Afecțiuni ale coloanei vertebrale care se pot rezolva prin recuperare medicală

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurifizioterapie, Kinetoterapie, recuperare medicala
Ultima actualizareLuni 26 iulie 2021
Vizualizari471

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă suferi de o afecțiune a coloanei vertebrale, este posibil să poți scăpa de necesitatea unei operații cu ajutorul recuperării medicale. Există numeroase tipuri de afecțiuni spinale și multe dintre acestea se pot rezolva cu fizioterapie și kinetoterapie. Este important să te adresezi specialiștilor încă de la primele semne ale unei astfel de afecțiuni, pentru a obține cele mai bune rezultate într-un timp cât mai scurt.

Recuperarea medicala are loc în mai multe ședințe. Kinetoterapia și fizioterapia presupun recuperarea prin mișcare fizică, dar și alte tehnici, cum ar fi masajul, terapia cu ultrasunete, terapia cu căldură și altele. Iată care sunt afecțiunile spinale care pot fi tratate cu succes cu ajutorul tehnicilor de recuperare medicală.

Hernia de disc

Hernia de disc reprezintă ieșirea în exterior a conținutului discului intervertebral. Discurile intervertebrale se află între oasele coloanei vertebrale și asigură mobilitatea acesteia. Afecțiunea apare în urma deteriorării discului intervertebral, deteriorare care poate avea loc odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza presiunii prea mari exercitate asupra coloanei vertebrale. Hernia de disc produce compresie asupra nervilor de la acest nivel, ceea ce produce durere. În funcție de discul afectat, localizarea durerii poate varia. În general, durerea iradiază către membre și apare în momentul în care sunt efectuate anumite mișcări.

Modificări de curbură

Coloana vertebrală este curbată în mod normal, anatomic. Însă atunci când aceste curburi se modifică, este vorba de o patologie. Există mai multe tipuri de modificări de curbură, în funcție de felul în care s-au produs acestea. Cifoza, scolioza, lordoza sunt afecțiuni spinale caracterizate de o curbură anormală.

Lombosciatica

Lombosciatica reprezintă o durere la nivel lombar ce iradiază pe membrul inferior stâng sau drept, în funcție de partea pe care este compresat nervul sciatic. Lombosciatica poate fi cauzată de mai multe afecțiuni spinale la acest nivel, cum ar fi hernia de disc, stenoza spinală, boala degenerativă discală.

Spondiloza

Spondiloza sau osteoartroza spinală este o afecțiune apărută din cauza degenerării coloanei vertebrale și este caracterizată de durere, amorțeală, rigiditate, slăbiciune și dificultăți de mers.

Sindroame dureroase

Tehnicile de recuperare medicală pot ajuta la soluționarea durerilor apărute în diferite zone ale spatelui, cum ar fi cervicalgiile (durere de gât și gât rigid), dorsalgiile (durere în zona regiunii dorsale) și lombalgiile (dureri în zona lombară).

Stenoza spinală


Stenoza spinală apare atunci când canalul spinal în care se găsește măduva spinării este îngustat, din cauza unor excrescențe osoase. Acestea pun presiune pe rădăcinile nervoase de la acest nivel, ceea ce duce la apariția durerii, amorțelii, slăbiciunii musculare la nivelul membrelor.

Boala degenerativă discală


Boala degenerativă discală apare din cauza înaintării în vârstă, ceea ce produce uzura discurilor intervertebrale, deshidratarea acestora și pierderea flexibilității. Acest lucru afectează desfășurarea activităților zilnice, deoarece limitează mișcările coloanei vertebrale. Boala degenerativă discală este asociată cu durerea cronică de spate.

Spondilita

Artrita sau osteoartită spinală este o afecțiune inflamatorie cronică care afectează articulațiile. Artrita spinală apare în urma modificărilor care au loc în articulațiile coloanei vertebrale, cum ar fi în cazul excrescențelor spinale. De obicei, afecțiunea se dezvoltă de-a lungul anilor. Principalele simptome sunt durerea de coloană vertebrală și agravarea acesteia în timpul efectuării unor mișcări, cum ar fi alergatul sau mersul.

În concluzie, afecțiunile spinale afectează modul de desfășurare a activităților zilnice. Din fericire, numeroase afecțiuni spinale pot fi tratate cu ajutorul tehnicilor de recuperare medicală. Acestea au rolul de a ameliora simptomatologia și de a îmbunătăți calitatea vieții, prin recuperarea capacității de a face anumite mișcări și eforturi fizice.

Sursa foto: unsplash.com/photos/1rdB14ttWgQ