Curiozitati despre Dubai

Detalii

CategoriiTurism
TaguriDubai
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari26239

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dubai este situat in sudul Golfului Persic din Peninsula Arabica, fiind atat un oras cat si un emirat din Emiratele Arabe Unite. Fiind amplasat strategic, acesta a fost un nod comercial important din cele mai vechi timpuri. Un lider in curs de dezvoltare in economia mondiala, Dubai are, de asemenea, multe de oferit turistilor si este o piata in plina expansiune imobiliara. Arhitectura impunatoare si cultura sofisticata fac Dubaiul unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din lume.




Dubai


Dubai





Curiozitati despre Dubai

  • E posibil ca cuvantul Dubai sa fi evoluat de la cuvantul Daba, ceea ce inseamna „a infiltra", referindu-se la procesul prin care Golful Dubai "migreaza" spre interior. O alta versiune interesanta este cea a poetului Ahmad Mohammad Obaid, care sustine ca Dubai a primit numele de la acelasi cuvant, Daba, dar care se refera la un roi de lacuste.


  • Dubai a avut o afacere infloritoare cu perle care s-a prabusit odata cu aparitia Primului Razboi Mondial si Marii Depresiuni.


  • Dubai face parte din Desertul Arab, dar este topografic diferit de acesta. Orasul are multe deserturi de nisip, unde cresc ierburi salbatice si palmieri. In partea de est a Dubaiului se intind sabkha-uri, campii de coasta acoperite cu sare, care au cunoscut o crestere abundenta de zambile de desert.


  • In fiecare an, in primavara si toamna, peste 300 de specii de pasari migreaza prin Dubai.

    Mohammed bin Rashid Al Maktoum


    Mohammed bin Rashid Al Maktoum




  • Dubaiul are un climat arid si extrem de cald, cu mercurul termometrelor ajungand la 40°C. Precipitatiile medii anuale nu depasesc 140 ml pe metru patrat. Verile sunt predispuse furtunilor severe de nisip , cunoscute la nivel local sub numele de shamal, care pot dura zile in sir si reduc semnificativ vizibilitatea.

  • Dinastia Al Maktoum conduce Dubaiul din 1833. Orasul nu se conformeaza sistemului federal judiciar al Emiratelor Arabe Unite.

  • Cultura si vestimentatia in Dubai este mult mai diversa si liberala decat in alte emirate din EAU. Desi muzica, arta si alimentatia au o influenta araba si beduina distincta, marele aflux de straini care viziteaza si lucreaza in Dubai isi lasa puternic amprenta asupra locului, ceea ce este evident in cultura cosmopolita a societatii. In mod traditional, barbatii poarta o kandura, o roba lunga, alba, care ajunge pana la glezne si este fie de lana fie din bumbac. Femeile pot fi vazute purtand abaya, o haina neagra purtata peste haine.





kandura


kandura - haina barbatilor in Dubai




abaya


abaya - haina femeilor in Dubai





  • Exista legi stricte de comportament, sarutatul si dansul in public fiind considerate ilegale. Restrictiile religioase musulmane trebuie sa fie respectate si de non-musulmani.


  • Dubaiul are cele mai renumite mall-uri din lume, turistii venind aici in mod regulat efectiv pentru a se bucura de Festivalul de Cumparaturi din Dubai. Dubai Mall este al saptelea mall ca marime din lume, iar orasul este numit Capitala Cumparaturilor din Orientul Mijlociu.





Dubai Mall


Dubai Mall





  • Pe fiecare parte a Golfului Dubai se afla districte comerciale, cunoscute sub numele de souk. Aceste districte sunt in mod traditional renumite pentru schimbul de marfuri, aduse de catre navele de marfa arabe din Asia de Est, cunoscute sub numele de dhows.





dhow in Dubai


nava de marfa araba (dhow) in Dubai





  • Dubai este renumit pentru piata de aur, Gold Souk avand peste 250 de magazine! Se spune ca unul din fiecare cinci persoane din Dubai cumpara cel putin cinci bijuterii anual.





Gold Souk


Gold Souk Dubai





  • In Dubai se gasesc unii dintre cei mai inalti zgarie-nori din lume. Burj Khalifa este cea mai inalta structura construita de om pe pamant, cu o inaltime de 828,141 metri. Cea mai inalta cladire rezidentiala din lume, Marina 23 este, de asemenea, situata in Dubai. Cel mai inalt hotel din lume, Turnul Rose sau Rose Rayhaan, se gaseste, de asemenea, in Dubai, avand o inaltime de 332,84 metri.





Burj Khalifa


Burj Khalifa, Dubai - cea mai inalta cladire din lume






Marina 23, Dubai


Marina 23, Dubai - cea mai inalta cladire rezidentiala din lume






Turnul Rose, Dubai


Turnul Rose, Dubai - cel mai inalt hotel din lume





  • Burj Al Arab, construit in forma de nava dhow, este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume si al patrulea ca inaltime, fiind construit pe o insula artificiala, la 85 de metri de plaja Jumeirah. Unul dintre restaurantele sale, Al Mahara, dispune de un acvariu masiv din sticla acrilica. Intrarea in acest restaurant se face printr-un voiaj cu submarinul.





Burj Al Arab, Dubai


Burj Al Arab, Dubai, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume





  • Dubai Mall, parte din Burj Khalifa, este cel mai mare mall din lume. Acesta gazduieste Centrul Aquarium and Discovery, care are distinctia unica de a detine recordul mondial pentru cel mai mare panou acrilic.





Acvariul din Dubai


Acvariul din Dubai Mall





  • In Mallul Emiratelor se gaseste si Ski Dubai, o locatie de schi de interior cu o suprafata de 22500 de metri patrati. Aici se afla , de asemenea, Snow Parc, cel mai mare parc cu zapada de interior din lume, cu o suprafata de 3000 de metri patrati.





Ski Dubai


Ski Dubai






Snow Parc


Snow Parc, Dubai





  • Insulele Palm, un grup de insule artificiale, sunt construite utilizand tehnici de asanare a terenurilor, in Dubai. Odata finalizate, aceste insule vor forma cel mai mare arhipelag realizat vreodata si va gazdui proprietati rezidentiale pe malul marii, hoteluri de lux, parcuri tematice, centre de divertisment, mall-uri, centre sportive si multe altele.





Insulele Palm


Insulele Palm, Dubai





  • Aeroportul International Dubai ocupa pozitia 5 intre cele mai aglomerate aeroporturi din lume in ce priveste traficul de pasageri si pozitia a 8-a printre cele mai aglomerate aeroporturi din lume dpdv al tranportului de marfa.





Aeroportul International Dubai


Aeroportul International Dubai





  • In Dubai nu e nevoie sa se plateasca impozitul pe venit personal!


  • Dubaiul nu are adrese cu strazi!


  • Peste 80% din populatia Dubaiului este formata din straini.