu. Actiunea altor romane (cum ar fi Zece negri mititei) a fost plasata in Torquay, Devonshire, locul in care s-a nascut. In 1971, a primit un tilu nobiliar. Agatha Christie a murit la 12 ianuarie 1976, la varsta de 85 de ani, din cauze naturale. Singura fiica a Agathei Christie, Rosalind Hicks, a murit la 28 octombrie 2004, tot la varsta de 85 de ani si tot din cauze naturale. Nepotul Agathei Christie, Matthew Prichard detine in prezent drepturile de autor pentru operele bunicii sale.