Soprana Brigitta Kele, în concert extraordinar la Reghin

Detalii

CategoriiCultura
TaguriJudetul Cluj, Reghin
Ultima actualizareJoi 16 mai 2019
Vizualizari794

Voteaza & Distribuie

Descriere

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” anunță concertul extraordinar pe care soprana de origine română Brigitta Kele, membră a ansamblului Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, îl va susține miercuri, 5 iunie, de la ora 17.00, la Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Reghin, face parte din seria manifestărilor programate în cadrul celei de-a treia ediții a festivalului, care se va desfășura, în perioada 31 mai – 9 iunie, în Târgu Mureș, Reghin și Cluj.

Aplaudată, de-a lungul vremii, pe marile scene ale lumii, de la Metropolitan din New York sau Opera din Paris, la teatre din Strassbourg, Avignon, Masada sau Beijing, soprana Brigitta Kele a fost distinsă, în 2016, cu Premiul de Excelență în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale din România. În concertul de la Reghin, Brigitte Kele va fi însoțită pe scenă de trei dintre cei mai prețioși artiști ai tinerei generații, laureați ai edițiilor precedente ale concursului de canto “L’ assoluta Virginia Zeani”. Alături de mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, baritonul Alexandru Chiriac și tenorul Alin Stoica -, soprana Brigitta Kele va prezenta un program de arii și ansambluri scrise și interpretate în mod exclusiv în limba italiană și dedicate doamnei Virginia Zeani.

Invitațiile pentru spectacolul “Italian Opera Concert” au valoare de 50 de lei și sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului, www.virginiazeanifestival.com. Fondurile obținute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, Județul Mureș.

Consecvent misiunii asumate de a contribui la descoperirea și promovarea noilor talente, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” salută evoluția carierei câștigătorilor concursului de canto “L’ assoluta Virginia Zeani”. Printre cei care vor urca pe scenă în cadrul spectacolului de la Reghin se numără baritonul Alexandru Chiriac, al cărui glas generos, cu date naturale remarcabile, a fost elogiat de critica muzicală pentru o ”bună o ințelegere și o deosebită expresivitate, care-i permit să confere sens și culoare fiecărui cuvânt și fiecărui accent”.

Va urca pe scena de la Reghin și tânărul Alin Stoica, “un tenor cu o voce colosală”, în prezent solist al Operei Naționale din București. Alin Stoica a a fost invitat să cânte în cadrul concertului omagial, organizat în 2017 de la Arena di Verona pentru a marca cei zece ani trecuți de la dispariţia lui Luciano Pavarotti, alături de nume sonore în lumea muzicii cum ar fi Plácido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli, Il Volo, Eros Ramazzotti sau soprana Angela Gheorghiu.

Li se alătură tânăra Cosmina Antonia Stancu, timp de patru ani bursieră a Fundației Principesa Margareta a României, o artistă aplaudată încă de la început de carieră pe scene din Paris, Como, Lille, Angers sau Budapesta. În prezent, Cosmina Antonia Stancu este solistă a Teatrului de Operă și Operetă Nae Leonard din Galați.

DESPRE SOPRANA BRIGITTA KELE.

Cu o voce asociată adesea cu cea a legendarei soprane Mirella Freni, Brigitta Kele și-a început cariera cu rolul Mimi din “Boema”, dar a fost aplaudată în variate ipostaze, de la rolul Desdemonei din “Othelo”, al Neddei din “Paiațe” - de Ruggiero Leoncavallo, sau în rolul Micaela - din opera “Carmen” de Georges Bizet.
A preluat roluri în opere rock sau în opere mai puţin cunoscute, cum ar fi partitura Armindei din “La finta giardiniera” de Mozart sau, într-o versiune în limba maghiară montată de Teatrul Erkel din Ungaria, pe cea a Paminei din “Flautul Fermecat”. De asemenea, a fost distribuită în opere contemporane precum “Sirenele” sau “Byzantium”, ambele semnate de compozitorul G. Selmeczi. Brigitta Kele a colaborat cu numeroase personalități ale scenei lirice internaționale, de la Angela Gheorghiu sau dirijorul israelian Daniel Oren, la regizorul Giancarlo del Monaco - fiul celebrului Mario del Monaco-, baritonul francez Ludovic Tézier sau artistul Italian Stefano Secco.
A fost remarcată de Eva Wagner, consultant artistic al Operei Metropolitan din New York, care i-a propus o audiție în urma căreia a semnat un prim contract cu această prestigioasă instituţie, pentru sezonul 2016-2017, prelungit apoi până în 2018. Începând din anul 2012, Brigitta Kele este membră permanentă a ansamblului Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf.
Născută la Oradea, soprana Brigitta Kele a absolvit Facultatea de Muzică din Oradea și a urmat studii aprofundate la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Până în anul 2012, soprana Brigitta Kele a fost solistă a Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

DESPRE FESTIVALUL REGAL DE OPERĂ “VIRGINIA ZEANI”. Trei orașe, Târgu Mureș, Reghin și Cluj, se pregătesc să o omagieze pe strălucita soprană Virginia Zeani. Aflat la cea de-a treia ediție, Festivalul Internațional de Operă “Virginia Zeani” se va desfășura în perioada 31 mai- 9 iunie și va reuni tineri muzicieni din întreaga lume, artiști de operă și personalități ale scenei lirice mondiale. Soprana româno-britanică Nelly Miricioiu va deschide Festivalul Regal “Virginia Zeani” printr-un concert extraordinar care va avea loc vineri, 31 mai, de la ora 19.30, la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Parte din suita manifestărilor culturale prilejuite de acest eveniment, soprana Nelly Miricioiu va cânta joi, 6 iunie, de la ora 19.00, la Opera Maghiară din Cluj Napoca, alături de laureații prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition 2019”, tineri artiști selectați de o comisie internațională din care fac parte directori ai celor mai importante teatre din Europa sau Rusia.