Zece lucruri pe care trebuie sa le stii despre Papa Francisc (Jorge Bergoglio)

Detalii

CategoriiStiri religie
TaguriSfinti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3611

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cardinalul argentinian in varsta de 76 de ani, Jorge Bergoglio a fost ales noul Papa si va purta numele de Francisc. Iata cateva lucruri pe care orice credincios trebuie sa le stie despre cel de-al 266-lea Suveran Pontif al Bisericii Catolice.


1. Jorge Bergoglio a fost episcopul orasului Bunenos Aires

Bergoglio a ocupat functia de Arhiepiscop de Buenos Aires incepand cu anul 1998. In anul 2001 a fost avansat in functia de cardinal de catre Papa Ioan Paul al II-lea.


2. Este primul papa non-european al epocii moderne

Bergoglio este primul papa non-european ales in ultimii 1300 de ani. Aceasta veste i-a bucurat pe cei aproximativ 300 de milioane de catolici care trainesc in America de Sud, dar si pe cei 1.2 miliarde de catolici din intreaga lume.


bergoglio


3. Jorge Bergoglio nu are decat un singur plaman

Celalalt plaman i-a fost scos din cauza unei infectii contractate in adolescenta.


4. Este iezuit

Iezuitii, sau Societatea lui Isus, sunt un ordin de preoti cunoscut pentru faptul ca promoveaza intelectualitatea, disciplina si misiunea misionara. Iezuitii depun un juramant de saracie de la care nu se abat niciodata. Ordinul a fost infiintat de Ignatiu de Loyola in secolul 16 pentru a proteja Biserica Catolica impotriva miscarii de reforma si a protestantismului. Papa Francisc este primul Suverna Pontif iezuit din toate timpurile.


5. Avea sanse putine sa fie ales papa

Jorge Bergoglio nu se afla printre favoritii la fotoliul papal, avand sanse de 33 la 1 sa devina papa, conform unui site de pariuri.


6. A pierdut fotoliul de papa in fata cardinalului Ratzinger

Atunci cand Papa Benedicit al XVI-lea a fost ales in 2005, Bergoglio a primit a doilea cel mai mare numar de voturi dupa acesta. In a patra runda de votare, Bergoglio s-a retras din respect pentru cardinalui Joseph Ratzinger, permitandu-i acestuia sa devina papa.


bergoglio-ratzinger


7. Este fiul unui imigrant italian

Sustinatorii unui papa italian care sperau sa fie ales Angelo Scola pot sa rasufle usurati. Noul papa are orignini italiene, fiind unui dintre cei cinci fii ai unui imigrant italian. Acesta a plecatn Argentina pentru a lucra acolo la calea ferata. Astfel, Bergoglio a avut o copilarie modesta.


8. Este impotriva casatoriilor intre parteneri de acelasi sex

Bergoglio a luptat fara succes impotriva legalizarii casatoriilor intre homosexuali in Argentina, lege care a fost adoptata on 2010. El condamna adoptiile copiilor in cuplurile de homosexuali, considerand-le o discriminare la adresa copiilor. Presedintele argentinian, Cristina Kirchner, l-a condamnat spunand ca tonul sau invoca perioada Inchizitiei.


9. Este suveranul poporului

Bergoglio are o viata foarte umila, traieste intr-un apartament modest in loc de palat episcopal, isi gateste singur, merge cu transportul in comun si nu cu limuzina, si nu are nevoie de secretar ca sa raspunda la telefon.


bergoglio modest


10. A criticat in mod public politicienii argentinieni

In 2002, in timpul crizei economice din Argentina, Bergoglio i-a criticat in mod public pe policieni pentru felul cum deciziile lor ii afecteaza pe cei saraci. El a subliniat consecintele dezastruoase ale globalizariia supra saracilor lumii.