5 criterii în funcție de care să-ți alegi prima mașină

5 criterii în funcție de care să-ți alegi prima mașină

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurimasini, masini de vanzare
Ultima actualizareVineri 8 ianuarie 2021
Vizualizari167

Voteaza & Distribuie

Descriere

După ce ai făcut economii și ai strâns ban pe ban, a venit, în sfârșit, vremea să îți cumperi prima ta mașină. Momentul este unul important, având în vedere eforturile făcute să ajungi până aici. Tocmai, de aceea, alegerea trebuie făcută cu multă atenție. Pentru cineva fără experiență, anumite detalii lipsite de importanță pot fi mai atractive decât cele esențiale, iar, atunci când realizează acest lucru, este deja prea târziu.

Pentru ca alegerea primei tale mașini să nu fie o experiență nefericită, îți oferim câteva sfaturi de care să ții cont:

Studiază oferta

În funcție de posibilitățile financiare, fiecare este dispus să investească o anumită sumă în achiziția unei mașini. În momentul în care ai la dispoziție această sumă, nu te „arunca” asupra primului model care ți se pare a fi cel mai potrivit pentru tine. Cu aceiași bani, poți găsi o mașină mai bună sau cu mai multe dotări, dar, pentru asta, trebuie să studiezi mai mult oferta de pe piață. Recomandarea este valabilă și în cazul în care ești ferm hotărât în privința unui anumit model. Stabilește configurația pe care ți-o dorești, apoi, cercetează piața, pentru a găsi cea mai bună ofertă.

Costurile de întreținere

Atunci când îți cumperi o mașină, trebuie să fii conștient că această investiție presupune și o serie de costuri ulterioare. Este vorba de costurile de întreținere, inevitabile pe măsură ce autovehiculul acumulează kilometri la bord. De aceea, trebuie să ții cont și de acest aspect și să te asiguri că ai resursele necesare pentru a întreține mașina pe care ai ales-o. Din acest punct de vedere, Dacia Logan se numără printre modelele cel mai ușor de întreținut. Poți găsi pe piață preturi mici la jantele Dacia și la celelalte piese de schimb, de aceea, Loganul este unul din cele mai fiabile modele pentru România.

Consumul

Combustibilul este o resursă care îți va „toca” banii, așa că, trebuie să iei în considerare și acest aspect, la achiziția unei mașini. Dacă nu ai neapărat nevoie, nu trebuie să îți iei o mașină cu un motor de capacitate mare, care consumă mult. Apoi, trebuie să te gândești unde vei folosi cel mai des mașina: în oraș sau la drumuri lungi? Pentru o mașină de oraș, ai nevoie de un motor mic, până în 1,5L, cu un consum mai redus. Totodată, poți alege un model hibrid sau full electric, ambele variante fiind ideale pentru traficul din oraș.

Dotările

Din acest punct de vedere, este important să te limitezi strict la ce ai nevoie. Cele mai importante sunt dotările de siguranță, urmate de sistemele de asistență a șoferului și, apoi, de dotările care țin de confort. Pentru siguranța ta și a pasagerilor, mașina trebuie să fie dotată cu airbaguri, sistem de control al tracțiunii, ABS. Totodată, de mare ajutor sunt sistemele de frânare automată și cele de asistență a deplasării pe bandă. În ceea ce privește confortul, cele mai importante dotări sunt aerul condiționat, geamurile electrice, comenzile pe volan și scaunele încălzite. La polul opus, dotările de care te poți lipsi sunt plafonul panoramic, iluminarea ambientală, tapițeria din piele, torpedoul frigorific și altele. Acestea impun costuri suplimentare, adică bani pe care îi poți folosi pentru alte dotări mai utile.

Fă un test drive înainte de a lua o decizie

Când ai găsit mașina care se potrivește exact nevoilor tale, nu bate palma cu dealerul înainte de a face și un test drive. În acest mod, poți vedea cum se comportă mașina la drum, poți simți gradul de confort pe care ți-l oferă și îi poți testa toate calitățile.

Doar ținând seama de aceste recomandări, alegerea primei tale mașini se va dovedi o experiență reușită.

Sursa foto: pixabay.com