3 pași esențiali de urmat pentru implementarea unei centrale cogenerare

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurienergie electrica
Ultima actualizareJoi 17 februarie 2022
Vizualizari332

Voteaza & Distribuie

Descriere

Decizia de a implementa o centrală de cogenerare este una foarte importantă, astfel că este nevoie de o documentare și informare atentă pentru a corespunde cu nevoile din cadrul companiei și de a genera beneficiile așteptate.

Cogenerarea este o soluție de producere locală de energie care a început să câștige tot mai mult teren în ultimii ani. Ce este o centrală de cogenerare? Cogenerarea reprezintă producerea simultană a energiei electrice (pentru alimentarea diverselor echipamente) și a energiei termice (utilizată sub formă de abur tehnologic, caldură sau apă caldă), cu aceeași instalație, amble tipuri de energie fiind folosite util. Centralele de cogenerare cu turbine vă oferă economii la factura de energie de 30-35% în comparație cu varianta clasică de a achiziționa electricitatea de la un furnizor și de a produce caldură într-o centrală termică.

Deoarece fiecare companie are un profil energetic unic, este estențial să aveți în vedere acești 3 pași pentru implementarea unei centrale de cogenerare.

1. Determinarea fezabilității proiectului fie prin intermediul unui audit energetic sau realizarea unui studiu de fezabilitate. Realizând un audit energetic veți avea siguranța că toate măsurile de eficiență energetică au fost implementate, înainte de a dimensiona instalația de cogenerare. În cadrul auditului energetic veți obține informații precum: există suficientă cerere de energie termică pentru a implementa un sistem de cogenerare? a fost recent modernizat boilerul sau aveți în plan să faceți acest lucru? aveți în plan să creșteți capacitatea de producție a fabricii?
În cadrul studiului de fezabilitate detaliat se va determina profilul energetic și se va calcula necesarul de energie termică și electrică. De asemenea, se va realiza o analiză economică a investițiilor propuse, determinarea cosurilor implementării, evaluarea costurilor de capital, precum și evaluarea costurilor și a beneficiilor energetice și de mediu ale instalației. Totodată în cadrul studiului de fezabilitate se va determina când, unde și cum va fi instalată centrala de cogenerare.

2. Alegerea sistemului de cogenerare potrivit și dimensionarea corectă a centralei de cogenerare este foarte importantă pentru a vă genera beneficiile așteptate.

3. Căutarea unei surse de finanțare nerambursabile, astfel încât amortizarea investiției să se realizeze într-un timp și mai scurt.
Așadar, atunci când evaluați oportunitatea de a implementa o centrală de cogenerare este recomandat să apelați la o companie specializată în domeniu care are experiența și know-how-ul necesar în evaluarea corectă a soluției și implementarea propriu-zisă a proiectului.