Curiozitati despre Antarctica

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17840

Voteaza & Distribuie

Descriere

Antarctica este un continent situat in partea sudica a pamantului. Polul Sud se afla in Antarctica si este cel mai rece loc de pe pamant.



Prima persoana cunoscuta care a trecut Cercul Antarctic a fost exploratorul James Cook, in 1773. Cu toate acestea, doar 47 de ani mai tarziu continentul a fost reperat de catre Lazerev si Fabian von Bellinghausen. Se pretinde ca John Davis, capitanul unei nave americane de vanat foci ar fi fost primul care a pus piciorul pe continent aterizand intr-o zona cunoscuta sub numele de Hughes Bay, in 1821. Cu toate acestea, exista multi oameni care cred ca Carsten Borchgrevnik si Leonard Kristensen au fost cei care au ajuns pentru prima data pe continentul actual, in 1895.




Antarctica


Antarctica




Antarctica este al cincilea continent ca latime si al saselea ca marime de pe planeta, fiind situat in emisfera sudica. Este atat de frig incat daca s-ar lasa acolo o bara de otel aceasta s-ar sparge. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care fiintele umane il considera un loc nelocuibil.



  • Zapada si ghetarii acopera aproape in intregime continentul. Se estimeaza ca nivelul marii va creste cu mai mult de 60 de metri daca gheata din Antarctica s-ar topi.


  • Gheata se intinde chiar de-a lungul oceanului, fiind numita platforma continentala de gheata. Platforma de gheata Ross, care este cea mai mare din lume, acopera 538717.5 kilometri patrati, mai mare ca dimensiune decat Texasul.


  • Zapada care cade este ceea ce formeaza gheata, deoarece nu se topeste atunci cand aceasta cade. Si in fiecare an, cu cat pica mai multa zapada mai mult, cu atat stratul de zapada devine comprimat in gheata. Se spune ca 70% din apa dulce a Pamantului este continuta in gheata din Antarctica.


  • Antarctica este cel mai uscat, cel mai rece continent si cu cele mai aprige vanturi de pe pamant. Cea mai scazuta temperatura inregistrata in lume, -88 grade Celsius, a fost in Antarctica la statia rusa Vostok.


  • Antarctica este impartit in doua zone, Antarctica de Est si Antarctica de Vest. Antarctica de Est, care acopera 7.770.000 km patrati, care este cea mai mare parte a continentului, este un platou inalt, acoperit cu gheata. Antarctica de Vest, care acopera 6475000 km patrati, cuprinde un arhipelag format din insule muntoase, fiecare dintre ele fiind legate prin gheata. Cele doua parti ale continentului sunt impartite de catre un lant muntos.


  • Antarctica are doi vulcani activi cunoscuti. Ar putea exista mai multi, insa doar acestia au varfurile deasupra suprafetei de gheata. Muntele Erebus este cel mai mare dintre ei, situat pe platoul de gheata Ross, in Antarctica de Est.





Muntele Erebus


Muntele Erebus, Antarctica de Est





  • Flora este foarte limitata in Antarctica, constand mai ales din muschi si licheni, precum si cateva plante plutitoare in marile interioare. Capusa este cel mai mare animal terestru care traieste in Antarctica, fiind suficient de mare pentru a fi vazut fara a utiliza un microscop. Acesta reuseste sa supravietuiasca prin producerea de substante chimice asemanatoare cu cele anti-inghet utilizate la autovehicule pe timpul iernii.


  • Fauna este compusa 80% din pasari, pinguinii fiind cele mai comune pasari din Antarctica. In timp ce unii pinguini traiesc pe pamant, altii prefera sloiurile de gheata. Pinguinul regal, de exemplu, nu vine niciodata pe uscat, petrecandu-si aproape intreaga viata in ocean. Femela acestei specii de pinguini isi depune ouale pe sloiuri de gheata, unde acestea sunt incubate de catre masculi.




pinguini in Antarctica


pinguini in Antarctica





  • Mamiferele marine existente in Antarctica cuprind in cea mai mare parte foci si balene, balena cu dinti si balena cu fanoane fiind cele doua specii principale intalnite. Balena sperma (cunoscuta cu denumirea de casalot) este o specie de de balena cu dinti, in timp ce balenele cu fanoane sunt balena albastra, balena cu cocoasa si ocazional balena Minke. Atentie: balena ucigasa (orca) este cea mai mare specie de delfini, nu este o balena.




Balena sperma


balena sperma (casalotul)






balena ucigasa


balena ucigasa (orca)






balena albastra


balena albastra (uriasa)






balena cu cocoasa


balena cu cocoasa






Balena Minke


balena Minke





  • Antarctica nu are nicio populatie autohtona sau indigena. Cu toate acestea, in prezent, cateva mii de oameni traiesc acolo in timpul verii in statii meteo si de cercetare. Doar cativa oameni de stiinta raman pe perioada iernii acolo.


  • Antarctica este considerata a fi cel mai bun laborator de pe Pamant, oameni de stiinta din toate colturile lumii strangandu-se aici pentru a studia diverse fenomene, cum ar fi: consecintele schimbarilor climatice pe Pamant; organismele unice care populeaza acest ecosistem intact sau indicii cu privire la originile universului.