Stiati ca fiecare regiune a tarii are o IE specifica?

Detalii

CategoriiShoping
Taguricamasi, Romania
Ultima actualizareJoi 16 mai 2019
Vizualizari903

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unul dintre cele mai importante si mai fascinante lucruri pe care le-a oferit Romania intregii lumi odata cu trecerea timpului este fara doar si poate ia romaneasca, iar in urmatoarele randuri veti afla mai multe detalii legate de acest aspect.

Mai intai de toate trebuie sa mentionam faptul ca fiecare regiune a tarii are o anumita IE specifica, fiecare tip de ie diferentiindu-se cu cate ceva fata de celelalte ii.

Asadar, ia este o bluza, parte a costumului traditional romanesc, purtat de femei. Este realizat din carpa alba, bumbac, in, matase. Camasa traditionala romaneasca este infrumusetata cu motive de broderie in limba romana, in special maneci, piept si gat. In functie de zona, unele sunt decorate cu margele sau paiete.

Aceleasi denumiri de culori difera de zona istorica in alta. De exemplu, in Suceava exista mai multe culori sober (maro, maro, verde inchis, negru), in timp ce ia din Campulung este plina de motive cu fire rosii si negre. In Vrancea, geometria acestor piese vestimentare o reprezinta motive puternice si culori puternice: rosu, negru, albastru, verde, ocru - contraste.

In Vlasca si Ilfov se folosesc diferite culori calde, iar aici putem sa dam drept exemplu mai multe nuante de rosu, auriu, ocru. In Romanati, se foloseste o combinatie de albastru rosu si visiniu pentru modele delicate, mici, dar rafinate. In Gorj, mai ales in nordul regiunii se foloseste doar negru.

Argesul si Valcea sunt reprezentate de ii si compozitii monocrome, dar iar culorile specifice zonei sunt rosu inchis si vascos, rareori doar negru. Tricourile specifice Dobrogei, Banat, Oas, Maramures, Transilvania: Hunedoara, Saliste, Apuseni, Bihor, Nasaud, Tarnave au fiecare o personalitate unica, desi unele sunt de asemenea compuse din 4 coli si gatul incretit.

Asadar, dupa cum se poate vedea, ia nationala difera foarte mult de la o regiune la alta, insa un lucru este cat se poat de clar, si anume ca indiferent de regiunea din care provine, ia romaneasca este cu adevarat fascinanta.
De acest lucru au fost convinsi si marii creatori de moda din strainatate, care au inclus aceasta piesa vestimentara traditionala din Romania in propriile lor colectii.

Yves Saint Laurent, a inclus ia romaneasca in colectia sa din toamna-iarna anului 1981, iar acesta a fost doar inceputul, pentru ca de aici, ia a fost inclusa in foarte multe colectii, pentru ca mai apoi, acelasi designer sa includa din nou ia romaneasca in colectiile sale in sezonul primavara/vara 1997-1998. Acesta a fost impresionat de tabloul “La Blouse Roumaine” al pictorului francez Henri Matisse.

Jean-Paul Gaultier (2006), Oscar de la Renta (2008), Philippe Guilet (noiembrie 2011 – colectie tribut adus Romaniei), Carolina Herrera (2013), Kenzo, Anna Sui sau Agatha Ruiz de la Prada sunt alte nume importante din industria modei care s-au inspirat din ia nationala.

Cantareata britanica Adele care este cunoscuta in toate colturile lumii, a pozat pentru numarul din martie 2012 al revistei Vogue, editia americana, purtand una dintre realizarile designerului, care a fost inspirata din broderiile negre specifice zonei geografice romanesti.

Asadar, ia romaneasca este diferita in fiecare regiune a tarii, insa este extrem de apreciata in toate colturile lumii, iar drept dovada dupa cum se poate vedea, a fost adoptata de catre marii creatori de moda, si purtata de catre nume importante din intreaga lume.