Tratament pentru tumorile canceroase

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3799

Voteaza & Distribuie

Descriere

Metoda HIFU-HCU este un tratament neinvaziv pentru tumorile canceroase, ce foloseste ultrasunete focalizate. Metoda asigura tratamentul formatiunilor tumorale benigne sau maligne care sunt localizate in diverse organe: ficat, rinichi, pancreas, oase, uter, sfera ORL, san, prostata, muschi si in tesutul adipos.

Implementarea aceastei metode presupune utilizarea unui generator de ultrasunete focalizate, de intensitate inalta, care au menirea de a distruge tesutul canceros prin supraincalzirea acestuia. In ciuda faptului ca in Romania metoda HIFU este o inovatie, in multe state din Europa, Asia si America este populara de peste 15 ani. Romania este cea de-a patra tara din Comunitatea Europeana unde e utilizat un astfel de aparat pentru tratarea tumorilor canceroase si unde se practica ablatia prin hipertermie conformationala cu ultrasunete (HCU).

Tratamentul cu ultrasunete focalizate de intensitate inalta (HIFU) nu necesita interventie chirurgicala sau de iradiere, reprezentand o procedura medicala ce nu implica nici un fel de durere pentru pacient. Mai mult, tratamentul dovedeste un grad ridicat de precizie si eficienta, imbunatatind tratamentul clasic al cancerului. Tumorile canceroase sunt distruse imediat si definitiv, nefiind necesara spitalizarea. Procedura HIFU se poate relua, dupa necesitate, si poate trata si cancerul recurent. Durata procedurii variaza intre 1si 4 ore. In ceea ce priveste efectele adverse ale metodei, acestea sunt mult mai mici in comparatie cu metodele traditionale de tratament a cancerului.

Principiul HCU (Hipertermia Conformationala cu Ultrasunete)


Metoda HIFU se axeaza pe principiul HCU, potrivit caruia se produc unde acustice de inalta frecventa, similare cu cele utilizate in ecografie (ultrasunetele), cu scopul de a le focaliza intr-o loc exact. Odata ce ultrasunetele ating "tinta" ele se transforma in caldura, caldura care are rolul de a distruge celulele tumorale vizate fara a afecta structurile tisulare invecinate.

Prin intermediul unei inovatii tehnologice in imagistica medicala, pe ecranul ecografului sunt afisate in acelasi timp imaginile ultrasonografice si sectiunile corespondente de la CT/RMN. Aceste sectiuni sunt introduse inainte de inceperea procedurii in memoria ecografului. In acest fel precizia si acuratetea localizarii tumorilor creste semnificativ.

Tratamentul HIFU-HCU – scurt istoric

  • 1950 - 1960: William si Frank Fry au tratat cu metoda HIFU pacienti afectati de boala Parkinson si alte afectiuni neurologice.
  • 1989: Dr. Wang Zhibiao si Prof. Ruo Feng cerceteaza efectele ultrasunetelor asupra tesuturilor.
  • 1996: Dr. Wang Zhibiao si colaboratorii trateaza in premiera o tumora osoasa la un pacient la Institutul de Inginerie Medicala a Ultrasunetelor din cadrul Universitatii de Stiinte Medicale din Chongqing.
  • In prezent tehnologia HIFU, descoperita si optimizata de Dr. Wang Zhibiao si Prof. Ruo Feng, e folosita in peste 300 de spitale din China.