7 modele de mochete și pe care o alegi

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurimocheta
Ultima actualizareMiercuri 21 decembrie 2022
Vizualizari215

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mocheta este un tip de țesătură textilă fabricată din fibre moi și este utilizată pentru a acoperi podeaua. Aceasta poate fi găsită în diferite modele și culori. În funcție de modul de realizare a mochetelor există două mari categorii: țesute și croșetate. În ceea ce privește modul de comercializare a acestora, vei găsi în magazine mochetă la metru și mochete tip dale. Dacă te orientezi, însă, după tipul fibrelor, varietatea modelelor crește.

Iată care sunt acestea!

Mochetă din fire buclate


La acest tip de mochetă la metru, stratul superior - cel de uzură - este format din bucle închise. O mochetă cu bucle scurte, toate aceeași înălțime, este mai rigidă și foarte rezistentă, ceea ce o face ideală în zonele cu trafic rezidențial crescut.

Mochetă din fire tunse (Saxony)


Acest tip de mochetă țesută este realizată din fire răsucite, cu o lungime puțin peste un centimetru, tăiate la același nivel. Textura este foarte plăcută la atingere, însă fibrele se deteriorează relativ repede dacă nu le protejezi. Dacă vrei să muți mobilierul, ridică-l de pe mocheta model Saxony, în loc să-l târăști, ca să nu rămână urme inestetice.

Mochetă plușată

Mocheta plușată este țesută din fibre tunse. Spre deosebire de mocheta Saxony, însă, firele celei plușate sunt mai scurte și mai puțin răsucite. Textura este moale și catifelată, cu un aspect sofisticat, ceea ce face ca acest model de mochetă să fie ideal în încăperi formale.

Mochetă din fire răsucite (frieze)


Aici vorbim despre o mochetă din fire subțiri, strâns răsucite în toate direcțiile. Este foarte densă, rezistentă și durabilă, ascunzând bine petele și urmele de picioare. Totuși, este mai dificil de aspirat. Se potrivește foarte bine în dormitoare și în camerele de zi.

Mochetă structurată


Mocheta structurată are atât fire buclate, cât și fire tunse. Acestea formează diferite modele pe stratul de suprafață, creând un aspect reliefat și foarte atractiv. Mocheta structurată oferă podelei un aspect deosebit și unic.

Mochetă eco Triexta


Acest model de mochetă este realizat din fibre Triexta, produse local în Australia, dintr-un polimer derivat din amidon de porumb. Fibrele Triexta sunt o alternativă la fibrele sintetice tradiționale. Sunt durabile și elastice, ceea ce înseamnă că mocheta din aceste fibre nu-și modifică aspectul. În plus, rezistă bine la pete și pot fi curățate foarte ușor, cu apă rece.

Mochetă pentru exterior

Pentru balcoane și terase, cele mai adecvate sunt mochetele pentru exterior, din fibre solide de polipropilenă sau polietilenă, cu suport cauciucat. Pe lângă durabilitate, fibrele acestor mochete mai au o caracteristică importantă: sunt rezistente la acțiunea razelor UV. Înainte să achiziționezi mochetă pentru locuința ta, măsoară cu atenție spațiul unde o vei amplasa. Mocheta vândută la metru nu poate fi returnată după tăierea din rolă.

De asemenea, verifică specificațiile produsului și ține cont de clasa de trafic. Clasele de trafic sunt utilizate pentru a încadra mochetele în categorii în funcție de rezistența lor la uzură. Mochetele pentru locuințe sunt, de obicei, încadrate într-una dintre clasele de trafic 21-23, care se referă la traficul ușor până la traficul mediu. Mochetele din clasa 21 sunt cele mai ușoare și pot fi utilizate în zone cu trafic ușor, precum dormitoare sau livinguri. Cele din clasa 23 sunt mai rezistente și pot fi utilizate în încăperi cu trafic mediu, cum ar fi holuri circulate sau la intrarea într-o locuință.

Acum probabil că deja știi cam ce model de mochetă s-ar potrivi acasă la tine. Continuă să te documentezi în privința acestuia, mergi în magazine ca să poți vedea și atinge mocheta, abia apoi cumpăr-o! Așa vei face cu siguranță o alegere inspirată!

Sursa foto: Unsplash.com