7 Secrete despre cum să-ți alegi mobila de bucătărie

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurimobila, mobila bucatarie
Ultima actualizareMarti 10 august 2021
Vizualizari1003

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bucătăria a devenit în ultimele decenii un spațiu funcțional, potrivit pentru a petrece timp de calitate alături de cei dragi.

Iată 7 secrete despre cum să-ți alegi mobila de bucătărie potrivită:

1. Ține cont de dispunerea și dimensiunile bucătăriei
Bucătăriile de apartamente sunt uneori mici, dispuse în forma de L sau pe colț, iar mobila trebuie să țină cont de dispunerea acestora. În bucătăriile de dimensiuni reduse sunt recomandate dulapurile suspendate pentru că ele creează mai mult spațiu pentru masa de lucru și îți lasă suficient loc să te miști în voie. Variantele de mobilă de bucătărie pe colț sunt de obicei cele modulare pentru că permit alegerea combinației de blaturi după propriile nevoi. Dacă dispui de o bucătărie generoasă poți crea o insulă pentru bar sau o poți folosi ca loc unde să servești masa. Indiferent de dispunerea și dimensiunile bucătăriei, între ușile dulapurilor și celelalte corpuri de mobilă trebuie să existe o distanță de cel puțin 120 de centimetri, care să permită deschiderea acestor uși.

2. Mobila trebuie să fie în armonie cu stilul tău de viață
Dacă ești vizitat des de prieteni cu care socializezi în bucătărie, asigură-te că achiziționezi o masă încăpătoare și suficiente scaune. În cazul în care ai copii mici, ocolește piesele de mobilier din sticlă pentru a evita accidentele. Dacă locuiești singur și nu gătești foarte des, alege o masă de lucru de dimensiuni reduse și completează decorul bucătăriei cu alte elemente cum ar fi electrocasnicele high-tech.

3. Stabilește un buget și respectă-l
Bugetul alocat mobilei pentru bucătărie trebuie să fie unul realist, care să țină cont de nevoile tale și care să pună accent pe calitate. O mobilă din materiale de calitate, chiar și când este folosită zi de zi, nu se uzează ori deteriorează la fel de repede ca una ieftină. Dacă dispui de un buget generos, alege mobilă la comandă, care se va plia pe spațiul disponibil și pe dorințele tale, ce-i drept la un preț mai mare decât cel al mobilei de-a gata.

4. Organizează inteligent spațiile de depozitare
Spațiile de depozitare fac diferența între un spațiu aglomerat și unul “aerisit”. Dacă dimensiunile bucătăriei nu îți permit amenajarea pe podea a unor spații generoase de depozitare, alege corpuri de mobilă suspendate pe pereți, dulapuri de colț sau dulapuri amenajate sub chiuvetă. Compartimentările reprezintă altă soluție prin care poți depozita vesela, tacâmurile și celelalte unelte de care ai nevoie în bucătărie.

5. Alege materialele potrivite pentru mobila ta
Dacă ai copii mici și ai nevoie de materiale care se întrețin ușor și rezistă bine la zgârieturi, mobila din MDF sau PAL (melaminat sau furniruit) este răspunsul. Pe lângă aspectul estetic, acest tip de mobilă rezistă la umiditatea din aer și este mai ieftin decât mobila de bucătărie din lemn. Pentru o bucătărie modernă ori în stil industrial, poți alege aluminiul turnat și fierul forjat pentru scaunele de bar, respectiv masa și scaunele pentru servirea mesei. Mobila din lemn masiv este alegerea potrivită pentru o bucătărie elegantă și durabilă. Stejarul, nucul sau mahonul se numără printre tipurile de lemn folosite pentru dulapuri, blaturi și mese și deși este cel mai scump material dintre cele enumerate, se potrivește foarte bine într-o locuință decorată în stil elegant.

6. Blatul de bucătărie trebuie să fie rezistent
Cel mai important criteriu în alegerea blatului trebuie să fie rezistența: la zgârieturi, lovituri, căldură și acțiunea sărurilor și acizilor. Cel mai popular blat este cel din PAL melaminat pentru că are un preț accesibil, rezistă destul de bine în timp chiar și când este folosit zilnic, este ușor de întreținut și disponibil în numeroase culori. Blaturile din lemn masiv și cele din granit au cel mai ridicat preț, însă acesta este pe deplin justificat de aspectul estetic pe care îl conferă întregii bucătării și de calitatea care le asigură durabilitatea în timp.

7. Culoarea mobilei trebuie să se potrivească cu cea a bucătăriei
Înainte de a achiziționa mobila de bucătărie alege-i o schemă de culoare. Aceasta trebuie să se potrivească și cu nuanțele bucătăriei și a celorlalte obiecte din aceasta – electrocasnicele, obiectele decorative, gresia, faianța, covorul. Dacă pereții bucătăriei sunt zugrăviți în nuanțe luminoase, alege tonuri subtile pentru mobilier. Pentru o bucătărie de dimensiuni reduse, este recomandată mobila în nuanțe calde pentru că acestea creează o senzație de spațiu mai mare. Dacă preferi o mobilă în culori puternice – albastru, negru, galben – ține cont că aceasta se pretează spațiilor (mai) mari și trebuie să fie în echilibru estetic cu finisajele existente.

Mobila potrivită înseamnă o bucătărie în care te vei simți confortabil alături de familie și prieteni gătind, mâncând și împărtășind experiențe frumoase.