Boala Crohn

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3973

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ce este boala Crohn?



boala Crohn


boala Crohn



Boala Crohn este o boala cronica inflamatorie intestinala, dureroasa si recurenta, care afecteaza ileonul (ultima parte a intestinului subtire: ileita si enterita) si/sau structurile colonice din tractul intestinal. Boala Crohn incepe cu ulcere si arsuri mici la stomac care conduc incet spre ulceratia grava a peretilor intestinului. Peretii intestinului incep sa se indese, fapt care duce la ingustarea intestinului, ceea ce ingreuneaza indeplinirea functiilor sale in mod corespunzator.



Daca nu sunt luate masuri de ingrijire in stadiu incipient, aceasta boala se poate raspandi in alte parti ale intestinului. Inflamatia se poate dezvolta si raspandi in locuri precum duodenul sau stomacul. De asemenea, poate provoca artrita pacientului, unele tipuri de boli de rinichi si ficat si, de asemenea, tipuri de spondilita (in general, spondilita anchilozanta). Deoarece boala Crohn este in principal caracterizata de ulcere inflamatorii, poate provoca si boli ale pielii si ale tuturor deschiderilor corpului, precum ochi, anus si vagin, etc.



Boala Crohn poate fi clasificata in urmatoarele tipuri:



  • Ileita


  • Colita, cunoscuta si sub numele de boala Crohn colonica


  • Ileocolita


  • Boala Crohn perianala


Ce cauzeaza boala Crohn?

Desi originea acestei boli nu este cunoscuta, multi medici relationeaza aceasta boala cu bacteriile care se dezvolta in intestin. Nu toate bacteriile spresc dezvoltarea acestei boli, dar cateva bacterii care cauzeaza inflamatii sunt considerate a fi printre principalii factori cauzatori. Boala Crohn este, de asemenea, considerata ereditara deoarece persoane din aceeasi familie sufera de aceasta boala iritanta.



De asemenea, cateva studii arata ca boala Crohn este cauzata de problemele interne ale corpului iar sistemul nostru imunitar joaca si el un rol important in inducerea starii inflamatorii a colonului, intestinelor, intestinului subtire, etc.



Indiferent de varsta sau sex, oamenii pot dezvolta boala Crohn. Un studiu arata ca aceasta este, in principiu, larg raspandita la persoanele cu aspect curat. Chiar si atunci cand boala nu face diferenta intre copii, adolescenti sau persoane in varsta, este evident ca cei mai multi pacienti afectati de aceasta boala sunt tinerii.



Unul dintre cei mai importanti factori care pot cauza boala Crohn sau pot determina raspandirea acesteia este lipsa aportului nutritional si o dieta insuficienta sau necorespunzatoare.


Care sunt simptomele bolii Crohn?

Persoanele care sufera de boala Crohn experimenteaza diferite simptome, cum ar fi:



  • Durere severa si recurenta in zona infectata a tractului intestinal si, de asemenea, in zona abdominala.


  • Pacientul sufera de atacuri frecvente de diaree, care contine sange


  • Pacientul poate, de asemenea, experimenta febra


  • Avand in vedere problemele intestinale, sistemul digestiv al pacientului devine si acesta afectat si nu reuseste sa digere alimentele. Aceasta situatie conduce la malnutritia pacientului.


  • Copiii care sufera de boala Crohn se pot confrunta cu o crestere fizica lenta deoarece sistemul digestiv este principala tinta a acestei boli si ei sufera si de frustrare psihica din cauza bolii necrutatoare care necesita internare repetata.


  • Suferinzii bolii Crohn experimenteaza si conditii cum ar fi greata, slabiciune si pierdere in greutate din cauza starii de oboseala si pierderea energiei organismului.


  • Pacientul se poate confrunta si fistule la diferite parti ale corpului cum ar fi pielea, zona anala si zona vaginala etc. Fistula cauzeaza infectii urinare pacientului.


  • Cel mai rau simptom este inflamarea partii afectate a corpului.


  • In cazuri rare, ulcerele din tractul intestinal sangereaza.


Cum este diagnosticata boala Crohn?

Desi exista multe teste disponibile, nici macar un singur test de diagnosticare nu poate confirma pe deplin existenta bolii Crohn, ceea ce face necesar ca medicii sa se bazeze pe rezultatele integrate de astfel de mai multe teste.


Asa cum deja s-a mentionat mai sus, s-a constatat ca boala este ereditara, astfel ca informatii legate de sanatatea si istoricul familiei pot ajuta cu siguranta medicul la tragerea unei concluzii. Medicul poate efectua un test de sange pentru a verifica diverse probleme legate de sange cum ar fi anemia, deficit de diverse vitamine si minerale importante in sange, ca urmare a pierderilor cauzate de boala Crohn, vizualizarea directa a colonului si a ileonului terminal din tractul intestinal (acest test presupune prelevare de tesuturi din zona afectata pentru biopsie), CT Scan (care este folosit pentru a intelege starea generala si complicatiile care pot aparea ca urmare a raspandirii bolilor din zona infectata in zona inconjuratoare), test de bariu (care este efectuat cu scopul de a completa testele de colonoscopie, permitand vizualizarea zonei intestinelor mici) si scanari RMN.


Medicul poate decide, de asemenea, sa apeleze la tehnologia avansata ce presupune introducerea unui microdispozitiv in forma de capsula cu o camera in intestin in scopul de a capta imagini in timp real ale tractului gastrointestinal.



Impreuna cu diferitele teste de diagnostic mentionate mai sus, exista si alte teste disponibile care ajuta la confirmarea bolii.


Ce optiuni de tratament exista pentru boala Crohn?

Boala Crohn este o boala foarte dureroasa dar inca curabila, care necesita ca pacientul sa acorde o atentie maxima starii de sanatate si sa inteleaga importanta unei diete sanatoase si corecte. Dupa ce doctorul a studiat starea pacientului, poate sugera tratamente cum ar fi medicamente (medicamente antiinflamatorii, steroizi, antibiotice etc.), operatie (care implica interventii chirurgicale asupra zonele infectate), etc.



Asa cum deja s-a mentionat mai sus, este foarte important ca pacientul sa aiba grija de starea sa de sanatate, sa urmeze o dieta nutritionala si sa evita orice obiceiuri neregulate care declanseaza probleme medicale cum ar fi boala Crohn.