Cum sa previi buzele crapate?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3317

Voteaza & Distribuie

Descriere

Si alte suprafete de piele se usuca din cand in cand, insa nu cu aceeasi persistenta ca buzele. Acest lucru se intampla deoarece la nivelul buzelor nu exista glande sebacee si sudoripare. Deci, in timp ce restul suprafetei de piele se poate feri de uscare, acaparand orice urma de umiditate care apare pe ea, buzele nu sunt atat de norocoase. Ele au nevoie de umezeala pielii din jur si nu este intotdeauna suficienta pentru a-i ajunge.

Evitati elemente care favorizeaza craparea buzelor

Se poate sa nu fie intotdeauna posibil sa ramaneti inauntru in zilele insorite, friguroase sau vantoase, dar cu siguranta ar ajuta. Aerul uscat absoarbe orice umiditate pe care corpul o secreta si in comparatie cu restul pielii, buzele sunt deosebit de vulnerabile. Soarele este un alt factor daunator si fara o buna sursa de melanina, buzele sunt deosebit de sensibile la razele solare puternice si la arsurile solare ulterioare. Vremea abuziva este un adevarat dusman, asa ca, daca trebuie sa iesiti din casa, protejati-va. Nu va lasati buzele in frig. De exemplu, puteti folosi o esarfa sau un fular care sa le acopere, sau puteti purta o sapca sau o palarie cu boruri largi pentru a tine soatele la distanta.

Nu va mai lingeti buzele


Lingerea buzelor pare o metoda usoara de a le umezi, dar le faceti mai mult rau decat bine. De obicei, buzelor le lipseste membrana exterioara de protectie, care se gaseste pe celelalte suprafete de piele, asadar, adaugand umiditate care se evapora usor cateva secunde mai tarziu creati un cerc vicios care poate usca buzele foarte repede. O alta latura intunecata a lingerii buzelor: saliva, in ciuda aspectului sau apos si limpede, nu este tocmai inrudita cu apa pura a unui izvor de munte. Impreuna cu dintii, saliva e primul mecanism in procesul digestiv si contine enzime care incep sa descopuna alimentele. Aceste enzime, pe cat de utile atunci cand mestecam mancarea, au, din pacate, un efect similar asupra buzelor. Nici muscarea sau ruperea pielitelor cu dintii nu e recomandata deoarece deterioreaza si slabeste buzele.

Nu respirati pe gura

Din motive similare cu linsul buzelor, respiratia pe gura este un alt gest interzis. Orice umiditate care reuseste sa ajunga pe buze va fi rapid uscata daca respirati in mod constant peste ele. Asadar, tineti-va gura inchisa si lasati-va nasul sa faca toata treaba, mai ales ca de-asta il avem. Nasul este un filtru pentru impuritatile aerului care intra si tot el transforma aerul umed si cald, ceea ce le usureaza treaba plamanilor. Respiratia pe gura poate duce, de asemenea, la xerostomie, apneea de somn si respiratia urat mirositoare.

Umeziti-va buzele crapate

Cea mai buna metoda pentru pastrarea umiditatii buzelor este sa ramaneti hidratat. Asta inseamna o cantitate destul de mare de apa potabila - in general, aproximativ opt pahare pe zi. Uneori insa, mai ales in zilele reci de iarna, apa nu este suficienta pentru a impiedica craparea buzelor. Aerul cald din interior poate deveni foarte uscat, asa ca este o idee buna daca va cumparati un umidificator. Umiditatea aerului mecanic poate ajuta la intinerirea chiar si a celor mai uscate buze.

Balsamul de buze

Arsenalul impotriva uscarii si craparii buzelor n-ar fi complet fara un balsam de buze. Balsamurile de buze pot aduce un zambet chiar celor mai zdrelite buze deoarece construiesc o bariera intre membrana buzelor si lumea exterioara, ajutand la blocarea umiditatii atat de trebuincioase. Aplicati doar un strat subtire de balsam de buze, nu unul gros, pentru ca v-ar putea tenta sa lingeti excesul. De asemenea, este important ca balsamul sa aibe cel putin un factor de protectie solara de 15. Buzele sunt foarte sensibile la soare, asa ca au nevoie de multa protectie.