3 Mai - Ziua Libertatii Presei

Detalii

CategoriiTurism
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3232

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca de 1 mai luam o scurta pauza de la munca noastra de zi cu zi, in 2 mai ne simtim mai tineri si iesim putin din cotidian pentru o gura de aer proastat, pe 3 mai, cel putin o parte dintre noi, devenim mai sobri si poate, responsabili. Pe 3 mai, desi putini sunt cei care stiu, este Ziua Libertatii Presei, o zi suficient de importanta, in cadrul careia fiecare ar trebui sa se bucure ca are ocazia sa publice liber, sa se exprime liber, fara diverse ingradiri ideologice (mai mult sau mai putin).

In data de 3 mai, mult publicatii online sau print, televiziuni, posturi de radio cat si organizatii si asociatii ale presei din intreaga lume, vor sarbatori Ziua Mondiala a Libertatii Presei, zi in care vor publica cu totii editoriale, dar si alte materiale, video, audio, foto in interesul promovarii libertatii presei. Acestia vor putea prelua materialele si de pe World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).


Libertatea Presei?

Libertatea Presei?


Aceasta asociatie a pus pana in data de 3 mai la dispozitie, pentru publicatiile din toata lumea, multe editoriale, interviuri, eseuri si alte articole promotionale cu privire la ziua de 3 mai, insa si unele scrisori de protest cu privire la tarile in care guvernele inca ataca activitatea presei.

Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost fondata in 23 decembrie 1993, cand s-a luat hotararea de a numi astfel aceasta zi, de catre Adunarea Generala a ONU. Aceasta initiativa a venit in cadrul Conferintei Generale UNESCO, care, cu ajutorul unei rezolutii din 1991 care se refera la promovarea libertatii presei in lume, a admis faptul ca e necesara o presa liberala, independenta si pluralista, nu una care sa se bazeze pe principii nedemocratice, in atatea state care se vor a fi libere si democratice.

Dar iata ca presa e inca foarte controlata in lume. Tocmai de aceea se incurajeaza publicarea cator mai multe materiale privitoare la libertatea de exprimare a presei, un fapt imperios pe tot mapamondul.

Romania se afla momentan, conform unui raport al Freedom House in 2010, pe locul 88 in clasamentul ce se face anual cand vine vorba de libertatea presei. In Romania se pare ca acest grad a crescut in 2009 fata de 2008, cant Romania se afla pe 92. Se cunoaste ca in tara noastra presa este partial libera si ne aflam la egalitate cu Brazilia, Bolivia si El Salvador, dar inainte Turciei, Ucrainei si Moldovei. Tot conform acestui raport, s-a observat la nivel international, un grad de libertate a presei tot mai scazut.



In acelasi timp, raportul arata ca cea mai mare degradare a libertatii presei a avut loc in America Latina si Orientul Apropiat si Mijlociu.

Iata ce spun unele persoande despre libertatea presei, intrebati pe pagina de Facebook a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) din Romania:


Andreea Monalisa: pentru mine inseamna in primul rand libertatea de a te putea informa si documenta corect pentru orice subiect. Atunci cand cineva te impiedica sa o faci inseamna ca ceva nu e in regula.

Maria Ionescu: libertatea de a avea puterea si libertatea ca un jurnalist sa isi scrie gandurile, impresiile si faptele reale.. nu sa fie fortat de redactie sau redactorul sef sa scrie si sa rescrie respectivul material ... dupa placul lor si mai ales afilierea politica.

Hannelore Acarnulesei: Libertatea presei inseamna libertate de gandire, implicit libertate de exprimare. Inseamna ca nu raspund la nici o comanda si nu ma refer aici doar la comanda politica, ci la interese de orice fel, altele decat interesul public. Libertatea presei inseamna, pentru mine, o societate sanatoasa, sau cel putin in cunostinta de cauza. Libertatea presei ar trebui sa insemne, pentru romani, o lupta castigata.


Asa ar trebui, fara ingradiri, ca libertatea presei sa devina un principu de neincalcat, dar cand jurnalistii nu-si gasesc de munca, iar cei care fondeaza trusturile de presa sunt politicienii, nu se intrevad alte situatii.






cum mai ajungem la informatie?

cum mai ajungem la informatie?


Unele concluzii din raportul realizat de Freex cu privire la libertatea presei in anul 2010, arata in felul urmator:


  • Piata media din Romania a fost foarte mult afectata de criza, dar si de disparitia continutului care poate fi relevant si verificabil, continut care a fost sufocat in ultima perioada de jurnalismul isteric si de opinie.

  • S-au injumatatit tirajele multor ziare, iar in ultimii doi ani au fost disponibilizati in jur de 6.000 de angajati din media. Totodata, peste 60 de ziare locale au fost inchise, chiar de la inceputul crize.

  • Au disparut si foarte multe ziare centrale, dar mai ales arhivele lor online care contineau multe si importante informatii.

  • S-a observat si o migratie inedita a jurnalistilor de la o insitutie de presa la alta.

  • Si partea de manageriat si a actionarilor de presa a avut de suferit, existand si in acest plan foarte multe schimbari subite.