3 afecțiuni ale genunchiului și soluții recomandate

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareVineri 22 iulie 2022
Vizualizari313

Voteaza & Distribuie

Descriere

Articulația genunchiului este alcătuită din structuri oase, cartilaje, ligamente și lichid sinovial, iar mișcarea sa este înlesnită de mușchi și tendoane. Alterarea unuia dintre aceste elemente componente poate afecta funcționarea și mobilitatea genunchiului provocând simptome neplăcute [1]. Citește în continuare și află care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului și cum le poți gestiona.

Leziunile ligamentelor

Ligamentele sunt structuri elastice care fac legătura între oase și asigura mobilitatea și stabilitatea genunchiului. Lezarea ligamentelor apare cel mai frecvent în urma unor lovituri puternice sau a unor răsuciri bruște ale genunchiului și provoacă simptome precum durere, umflare și dificultăți la mers [2]. Ligamentul încrucișat anterior este cel mai des vătămat în timpul activităților sportive, în special în cadrul sporturilor precum fotbal și baschet. Schimbarea rapidă a direcției sau aterizarea incorectă după o săritură pot provoca rupturi ale acestui ligament.

Leziunile ligamentului încrucișat posterior apar de obicei în urma unei lovituri în partea din față a genunchiului în timp ce genunchiul este îndoit, de exemplu în accidentele rutiere sau în contactul din timpul activităților sportive. Ligamentele colaterale (medial și lateral) sunt vătămate frecvent prin acțiuni care deplasează genunchiul în părțile laterale [3]. Gestionarea leziunilor de ligamente depinde de ligamentul afectat și de severitatea leziunii. Tratamentul inițial constă în odihnă, aplicarea de gheață pe zona afectată pentru a reduce inflamația, compresie, ridicarea membrului și administrarea de medicamente care să reducă durerea. În anumite situații pot fi necesare limitări ale activității fizice sau purtarea unei orteze pentru genunchi în timpul activităților fizice [4].

Leziunile meniscului


Meniscul este o structură cartilaginoasă localizată între femur și tibie și are rolul de a absorbi șocurile. Rupturile de menisc apar cel mai frecvent în timpul sporturilor (la acțiuni precum răsucire sau pivotare), însă pot fi favorizate și de artrită sau de înaintarea în vârstă [3]. Modalitățile de gestionare a leziunilor de menisc sunt similare cu cele pentru leziunile ligamentelor. În anumite cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru repararea meniscului [5].

Artrita Osteoartrita reprezintă cel mai frecvent tip de artrită a genunchiul și este un proces degenerativ care afectează gradual cartilajul. De obicei este întâlnită în rândul persoanelor de vârstă mijlocie sau în rândul vârstnicilor, iar apariția ei este favorizată de presiunea excesivă pusă pe articulația genunchiului (de exemplu din cauza greutății corporale excesive). Simptomele pot fi gestionate prin administrarea de medicamente, însă activitatea fizică și scăderea ponderală reprezintă aspecte esențiale pentru întărirea musculaturii de susținere a genunchiului și scăderea presiunii exercitate asupra articulației. [2]

În concluzie, afecțiunile genunchiului pot conduce la apariția unor simptome neplăcute și la limitarea mobilității. Încorporează activitatea fizică în viața ta pentru îmbunătățirea mobilității articulațiilor și acordă atenție modului în care execuți aceste activități.

Surse informative
  1. “Knee Injuries | Knee Disorders.” MedlinePlus, medlineplus.gov/kneeinjuriesanddisorders.html.
  2. “Knee Pain and Problems.” Johns Hopkins Medicine, 20 Oct. 2021, hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/knee-pain-and-problems.
  3. Mulcahey, Mary. “Common Knee Injuries - Orthoinfo - Aaos.” OrthoInfo, Feb. 2022, orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/common-knee-injuries/.
  4. “Knee Ligament Repair.” Johns Hopkins Medicine, 6 Jan. 2022, hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/knee-ligament-repair.
  5. “Torn Meniscus.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 6 Jan. 2022, mayoclinic.org/diseases-conditions/torn-meniscus/diagnosis-treatment/drc-20354823.

Sursa foto: pexels.com/photo/crop-sportsperson-resting-after-training-on-lawn-4426461/