Capacitati uimitoare dobandite dupa leziuni cerebrale

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3791

Voteaza & Distribuie

Descriere

Leziunile cerebrale, rezultate din accidente sau atacuri cerebrale, au, de obicei, efecte extrem de neplacute. Oamenii afectati de ele pot ramane cu paralizii partiale (hemipareze) toata viata, le poate fi atacat centrul vorbirii, avand apoi mari dificultati de exprimare, pot ramane cu pierderi de memorie sau sunt transformati in „legume", ramanand in stare vegetativa toata viata.

Si totusi, exista cazuri de persoane afectate de leziuni cerebrale, sau carora le-a fost extirpata o parte a creierului, care s-au pomenit dupa aceea ca dispun de abilitati uimitoare. In niciun caz vedere in registru termic sau capacitatea de a zbura, precum Superman. Cazurile sunt greu de explicat de catre stiinta, insa sunt indubitabile.

Dupa o misterioasa maladie, si-a deschiperit talentul de a picta
O maladie misterioasa, manifestata printr-o febra puternica, l-a tintuit la pat pe imigrantul italian, Franco Magnani, la sosirea sa in America, in anii ’60. A ajuns la spital, in Manhattan, avand halucinatii si delira. A scapat cu viata, insa dupa aceea a inceput sa aiba vise si amintiri extrem de precise legate locurile copilariei sale, la Pontito, Italia. Erau atat de precise si staruitoare, incat Magnani s-a apucat sa le picteze. Un talent recent descoperit, pentru ca a fost, brusc, coplesit de necesitatea de a picta peisajele bucolice din copilarie. Magnani fusese bucatar in Italia, fara sa fi tras nici macar o linie cu creionul, darmite sa se aseze in fata sevaletului. Medicii au considerat ca imigrantul italian suferea, probabil, de „epilepsia lobului temporal". Explicatiile stiintifice inceteaza aici.




Franco Magnani

pictura Franco Magnani




Lovit cu picioarele, devine fenomen matematic si artistic
Jason Padgett este singura persoana din lume pe care o mama de bataie l-a transformat in geniu matematic si artistic, confirmand, parca, expresia:


„Daca-ti dau una te fac om de stiinta".


In 2002, Padgett parasea un restaurant din S. Louis, dupa o intalnire romantica, si a fost atacat de doi indivizi care i-au cerut portofelul, ceasul, cheile de la masina. L-au batut atat de tare cu picioarele, incat l-au bagat in spital. I s-a spus ca a avut o comotie si ca trebuie sa se odihneasca. Insa s-a petrecut ceva ciudat: de fiecare data cand vedea un obiect in miscare, acesta lasa in urma-i imagini ciudate, tipare geometrice luminoase, stralucitoare. Chiar si jocurile de lumina reflectata din geamuri sau oglinzi ii transformau lui Padgett viziunea intr-o avalansa geometrica de culori si lumini.

A fost nevoit sa ramana trei ani in casa. Avea doua placi metalice la cap, iar viziunile nu mai conteneau. S-a apucat sa le deseneze, generand imagini de o precizie matematica: erau fractali. Pentru Jason Padgett, lumea s-a fractalizat. S-a apucat si de matematica, sa poata descrie imaginile, el care era un analfabet si la aritmetica de baza. Pana la urma a descoperit ca faimoasa formula a lui Einstein, E=mc2 este tot un fractal.




fractal

fractal Jason Padgett




Lovit de trasnet, devine pianist de exceptie
Chirurgul ortoped Tony Cicoria habar n-avea ce-l asteapta cand a intrat intr-o cabina telefonica de pe strada, s-o sune pe mama lui. O legenda urbana sustine ca nu-i deloc sanatos sa faci asta pe vreme de furtuna: risti sa fii trasnit. Cicoria a vazut pe pielea lui ca era adevarata. Un trasnet a lovit cabina si i-a explodat in fata, iesind din… receptor. A fost convins ca murise. Isi aminteste ca-si spunea: „Fir-ar sa fie, am murit." A fost resuscitat, iar dupa o vreme, s-a trezit stapanit de nevoia acuta de asculta muzica de pian. O asculta oriunde, oricand. Cand s-a decis ca era ceva exagerat s-a pomenit ca asculta alta muzica de pian, cea din mintea sa, care nu se mai oprea. In cele din urma s-a apucat s-o reproduca, la pian. S-a lasat de meseria lui de baza, cea de chirurg, si-si continua cariera muzicala de pianist de concert si compozitor.




Tony Cicoria

Tony Cicoria, pianist de concert si compozitor




Au existat cazuri cand oameni afectati de atacuri cerebrale au devenit pictori, sculptori, poeti sau scriitori, peste noapte, incidentele deblocand, parca, aceste capacitati ascunse ale lor. Fenomenul este cu totul inexplicabil. Uneori, dupa un astfel de atac, sau dupa pierderea de masa cerebrala, creierul se „reconfigureaza", pentru a evita zonele afectate, iar asta se soldeaza cu schimbari de personalitate. In unele cazuri, leziunile cerebrale scot la suprafata nebanuite talente artistice.