Stimularea inteligenţei celor mici: 4 metode care funcţionează

Detalii

CategoriiSocial
TaguriJocuri educative
Ultima actualizareVineri 7 mai 2021
Vizualizari465

Voteaza & Distribuie

Descriere

În primii ani de viaţă, copilul tău este asemenea unui burete: asimilează informaţii din tot ceea ce îl înconjoară. Acest bagaj îi va însoţi de-a lungul întregii vieţi şi va contribui la dezvoltarea lor emoţională. Iată câteva metode a căror funcţionare a fost dovedită pentru stimularea inteligenţei celor mici.

Vorbeşte

Specialiştii recomandă să-i vorbeşti copilului încă din timpul sarcinii. Aparatul său auditiv se dezvoltă intrauterin, iar fătul ajunge chiar să cunoască vocea mamei şi să răspundă la acest tip de stimuli. Discuţiile cu propriul tău copil nu trebuie să înceteze niciodată. Atenţie la tonalitate şi la expresia feţei, deoarece copiii simt orice nuanţă. Chiar dacă bebeluşii sunt adorabili, pe măsură ce cresc încearcă să renunţi la folosirea exagerată a diminutivelor sau a cuvintelor stâlcite intenţionat. Fă-i să înţeleagă şi pe cei din jur că un copil are nevoie să asculte şi să înveţe cuvintele rostite clar şi trebuie implicat în dialog asemenea unui adult. Profită la maximum şi de perioada nesfârşitelor întrebări: De ce? Acestea vin din setea de cunoaştere şi sunt cel mai bun prilej de a descoperi lucruri noi. Deprinderea dialogului părinte-copil este deosebit de importantă pentru dezvoltarea emoţională a amândurora.

Citeşte

Cititul îmbunătăţeşte abilităţile verbale şi lingvistice. Din fericire, există cărţi adaptate fiecărui nivel de vârstă, de la bebeluşi până la adulţi. Asemenea vorbitului, citirea ca terapie este recomandată de specialişti încă din perioada de sarcină. Chiar şi copiii care nu au început să vorbească au beneficii de pe urma cititului la care asistă. Cuvintele noi pe care le aud vor fi asociate în curând cu imagini, apoi vor începe să înveţe literele şi cifrele, să citească şi să scrie. Apoi îşi vor dezvolta vocabularul şi cultura generală. Alfabetizarea unui copil este mult mai simplă atunci când are parte de terapia cititului. În plus, tradiţia unei poezii sau poveşti seara este cel mai frumos ritual între părinţi şi copii înainte de culcare. Beneficiile lecturii se întind de-a lungul întregii vieţi prin vocabular elevat, cultură generală, fluenţă în discurs, ortografie corectă. Pe scurt, cititul te face mai inteligent! De îndată ce a început să înveţe literele, pune-i la dispoziţie cărţi de nivel 0, cu litere de tipar însoţite de imagini care îl ajută să citească singur.

Joacă-te

Copiii învaţă chiar şi atunci când nu realizează acest lucru. O mulţime de jocuri inteligente pentru cei mici îl pot ajuta să deprindă abilităţi de coordonare şi se transformă în tot atâtea oportunităţi de învăţare. Renunţă la jucăriile cu baterii şi implică-te în jocuri tradiţionale cu blocuri de construit, planşe, pioni sau jocuri de rol. Aşa vor învăţa să respecte reguli, să rezolve trasee şi implicit probleme, să coopereze şi să lucreze în echipă. Jocurile educative sunt gândite să stimuleze inteligenţa copilului şi îi sunt de folos în dezvoltarea ulterioară şi asimilarea cunoştinţelor din domeniul ştiinţelor reale. Copiii care se obişnuiesc de mici cu rezolvarea activităţilor inteligente dezvoltă abilităţi aritmetice şi geometrice care le vor fi de un real folos în şcoală.

Încurajează

Din prima zi, copilul tău are nevoie să ştie că eşti alături. Cea mai mare parte din lucrurile pe care le face este motivată de nevoia de a fi remarcat de părinţi. Cei mici au nevoie de recunoaştere şi încurajare. Indiferent de nivelul la care se află, dacă îi acorzi încredere, va prinde aripi. Laudele copiilor nu trebuie păstrate doar pentru momentele de excelenţă. Poţi avea un cuvânt de încurajare şi pentru felul în care se străduieşte. Explicaţiile despre necesitatea exerciţiului şi a mai multor încercări pentru deprinderea unor abilităţi devin esenţiale în creşterea armonioasă a copilului. Procesul de învăţare este unul activ şi emoţional, iar participarea părintelui ca suport moral şi motivaţional este de un real folos în evoluţia copilului.

Orice părinte îşi doreşte un copil inteligent. Dezvoltarea abilităţilor cognitive ale celor mici este unul dintre marile beneficii ale timpului petrecut de adulţi împreună cu ei.

Sursa foto: pixabay.com/photos/child-game-games-children-s-games-1997729/