Adopta o casa la Rosia Montana

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari990

Voteaza & Distribuie

Descriere

Adopta o Casa la Rosia Montana este programul de restaurare a patrimoniului cultural de la Rosia Montana, bazat pe voluntariat, implicarea comunitații și donații individuale. Inițiat in 2012 de asociațiile Alburnus Maior și ARA [Arhitectura. Restaurare. Arheologie], programul are drept scop salvarea patrimoniului cultural și a comunitatii traditionale de la Rosia Montana.

Necesitatea lansarii unui program de conservare și restaurare a monumentelor istorice din Roșia Montana aflate in pericol vine in contextul degradarii accentuate a patrimoniului cultural al sitului. Acest fapt este generat de lipsa interesului de a prezerva și valorifica patrimoniul din partea autoritaților locale și naționale, dar și de acțiunile intensive de demolare desfasurate de compania miniera, care au condus deja la disparitia a peste 150 de case cu specific local.

Cea de-a doua sesiune anuala a programului Adopta o Casa propune continuarea lucrarilor de restaurare a 4 cladiri reprezentative pentru patrimoniul construit al Roșiei Montane. Acestea includ o casa traditionala din secolul XIX, casa parohiala unitariana (sec. XVIII), biserica unitariana (1796) și o casa din Piata centrala (1939). Adiacent investiției in patrimoniu pe care programul o implica, Adopta o Casa stabileste un parteneriat intre proprietarii locali ai cladirilor istorice ce doresc sa ramana in Rosia Montana si persoane sau organizatii ce doresc sa contribuie prin donatii sau voluntariat la protejarea patrimoniului cultural al zonei.

Pentru acest debut de campanie Adopta o Casa la Roșia Montana beneficiaza de sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. Finanțarea vizeaza reactivarea unor meșteșuguri locale prin implicarea activa a celor care inca le mai practica sau a celor care doresc sa le dobandeasca. Se va desfașura o serie de 5 ateliere despre realizarea șindrilei, lucrari de dulgherie, zidarii și tencuieli cu mortar de var, zidarii seci (mauri) sau lucrari de tamplarie.

"Pentru acest an, calendarul lucrarilor a fost fragmentat astfel incat in luna iulie prioritate este acordata casei tradiționale din Țarina și casei parohiale unitariene. O parte din costurile necesare inițierii șantierelor de restaurare sunt asigurate, insa pentru realizarea marii majoritați a propunerilor noastre este necesar in continuare sprijinul publicului. Ne dorim ca la apelul lansat in acest sezon sa raspunda cat mai mulți susținatori ai dezvoltarii durabile a Roșiei Montane", a declarat Stefan Balici, vicepresedinte ARA.

Importanța excepționala a patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montana, precum și pericolul grav ce il amenința a determinat includerea localitații in programul european "7 Most Endangered - Europa Noastra". Campania 2013 Adopta o Casa genereaza oportunitati de conservare directa a cladirilor, atat de necesare Roșiei Montane, unul dintre cele șapte cele mai periclitate situri si monumente istorice din Europa.