7 mituri des întâlnite despre sănătatea orală

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriImplant dentar, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareMarti 23 martie 2021
Vizualizari555

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mulți oameni își pun încrederea în concepțiile greșite despre îngrijirea și sănătatea dentară. Printre cele mai comune mituri dentare auzim adesea: dinții copiilor pot fi lăsați netratați, sau dacă dinții nu dor, atunci totul este în ordine cu ei. De câte ori ai auzit astfel de idei? Citind acest articol, puteți afla adevărul despre cele mai „populare” mituri pe care stomatologii le aud de la pacienți în fiecare zi. Vom dezbate concepțiile greșite, periculoase și vă vom oferi câteva sfaturi utile cu privire la sănătatea orală.

1. Trebuie să mergi la dentist atunci când apare o durere de dinți

Există o regulă bună: este mai ușor să previi o boală decât să o vindeci. Această regulă se aplică și în cazul sănătății cavității bucale. Eliminarea problemelor dentare într-un stadiu incipient este mult mai ușoară și mai economică decât rezolvarea lor după dezvoltarea unor patologii grave. Prin urmare, chiar dacă nu simțiți o durere de dinți, vă recomandăm să vizitați medicul dentist cel puțin de două ori pe an. Dacă ignorați controalele de rutină, va trebui să cheltuiți o sumă semnificativă de bani pe îngrijirea dentară în viitor.

2. Ața dentară poate mări spațiile interdentare

Acesta este un alt mit despre îngrijirea dentară. De fapt, folosirea aței dentare vă ajută să vă mențineți gura sănătoasă. Cu ajutorul aței dentară, puteți elimina resturile alimentare și placa bacteriană din spațiul interdentar. Prima dată după folosirea aței dentare, este posibil să prezentați sângerări de la nivelul gingiilor. Acest lucru dispare de obicei după o perioadă. Dar, dacă sângerarea continuă, consultați medicul dentist pentru cauza și tratamentul gingiilor.

3. Dinții de lapte pot fi lăsați netratați

Dinții sănătoși la copii sunt importanți pentru buna dezvoltare și sănătatea dentiției permanente. În plus, pierderea prematură a dinților de lapte afectează în mod negativ capacitatea copilului de a mesteca alimente și de a vorbi. Învățați-l pe copil să aibă grijă de dinții de lapte. Acest obicei va rămâne cu el pentru toată viață, ceea ce este important pentru sănătatea dentiției adulte.

4. Nu contează la ce oră din zi te speli pe dinți

Practicile de igienă orală includ spălarea dinților cel puțin de două ori pe zi. Dar această curățare este deosebit de importantă înainte de culcare și dimineața. În timpul somnului, glandele noastre salivare produc puțină salivă, care curăță în mod natural suprafața dinților de particule alimentare și bacterii dăunătoare. Prin urmare, dacă nu vă spălați dinții înainte de culcare, riscul ca placa bacteriană să adere la aceștia crește semnificativ noaptea.

Bacteriile care ”trăiesc” în placă eliberează acid, care distruge smalțul dinților. În timp, acest lucru poate duce la dezvoltarea cariilor dentare și la distrugerea țesutului dentar. Spălatul dinților dimineața ajută la combaterea bacteriilor dăunătoare și a respirației urât mirositoare. De asemenea, este util să vă spălați dinții după ce ați mâncat alimente și băuturi bogate în zahăr și carbohidrați pentru a preveni apariția cariilor dentare.

5. Băuturile carbogazoase fără zahăr sunt sigure pentru dinți

Astfel de băuturi carbogazoase conțin în continuare acid, care ”macină” smalțul dinților și crește eficacitatea atacurilor acide asupra smalțului de către bacterii. Odată cu consumul constant de sucuri neîndulcite, corpul nu are timp să producă suficientă salivă pentru a neutraliza mediul acid din gură. Prin urmare, chiar și sucurile dietetice, precum și sucurile naturale de fructe, sunt dăunătoare smalțului dinților. Cele mai sănătoase alternative pentru a vă menține corpul hidratat sunt apa simplă, sucurile de legume și laptele.

6. Sănătatea orală nu este legată de starea generală de sănătate

Sănătatea tuturor sistemelor corpului uman depinde de sănătatea dentară. Dacă aveți o boală parodontală gravă, există șanse mari ca bacteriile din gură să pătrundă în fluxul sanguin general. Acest lucru poate provoca inflamații periculoase în organism. Multe studii au descoperit o legătură directă între bolile parodontale și bolile de inimă, precum și dezvoltarea diabetului.

7. Dinții mei nu sunt sănătoși pentru că îmbătrânesc

Îmbătrânirea nu este un factor determinant pentru deteriorarea sănătății orale. Pentru cei care se îngrijesc în mod constant de sănătatea lor dentară, dentiția poate rămâne sănătoasă chiar și la bătrânețe. În tinerețe, o persoană poate avea probleme dentare grave dacă nu știe cum să-și păstreze dinții sănătoși pe viață.

Mențineți-vă sănătatea dentară

La orice vârstă, este important să vă spălați dinții zilnic, să vizitați în mod regulat medicul dentist și să efectuați o curățare profesională a dinților. Niciun implant dentar nu poate înlocui un dinte natural. Chiar dacă implantul dentar este o opțiune tot mai accesibilă, este e bine să evităm astfel de tratamente și să păstrăm cât mai sănătoși dinții noștri.

Nu credeți mituri periculoase și nu amânați vizitele la dentist! Programați o consultație la specialiștii Omnia Dental. Vom avea grijă de sănătatea dvs. dentară și vă vom oferi sfaturi utile cu privire la îngrijirea orală.