5 mirosuri periculoase pentru care este necesară o investigare în cel mai scurt timp

5 mirosuri periculoase pentru care este necesară o investigare în cel mai scurt timp

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurimasini, ulei auto
Ultima actualizareLuni 24 august 2020
Vizualizari288

Voteaza & Distribuie

Descriere

Indicatoarele luminoase de pe bord sunt de mare ajutor în identificarea problemelor care apar la mașină. Totuși, anumite defecțiuni pot fi recunoscute și după alte semne, cum sunt sunetele neobișnuite sau mirosurile nefamiliare. Verificarea regulată și întreținerea corectă a mașinii pot preveni apariția unor astfel de semne. Pe măsură ce automobilul îmbătrânește și adună kilometri la bord, crește incidența manifestărilor sonore sau olfactive asociate cu anumite defecțiuni.

Pentru că mașinile funcționează cu mai multe tipuri de ulei, un sistem electric și, în cele mai multe cazuri, cu un motor cu ardere internă, posibilitatea apariției unor mirosuri neobișnuite este destul de mare. Este greu să asociezi un anumit miros cu o problemă specifică. De aceea, am realizat pentru tine o listă cu 5 mirosuri periculoase care trebuie investigate cat de repede se poate.

1. Miros de combustibil
Mirosul de combustibil ars indică o problemă la motor. Aceasta constă în dezechilibrul combinației aer-combustibil. Când prea multă benzină sau motorină pătrunde în motor, combustia consumă și surplusul. După ardere, acesta iese prin țeava de eșapament, provocând un miros puternic, care poate pătrunde și în mașină. Excesul de combustibil în detrimentul aerului va duce la scăderea performanței motorului și la un consum ridicat.

Când îți alimentezi mașina, mirosul de combustibil (nears) este firesc. Însă, în orice altă situație, mașina nu trebuie să miroasă astfel. Mirosul de combustibil poate indica o scurgere în sistemul de alimentare, situație în care apare pericolul de incendiu. Problema trebuie remediată urgent.

2. Miros dulceag
În cazul în care sesizezi un astfel de miros și nu ai copii care mănâncă dulciuri în mașină, atunci ia în calcul o scurgere a lichidului de răcire. O garnitură defectă poate permite lichidului să ajungă în motor, unde este ars. În consecință, vor apărea probleme serioase: consum crescut de combustibil, performanță scăzută, supraîncălzirea motorului.

Cum sistemul de răcire este presurizat, o scurgere minoră va deveni repede un potențial pericol. Motorul arde lichidul de răcire, deci căldura nu va mai putea fi eliminată. Supraîncălzirea, la rândul ei, va afecta masiv motorul, riscul de distrugere a unor componente vitale fiind crescut. De asemenea, uleiul de motor și cel de servodirecție vor fi și ele afectate și vor necesita înlocuire. Întrucât pagubele pot fi mari, cumpără componente și ulei de servodirecție la cel mai bun preț.

3. Miros de ouă stricate
Convertorul catalitic este o componentă care are rolul de a transforma sulfatul de hidrogen rezultat după arderea combustibilului în dioxid de sulf. Este un sistem antipoluare, întrucât sulfatul de hidrogen este un compus dăunător pentru om. Când această componentă se strică, mirosul neplăcut de ouă stricate indică prezența substanțelor periculoase. În acest caz, este necesară o vizită la service în cel mai scurt timp.

4. Miros înțepător
Un miros înțepător, asemănător cu cel al fibrelor sintetice arse, reprezintă un semnal de alarmă, fiindcă anunță o problemă la frână. Când plăcuțele de frână se uzează, frâna acționează asupra discurilor. Acest lucru nu doar că afectează discurile de frânare și creează un miros respingător, ci reduce și funcționalitatea frânelor, ceea ce reprezintă un pericol pentru tine și ceilalți participanți la trafic.

Un miros asemănător poate apărea și din cauza ambreiajului slăbit. Îți poți da seama că ambreiajul provoacă mirosul dacă mașina pierde tracțiune când urcă pante sau dacă motorul se ambalează, dar nu răspunde când încerci să accelerezi rapid la 30 km/h.

5. Miros de cauciuc ars
Mirosul de cauciuc încins sau ars indică o problemă cu banda de transmisie sau cu furtunurile din motor. Un furtun care vine în contact cu motorul încins se va încinge, la rândul lui și, dacă nu este îndepărtat de sursa de căldură, riscă să se perforeze sau rupă. O bandă de transmisie prea uzată sau montată greșit se poate, de asemenea, încinge și rupe. Prin urmare, trebuie înlocuită în cel mai scurt timp.

Mirosurile care apar în mașină pot fi indicatori ai unor probleme ale motorului sau a altor componente. Dacă sesizezi un miros ca cele enumerate mai sus, verifică urgent mașina. O aparentă defecțiune minoră poate duce la o reparație costisitoare sau, mai rău, îți poate pune viața în pericol.


Sursa foto: pexels.com/photo/woman-inside-car-3557032/