2 tipuri de chisturi ovariene si ce trebuie sa stii despre ele

2 tipuri de chisturi ovariene si ce trebuie sa stii despre ele

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 15 noiembrie 2022
Vizualizari68

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ovarele sunt organe cu o forma asemanatoare migdalei si sunt componente esentiale ale aparatului reproducator feminin. Exista un numar de doua ovare, cate unul de fiecare parte a uterului. Rolul lor principal este de a elibera un ovul o data la aproximativ 28 de zile si de a secreta estrogen si progesteron, cei doi hormoni importanti pentru functia de reproducere. [1] Atunci cand un ovar, sau ambele, dezvolta formatiuni pline de fluid, asemanatoare unor saculeti, te confrunti cu aparitia chisturilor ovariene. Din acest articol poti afla informatii despre cele 2 tipuri de chisturi ovariene si subtipurile lor pe care ar trebui sa le ai in vedere.

Incidenta chisturilor ovariene

Aparitia de formatiuni pline de fluid pe suprafata sau in interiorul ovarelor este o problema destul de des intalnita in randul femeilor si de obicei nu cauzeaza niciun simptom. Motivul este pentru ca majoritatea chisturilor ovariene apar in mod natural si dispar in doar cateva luni fara a necesita un tratament anume. Cu toate acestea, uneori, un chist ovarian se poate rasuci in jurul axului propriu sau se poate rupe si cauza simptome serioase. Pentru a preveni astfel de situatii care pun viata in pericol, este important sa efectuezi un examen pelvian periodic. [2]

Exista 2 tipuri distincte de chisturi ovariene

1. Chisturi functionale
Cel mai comun tip de chist ovarian este cel functional. Dezvoltarea lui este de regula cauzata de schimbarile care au loc la nivelul aparatului reproducator feminin in timpul ciclului menstrual. In mod normal, ovarele dezvolta mici chisturi denumite foliculi in fiecare luna. Acesti foliculi produc hormonii estrogen si progesteron si se deschid pentru a elibera ovulul la momentul ovulatiei. Daca acel folicul lunar continua sa creasca, se constata aparitia unui chist functional.

Aceste chisturi functionale pot fi la randul lor:

  • Chisturi foliculare - undeva la jumatatea ciclului menstrual, un ovul este eliberat din foliculul sau si isi incepe calatoria catre trompele uterine. Atunci cand foliculul nu se rupe si nu elibereaza ovulul, ci continua sa creasca, se formeaza un chist folicular.
  • Chisturi luteale - de regula, dupa ce ovulul este eliberat, foliculul se micsoreaza si incepe sa produca estrogen si progesteron, hormonii necesari pentru conceptie. Din acest moment, foliculul ia denumirea de corpus luteum sau corp luteal. Uneori, deschizatura care a permis eliberarea ovulului este blocata. Acest lucru permite acumularea de fluid in interiorul corpului luteal si formarea unui chist.

De regula, chisturile functionale sunt inofensive si dispar de la sine dupa 2 sau 3 cicluri menstruale. Cauzeaza durere rar. [2]

2. Chisturi patologice
Acest tip de chist ovarian este mai rar intalnit si, de regula, formarea sa nu are nicio legatura cu ciclul menstrual. Se evidentiaza urmatoarele subtipuri:

  • Chisturi dermoide - denumite si teratoame, acest tip de chisturi se formeaza din celule reproductive ale ovarului care produc ovule. Pot contine tesut, piele sau dinti si sunt rareori cancerigene. [2]
  • Chistadenomul - se dezvolta din celule aflate pe suprafata ovarului si poate contine un lichid asemanator apei sau mucos. Totodata, poate atinge dimensiuni mari si cauza disconfort. Aceste chisturi sunt, de obicei tumori benigne cu un prognostic excelent. [3]
  • Endometriomul - este un tip de chist ovarian care apare atunci cand tesutul care se dezvolta de obicei in interiorul uterului ajunge in afara acestuia si se ataseaza de ovare. Este cauzat de boala numita endometrioza, indicand o forma severa a acestei afectiuni. Orice endometriom este plin cu un fluid de culoare maro inchis. Cel mai adesea necesita interventie chirurgicala si cauzeaza atat dureri pelviene cronice, cat si infertilitate. [4]

Pentru a evita complicatiile pe care aceste doua tipuri principale de chisturi ovariene le pot cauza, o vizita ginecologica periodica este ideala. Medicul poate monitoriza atent aparitia oricarui chist problematic.


Bibliografie:
  1. NHS Choices. Overview - Ovarian Cyst. 2022, nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/. Accesat la 18 Oct. 2022.
  2. “Ovarian Cysts - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405. Accesat la 18 Oct. 2022.
  3. Faten Limaiem, et al. “Ovarian Cystadenoma.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 16 Aug. 2022, ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536950/. Accesat la 18 Oct. 2022.
  4. Hoyle, Abigail T, and Yana Puckett. “Endometrioma.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 June 2022, ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559230/. Accesat la 18 Oct. 2022.

Sursa foto: Freepik.com