Vitamina C - un nutrient vital pentru sănătate!

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurivitamine
Ultima actualizareVineri 4 iunie 2021
Vizualizari478

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cunoscută şi sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C este folosită de organism în diverse procese, precum formarea şi menţinerea oaselor, a pielii şi a vaselor de sânge, fiind un nutrient vital pentru sănătate. Întrucât este solubilă în apă şi eliminată uşor, trebuie luată zilnic din fructe şi legume sau din suplimente cu vitamina C.

Cum ajută vitamina C organismul?

Contribuie la producerea colagenului necesar pentru tendoane, ligamente, piele, cornee, oase, intestineşi vase de sânge şi a unor neurotransmiţători. Pentru că este un puternic antioxidant, ajută la combaterea stresului oxidativ al radicalilor liberi. Îmbunătăţeşte absorbţia fierului şi combate anemia, întăreşte sistemul imunitar şi grăbeşte vindecarea rănilor, reduce inflamaţiile şi riscul unor afecţiuni grave. Nivelul scăzut de vitamina C este cauza scorbutului care se manifesta prin sângerări ale gingiilor şi dinţilor, umflarea articulaţiilor, anemie şi oboseală.

Vitamina C menţine sănătatea cardiovasculară

Pentru că are efectul de a lărgi vasele de sânge, rol antioxidant şi îmbunătăţeşte producţia de oxid nitric, vitamina C previne bolile inimii şi reglează tensiunea arterială. De aceea, dacă nu se consumă zilnic legume şi fructe care îi furnizează organismului doza zilnică necesară de vitamina C, pentru menţinerea sănătăţii inimii ar trebuie administrate suplimente.

Reduce riscul de cataractă şi degenerescenţă maculară

Cataracta şi degenerescenţa maculară cauzată de înaintarea în vârstă sunt cauzate de stresul oxidativ al radicalilor liberi. Datorită activităţii antioxidante eficiente pe care o are, vitamina C este un element esenţial pentru a preveni şi reduce riscul acestor afecţiuni.

Previne şi combate anemia

Vitamina C îmbunătăţeşte asimilarea fierului de către organism. De aceea, persoanele anemice, pe lângă tratamentul cu tablete de fier, ar trebui să ia în considerare şi suplimentele cu vitamina C.

Previne alergiile şi protejează organismul de efectele poluării

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca poluarea aerului poate avea impact negativ asupra sănătăţii. Din fericire, combinaţia de vitamina E şi C are un puternic efect antioxidant şi reduce simptomele asociate cu afecţiuni pulmonare sau cu astm. Reacţiile alergice nu sunt altceva decât răspunsuri inflamatorii declanşate de organism pentru a se proteja de diverşi agenţi. Acestea se manifesta prin erupţii la nivelul pielii şi inflamaţii care pot fi ameliorate şi prevenite prin administrarea intravenoasă a unei doze mari de vitamina C.

Ajută la tratarea afecţiunilor respiratorii

Chiar dacă nu poate vindeca singură răcelile şi gripă, administrată în dozele zilnice recomandate, are efecte benefice. Este recomandată în special persoanelor care prestau activităţi fizice solicitante, sunt expuse la temperaturi mici sau fumează. Doza zilnică recomandată este de 75 mg pentru femei şi 90 mg pentru bărbaţi. Doza zilnică recomandată pentru copii se stabileşte în funcţie de vârsta împreună cu medicul de familie.

Surse naturale de vitamina C

Fructele şi legumele proaspete sunt cea mai bună sursă de vitamina C. Vitamina C se poate lua din citrice (portocale, lămâi, grapefruit), kiwi, căpşuni, legume cu frunza verde precum spanacul sau ştevia, roşii, mazăre sau cartofi. Întrucât tratamentul termic distruge o parte din vitamina C, se recomandă, pe cât posibil, consumul crud al acestora sau administrarea suplimentelor.

Riscuri de deficienţe de vitamina C

Unele persoane sunt supuse riscului de deficienţa de vitamina C mai mult decât altele şi ar trebui să aibă mai multă grijă la alimentaţie sau la suplimentele pe care le iau. Cele mai afectate sunt sugarii care nu sunt alăptaţi la sân, fumătorii şi cei care suferă de afecţiuni care implică malabsorbţia intestinală. Stresul oxidativ este favorizat de poluare şi fumat, iar antioxidanţii, printre care şi vitamina C, au rolul de a-l reduce. De aceea, fumătorii au nivelul de vitamina C mai scăzut decât nefumătorii, suferă mai des de inflamaţii şi leziuni ale mucoasei gurii, gâtului şi plămânilor. Prin urmare, cei care ştiu că se afla în categoria de risc a fumătorilor, ar trebui să beneficieze de suplimente zilnice cu vitamina C.

Efecte ale supradozei de vitamina C

Cu toate că este puţin probabil ca oamenii să facă exces de vitamina C din alimente, administrarea în exces a acesteia şi depăşirea dozei maxime recomandate de 2.000 mg pe zi, generează disconfort gastrointestinal şi diaree. De asemenea, aportul excesiv de suplimente cu vitamina C poate cauza pietre la rinichi şi creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare în cazul femeilor aflate la menopauză.

Sursa foto: unsplash.com