7 semne care pot anunța un atac de cord

7 semne care pot anunța un atac de cord

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricardiolog, Cardiologie
Ultima actualizareVineri 27 martie 2020
Vizualizari155

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inima este unul dintre organele vitale ale corpului uman. Inima pompează sângele, oxigenează creierul, are grijă să ajungă sânge la toate organele și menține constantă temperatura corpului. Dar atunci când inima dă semne de boală sau oboseală trebuie să luăm măsuri de prevenție.

Dacă muschiul inimii începe să fie afectat o persoană poate experimenta senzația că suferă un atac de cord. Cel mai bine este să afli dacă te afli într-o zonă de risc doar după consultul medical. Dar trebuie să știi că există și alte simptome care pot arăta că corpul tău se îndreaptă spre un atac de cord si in acel moment poți simți junghiurri într-o anumită regiune a inimii.

Batăilie rapide și neregulate ale inimii, atunci când nu te afli într-o situație de panică sau de efort, reprezintă unul dintre simptomele de baza ale atacului de cord și pot fi un simptom pentru un atac miocardic acut. Mai precis, problemele inimii si ale mușchilor cardiaci pot genera disfuncționalități ale pulsului.

Ca urmare a alimentației proaste, a sedentarismului, În România s-a constatat o creștere tot mai alarmantă a cazurilor de atac de cord. A fost o perioadă când se credea că doar alimentația are un rol important, dar și mișcarea este la fel de importantă. Atunci cand simți o durere in piept sau in cazul in care simți că durerea toracica persistă e bine să consulți medicul specialist.

Totodată, transpirația bruscă și rapidă este unul dintre alte semne foarte des întâlnite cu câteva minute înainte să aibă loc un infarct. Este vorba de sudoare rece care apare chiar dacă organismul este în repaos și care se simte mai ales pe spate și la nivelul frunții. Pentru a evita astfel de situații se recomandă administrarea preventivă de Aspenter.

Specialiștii au descoperit că există cel puțin 7 semne care pot anunța un atac de cord. Dacă suntem atenți la ele putem interveni la timp.

1. Indigestie și greață

Așa cum am spus anterior, alimentația joacă un rol esențial. Dacă facem abuz de mâncăruri sărate, grăsimi, sucuri acidulate, băuturi alcoolice, putem avea probleme. Unul dintre semnele care pot prevesti un atac de cord și care din păcate este trecut ușor cu vederea sau este asociat cu alte boli sunt durerile de stomac și senzația de greață și vărsături.

2. Durere în umăr, gât, ureche sau maxilar

Dacă ți s-a întâmplat să simți o durere ascuțită și amorțeală în piept, umăr și braț, durere care se simte ca niște furnicături ci pot radia spre gât, maxilar și ureche e semn că trebuie să consulți un medic specialist.

3. Disfuncție erectilă

Dificultatea de a avea sau menține o erecție este comună la bărbații care au boli ale arterelor coronare. Explicația e simplă. Dacă venele și arterele inimii sunt îngroșate, vor apărea astfel de probleme și în zona intimă puternic vascularizată și ea. Un sondaj european a arătat că doi din trei bărbați tratați pentru afecțiuni cardiovasculare sufereau de disfuncție erectilă înainte să le fie descoperite problemele la inima.

4. Oboseală apăsătoare

O oboseală "zdrobitoare" care persistă mai multe zile este un alt semn că ceva nu e în regulă la nivelul inimii și care este ignorat prea des pentru că se găsesc oarece explicații. Spre deosebire de alte stări de oboseală, cea legată de un infarct este neobișnuit de puternică. Dacă de obicei ești o persoană destul de energică și brusc simți o oboseală intensă, trebuie să consulți un medic specialist.

5. Respirație greoaie și amețeli

Senzația că nu poți respira adânc poate apărea de asemenea în cazul unui atac de cord, din cauza circulației slabe, mai ales dacă starea este însoțită de o confuzie ușoară și amețeală.

6. Umflarea picioarelor și dureri la nivelul lor

Atunci când mușchiul inimii nu funcționează cum trebuie, deșeurile celulare nu sunt preluate de sânge din țesuturi, iar rezultatul poate fi umflarea, apărută la picioare în special deoarece acestea sunt situate cel mai departe de inima, iar circulația periferică are de suferit.

7. Insomnie și anxietate

Dacă ai insomnii, acest simptom este greu de remarcat. Dar dacă ai probleme legate de somn, și începi să ai insomnii și să suferi de anxietate fără explicație, mergi la un medic.

În concluzie, e bine să fii atent la toate semnele și să ai grijă de inima ta.

Sursa foto: pexels.com/photo/heart-shaped-red-neon-signage-887349/