3 motive pentru care ai ameteli si ce poti face

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareLuni 7 noiembrie 2022
Vizualizari299

Voteaza & Distribuie

Descriere

Starile de ameteala sunt caracterizate de aparitia unei sentiment de slabiciune generala, senzatia ca nu iti mai poti mentine echilibrul sau impresia ca incaperea in care te afli se invarte. Sunt de obicei legate de organele senzoriale, in special ochii si urechile, si pot conduce la stari de lesin, fiind considerate un simptom care poate fi asociat cu multiple afectiuni. Atunci cand te confrunti cu stari de ameteala ocazional, nu le poti considera o sursa majora de ingrijorare. Vizita la medic devine esentiala in cazul in care aceste episoade de ameteli se repeta fara un motiv aparent sau dureaza un timp mai indelungat.

Din acest articol poti afla cele mai comune trei motive asociate cu acest simptom. [1]

1. Probleme ale urechii interne
Daca ametelile resimtite sunt asociate si cu vertij - senzatia ca lucrurile din jur se invart, poate fi vorba despre probleme care afecteaza mecanismul de echilibru controlat de urechea interna.

Una dintre cele mai comune afectiuni pe care le poti suspecta este vertijul postural paroxistic benign sau VPPB. Acesta se dezvolta de obicei atunci cand o persoana isi schimba pozitia rapid, spre exemplu se ridica din pat intr-o fractiune de secunda dupa o perioada mai lunga de repaus. De regula, ametelile generate sunt de scurta durata, iar tratamentul implica anumite exercitii ale capului care pot ameliora simptomele.

Responsabile pentru senzatia de vertij pot fi si infectiile urechii interne, boala Meniere - cand simptomele se datoreaza acumularii de fluid in ureche si migrenele - dureri severe de cap. In cazurile mai grave, lipsa echilibrului poate fi cauzata si de un neurinom de acustic - o tumoare benigna care afecteaza nervul acustic si implica si alte simptome precum tiuituri in ureche sau tinitus. In toate aceste cazuri este necesara contactarea medicului pentru un tratament adecvat. [1, 2, 3]

2. Fluxul sangvin redus
Senzatia de ameteala poate sa apara si atunci cand creierul nu primeste suficient sange. Motivele cele mai comune sunt:

  • Anemia - este o deficienta de fier care conduce la o insuficienta a sangelui bogat in oxigen la nivelul corpului. Aceasta afectiune este asociata si cu dificultati de respiratie, oboseala si dureri in piept. In acest caz este necesar sa iti schimbi dieta si la recomandarea medicului sa iei suplimente cu fier.
  • Deshidratarea - apare atunci cand aportul de lichide este insuficient. Pe langa ameteli, conduce si la stari de sete si piele uscata.
  • Hipoglicemia - este rezultatul unui nivel scazut al glucozei in sange. Adesea, este cauzata de o alimentatie necorespunzatoare, consumul de alcool, anumite medicatii sau un dezechilibru hormonal.
  • Tulburarile de ritm cardiac - devin o problema atunci cand inima bate intr-un ritm atipic.
  • Bolile cardiovasculare - cardiomiopatia si atacul de cord sau infarctul miocardic sunt doar doua dintre afectiunile inimii care pot cauza probleme de circulatie si, prin urmare, ameteli.

Aceste cauze ale starilor de ameteala si chiar lesin pot fi evitate printr-un stil de viata echilibrat si vizite periodice la medicul cardiolog. [1, 2, 4]

3. Reactiile adverse la anumite medicamente
Daca te afli sub tratament medicamentos, ameteala pe care o resimti ocazional poate fi un efect advers asociat. Tipurile principale de medicamente care pot conduce la astfel de simptome sunt antidepresivele, anticonvulsivantele, tratamentele pentru hipertensiune arteriala, sedativele, calmantele si antihistaminicele - medicamentele pentru ameliorarea alergiilor.

In acest caz, este important sa raportezi un astfel de efect secundar medicului specialist, in special daca este insotit si de alte simptome. In functie de severitatea situatiei, poate fi necesara ajustarea dozelor sau schimbarea tratamentului. [1]

Cauzele ametelilor pot fi multiple, dar atunci cand sunt asociate si cu alte simptome precum stari de voma, rigiditatea gatului, pierderea auzului, tinitus, amorteli, pierderea cunostintei, dureri in piept sau palpitatii este necesar sa consulti un medic.



Bibliografie:
  1. Amber Erickson Gabbey. “What Causes Dizziness and How to Treat It.” Healthline, Healthline Media, 9 Aug. 2022, healthline.com/health/dizziness#What-is-dizziness?. Accesat la 31 Oct. 2022.
  2. “Dizziness: Symptom Causes.” Mayo Clinic, 2020, mayoclinic.org/symptoms/dizziness/basics/causes/sym-20050886. Accesat la 31 Oct. 2022.
  3. Wint, Carmella. “Acoustic Neuroma.” Healthline, Healthline Media, 16 July 2012, healthline.com/health/acoustic-neuroma#symptoms. Accesat la 31 Oct. 2022.
  4. Eske, Jamie. “What Causes Dizziness?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 23 May 2019, medicalnewstoday.com/articles/325251#low-iron. Accesat la 31 Oct. 2022.

Sursa foto: shutterstock_1998847919.jpg