Tricoul polo - o scurta incursiune in istoria unuia dintre cele mai versatile articole vestimentare

Detalii

CategoriiShoping
Taguritricouri
Ultima actualizareMiercuri 24 aprilie 2019
Vizualizari1264

Voteaza & Distribuie

Descriere

Situat la granita dintre stilul formal si casual, tricoul polo este un articol vestimentar extrem de versatil, ce nu trebuie sa-ti lipseasca din garderoba unui barbat. Originea exacta a clasicului tricou cu guler, este pierduta in cursul evenimentelor istorice, insa, ceea ce se stie cu precizie e ca acesta s-a raspandit pe scara larga undeva la finalul secolului al XIX-lea.

Tricoul polo a aparut in contextul jocurilor sportive cu acelasi nume, care s-au nascut in colonia britanica Manipur, India. Dupa ce soldatii britanici au asistat la un meci, au infiintat primul club de polo in 1862, in Anglia. Jocul de polo a crescut rapid in popularitate printre englezi care, cu a lor eticheta si simt estetic, au introdus jucatorilor uniforme specifice. Tinuta traditionala a acestui sport era compusa din camasi lungi, cu maneci groase din bumbac. Fiind extrem de incomode, acestor camasi li s-a adaugat un guler cu nasturi la baza pentru a le cambra pe corp si a le da o alura mai practica.

1896 – Camasa “button down” creata de Brooks Brothers

Primul care a introdus camasa polo in industria modei a fost John Brooks, nepotul fondatorului companiei Brooks Brothers. In timp ce acesta viziona un meci de polo, a fost impresionat de design-ul camasii din echipamentul jucatorilor, ceea ce l-a si determinat ca in anul 1896 sa creeze o intreaga linie de camasi carora le-a atasat gulere cu butoane. Acesta este punctul de cotitura care a schimbat in mod ireversibil moda pentru barbati, camasa polo fiind cel mai imitat articol vestimentar din istoria modei. Intra aici si vezi aceste tricouri barbatesti polo de inspiratie clasica.

1920 – Camasa polo comercializata in mass-market de Lewis Lacey

Urmatorul personaj care a marcat tranzitia clasicei camasi, la varianta de astazi a tricoului polo, este Lewis Lacey, jucator de polo si negustor de origine irlandeza. Acesta a introdus camasile polo “button-down” in productia vestimentara de masa, comercializandu-le intr-un magazin din Buenos Aires. Diferenta dintre camasile polo, create initial de Brooks Brothers si cele ale lui Lewis Lacey este ca cele din urma aveau deja clasica sigla brodata in piept care in acest caz era un jucator de polo.

1926 – Inventarea camasii polo in varianta moderna de Jean Rene Lacoste

Revolutia stilistica a camasii polo are loc mai tarziu, undeva in jurul anului 1926, cand legenda tenisului francez, Jean Rene Lacoste, elimina manecile lungi si creeaza primul tricou polo. Nemultumit de modelele incomode purtate de jucatori, Lacoste s-a folosit de reputatia sa si a proiectat o alta alternativa a manecilor suflecate si anume scurtarea acestora. O alta inovatie semnificativa a brandului Lacoste a fost folosirea tehnologiei de tesare cu pichet, in detrimentul bumbacului. Aceasta tesatura permitea pielii sa respire si era mult mai durabila. Tricourile polo create sub tutela Lacoste aveau imprimate in piept sigla brand-ului, adica bine cunoscutul crocodil verde.

Asadar, aceasta este in linii mari istoria unuia dintre cele mai iubite articole vestimentare barbatesti. Fie ca alegi sa-l porti cu pantaloni nergi clasici sau cu o pereche de jeansi rupti, tricoul polo poate fi adaptat aproape la orice context, deoarece nu este atat de simplu precum un tricou uni, dar nici atat de sobru si elegant precum o camasa clasica. Daca vrei sa te simti confortabil si in acelasi timp sa emani un aer stilat, tricoul polo este alegerea perfecta.

Sursa imagine: https://unsplash.com/photos/z1nZeRWIrx0