Accesorii pentru colostomie: când și cum să le folosești

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 9 mai 2023
Vizualizari505

Voteaza & Distribuie

Descriere

Indiferent dacă ți s-a făcut recent o colostomie sau tocmai te obișnuiești să trăiești cu o stomă, este posibil să nu știi ce să alegi dintre gama variată de produse care trebuie folosite după o astfel de procedură. De reținut este faptul că s-ar putea să fii nevoit să utilizezi un accesoriu anume pentru a îmbunătăți performanța sistemului de colectare. Accesoriile pot prelungi durata de folosire a pungii, pot preveni scurgerile, pot reduce mirosul neplăcut și pot facilita drenarea pungii. Dintre acestea fac parte diverse inele de protecție, lubrifianți, centură colostomie, cremă de protecție a pielii din jurul stomei etc. În cele ce urmează, îți vom oferi mai multe detalii despre produsele pe care le poți folosi pentru a-ți proteja pielea din jurul stomei.

Accesorii și produse necesare pentru protejarea pielii din jurul stomei

Flanșa plată

Flanșa plată este concepută pentru a proteja pielea din jurul stomei și pentru a susține sacul colector. Are un design flexibil și anatomic, ideal pentru mișcările corpului și pentru a se putea tăia în funcție de dimensiunea fiecărei stome. Aceasta se aplică pe pielea curată și uscată din jurul stomei.

Flanșa convexă
Aceasta este potrivită pentru stomele retractate (sub nivelul pielii) și are rolul de a proteja pielea din jurul stomei și de a susține sacul colector. La fel ca și flanșa plată, este flexibilă și are un design anatomic, pentru a se potrivi cu mișcările corpului și pentru a putea fi decupată cu ușurință.

Este important de știut că persoanele ale căror stome se află sub nivelul pielii trebuie să folosească o flanșă convexă în mod obligatoriu. În caz contrar, vor întâmpina dificultăți în procesul de protezare, iritații severe și probleme cu pielea din jurul stomei.

Lubrifiant și deodorant pentru punga de colostomie

O problemă cu care mulți oameni ce au suferit o operație de colostomie se confruntă, este lipirea materiei fecale de partea superioară a pungii de colectare. Deoarece conținutul nu poate coborî pe fundul pungii, se lipește de sus și se poate scurge sau împiedica funcționarea filtrului integrat în punga pentru colostomie.

Un lubrifiant facilitează golirea pungii și poate ajuta la prevenirea lipirii frecvente a materiei fecale de flanșă. Lubrifiază interiorul pungii pentru colostomie și ajută fecalele să ajungă pe fundul pungii. Acest produs poate ajuta, de asemenea, la minimizarea răspândirii mirosului în momentul golirii și schimbării pungii.

Șervețele protectoare pentru piele

Viața cu o colostomie înseamnă purtarea unei pungi pentru colostomie cu o flanșă atașată de piele, o perioadă îndelungată, aceasta din urmă fiind îndepărtată de pe piele când trebuie schimbată. Acest lucru poate provoca iritații sau dureri la nivelul pielii. Șervețelele protectoare pentru piele creează o peliculă protectoare pe piele și acționează ca o interfață de protecție între piele și flanșă, ajutând la protejarea pielii atunci când intră în contact cu efluentul și când îndepărtezi adezivii. Aplică șervețelele pe pielea curată și las-o să se usuce complet înainte de a pune la loc punga.

Centura de colostomie

Dacă vrei ca flanșa pentru colostomie să stea fixă, poți folosi o centură de colostomie. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă adesea folosirea centurii de colostomie (atunci când este utilizată o pungă de colectare) pentru ca flanșa să stea mai bine lipită de piele.

Pastă pentru piele

Pasta umple pliurile și cutele dificile contribuind la o fixare sigurăîntre pielea din jurul stomei și flanșa cu punga pentru colostomie, ajutând astfel la reducerea scurgerilor. Pasta nu se descompune și nici nu se dizolvă, protejând astfel pielea contra iritațiilor. Reține! Pasta nu este un adeziv, iar excesul de pastă împiedică fixarea sigură a pungii.

Pudră pentru stomă

Pudra pentru stomă este folosită pentru a absorbi umezeala de la nivelul pielii iritate din jurul stomei. Prin absorbția umidității de la nivelul pielii din jurul stomei, pudra permite o mai bună fixare a pungii. Pudra pentru stomă nu conține medicamente. Aceasta pur și simplu absoarbe excesul de umiditate și oferă flanșeișansa de a se fixa pe piele mai bine. Aplică pudra pe pielea din jurul stomei asigurându-te că ștergi orice exces cu tifon uscat, deoarece acest lucru poate afecta aderența pungii. După ce pielea scapă de iritație nu mai este nevoie să folosești pudră. Unii profesioniști din domeniul sănătății recomandă aplicarea unui șervețel protector peste pudră, dar acest lucru nu este întotdeauna necesar.

După cum poți observa, există diverse produse bune pentru îngrijirea stomelor, ce se găsesc în magazinele de specialitate. Îți recomandăm să ți le procuri pentru ca viața de după operația de colostomie să decurgă cât mai ușor și mai frumos posibil.