Venetia pare condamnata: se scufunda de cinci ori mai repede

Detalii

CategoriiParcuri de distractii
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4103

Voteaza & Distribuie

Descriere

Venetia s-ar putea sa fie nevoita sa-si abandoneze numele de „Cetatea plutitoare" deoarece se scufunda cu o viteza de cinci ori mai mare decat se credea inainte. Cercetatorii implicati in studierea fenomenului scufundarii Venetiei afirma ca mandrul oras al lagunelor se inclina si spre est, indreptandu-se, parca, spre Marea Adriatica, fiind afectata de inundatii mult mai frecvent ca inainte. Studiile anterioare aratau ca nivelul apei in fosta Republica Maritima Venetiana se stabilizase, potolind spiritele celor ingrijorati ca orasul ar putea urma soarta Atlantidei.




inundatii Venetia


inundatii Venetia




Noile cercetari dovedesc, insa, ca orasul se scufunda constant cu 2mm pe an, ceea ce este fara precedent, amplificarea scufundarii sale inregistrata in ultimii 10 ani. Anterior, se credea ca rata scufundarii Venetiei era de 0,04 milimetri in fiecare an, iar portiunile de teren din cele 117 insulite ale lagunei se scufunda si ele. Yehuda Bock, geolog al Institutului Scripps pentru Oceanografie din San Diego, afirma ca



„Venetia pare sa continue sa cedeze. Este un efect minor, in aparenta, dar semnificativ."



Bock a publicat un studiu in revista geofizicienilor americani, sustine ca actuala accentuare a scufundarii Venetiei apare din cauza naturale, fiind legata de deplasarea placilor tectonice. Placa Adriaticii, care include si Venetia, se retrage pe sub muntii Apenini si provoaca scaderea usoara a elevatiei orasului si regiunii limitrofe. Yehuda Bock atrage atentia asupra faptului ca un semnal de alarma ar trebui sa fie si cresterea frecventei inundatiilor care coplesesc Venetia si o transforma in zona navigabila, chiar in acele cartiere unde se poate circula pe carosabil.


Venetienii sunt nevoiti acum sa se deplaseze de patru-cinci ori pe an pe scanduri de lemn, instalate deasupra trotuarelor, din cauza inundatiilor, in mare parte a orasului. Studiul lui Bock si altele similare ar putea starni temeri printre locuitorii orasului ca nu se fac destule eforturi pentru salvarea Cetatii Podurilor si a Mastilor, cum in se mai spune. Pierderea Venetiei ar echivala cu un Holocaust cultural, avand in vedere cladirile renascentiste, monumentele din oras, grandioasele Palazzo in stil gotic sau bizantin. (vezi obiective turistice in Venetia)


Expertii din Consorzio Venezia Nuova, un grup insarcinat cu adoptarea masurilor de salvare a orasului si lagunei, si-au exprimat ingrijorarile despre raportul american. O sursa a relatat pentru NBC News ca exista date despre „alunecarea" Venetiei in mare de sute de ani si ca nu s-a intamplat nimic spectaculos pana in prezent, si ca, dupa calculele grupului, Venetia se scufunda cam 3-4 centimetri in fiecare secol.



„Acum se spune ca se scufunda cu 2 mm pe an, ceea ce inseamna ca orasul se va scufunda cu 20 de centimetri la fiecare o suta de ani. Aceasta inseamna o rata de scufundare de cinci ori mai mare decat s-a calculat anterior. Asa ca nu cred pana nu vad",



a explicat sursa din cadrul Consorzio Venezia Nuova. Chiar Yehuda Bock a admis ca o investitie de mai multe miliarde de dolari intr-un sistem de aparare anti-inundatie a orasului ar putea impiedica frumoasa bijuterie istorica si arhitecturala sa se scufunde in abis. El arata ca instalarea peretilor de protectie impotriva inundatiilor este pe cale sa fie terminata la Venetia si acest sistem ar putea bloca navala valurilor prin oras.


Barierele ajustabile ar proteja orasul de acele valuri care sunt mai mari decat nivelul obisnuit al marii, fiind un rezultat al schimbarilor climaterice. Laguna Venetiei se intinde de-a lungul liniei tarmului, intre gurile raurilor Po (la sud) si Piave (nord). Republica Venetia a fost una dintre marile puteri maritime ale Evului Mediu si Renasterii. Orasul Venetia a jucat un rol important si in istoria muzicii simfonice si de opera, fiind orasul natal al lui Antonio Vivaldi.