Analogic, digital si HDTV

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5915

Voteaza & Distribuie

Descriere

hdtvAni de zile, uitatul la TV a implicat semnale analogice si tuburi cu raze catodice (CRT). Semnalul este compus din diferite unde radio care variaza continuu si pe care televizorul le traduce in imagini si sunet. Un semnal analogic ajunge la TV prin aer, prin intermediul unui cablu sau prin satelit. Semnalele digitale, cum ar fi cele de la playerele DVD, sunt convertite in semnale analogice atunci cand intra pe televizoarele traditionale.



Acest sistem a lucrat destul de bine pentru o lunga perioada de timp, dar are unele limitari:



* televizoarele conventionale cu CRT afiseaza in jur de 480 de linii de pixeli vizibile. Radiodifuzorii au trimis semnale care au functionat bine pe aceasta rezolutie timp de ani de zile, dar nu pot introduce suficienta rezolutie pentru a umple un televizor imens cu semnal analogic.

* imaginile analogice sunt impletite – iar pe unele CRT-uri aceasta impletire face imaginea sa tremure.

* Conversia video in format analogic ii scade calitatea.



Un semnal digital transmite informatiile pentru video si sunet in sistemul binar 0 si 1 si nu sub forma de unde. Pentru difuzarea prin aer, televiziunea digitala va folosi, in general, partea UHF a spectrului de frecvente radio cu o lungime de banda de 6 MHz, la fel cum fac si semnale TV analogice.



Televiziunea digitala are mai multe avantaje:



* Imaginea, chiar si atunci cand este difuzata pe un televizor mic, este de o calitate mai buna.

* Un semnal digital poate suporta o rezolutie mai mare, astfel incat imaginea va arata bine si cand este afisata pe un ecran mai mare.

* Imaginea video poate fi progresiva, mai degraba decat impletita - ecranul arata imaginea intreaga pentru fiecare cadru.

* Posturile TV pot difuza mai multe semnale folosind aceeasi latime de banda. Acest proces se numeste multidifuziune.

* Radiodifuzorii pot include continut interactiv sau informatii suplimentare odata cu semnalul digital.

* suporta difuzari de de inalta definitie (HDTV).



Televiziunea digitala are, de asemenea, un dezavantaj foarte mare: televizoarele analogice nu pot decoda si afisa semnalele digitale.



Prima conceptie gresita despre HDTV este ca unii oameni cred ca pentru trecerea la HDTV este nevoie doar de un televizor nou pentru a avea automat HDTV, atunci cand serviciul analogic se va termina. Din pacate, nu este adevarat. HDTV este doar o parte din tranzitia la televiziunea digitala.