Sexul, un joc al cifrelor

Detalii

CategoriiStiri sanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4268

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sexul este ceva ce face toata lumea - aproape toata lumea – dar, la fel ca in cazul altor activitati placute si distractive, comporta unele riscuri. Intre acestea pot fi sarcinile nedorite si bolile venerice, tot mai greu de tratat, insa exista si riscuri ca la ruleta ruseasca, precum atacurile de cord, ranirile provocate de ruperea patului, ba chiar si sansa de a fi arestat in flagrante daca partida de sex se deruleaza intr-un loc public.




educatie sexuala


educatie sexuala



Deci, ceea ce pare la prima vedere un simplu act de acuplare, este, de fapt, ceva mult mai complex, cu implicatii riscante in budoar. In cazul sexului neprotejat, practicat destul de des, care sunt riscurile unei sarcini neprevazute? Este o chestiune dificil de studiat in conditii de laborator.



Un studiu din Noua Zeelanda, in care participantilor li s-a ingaduit sa faca sex numai o data pe luna, a fost compromis de o rata foarte ridicata de abandon. Poate ca mai aproape de realitate este un studiu european, in care unui numar de 782 de cupluri tinere li s-a cerut sa nu foloseasca metode contraceptive artificiale si au consemnat fiecare zi in care au facut sex. In cele din urma, au rezultat 487 de sarcini.


Momentele de varf pentru sarcini par sa fi fost cu doua zile inainte de ovulatie. Sansele unei sarcini in acele momente erau situate la 25%, confirma si alte studii anterioare, insa acestea se reduc drastic, la numai 5%, in afara varfului de fertilitate al femeii. Concluzia cercetatorilor este ca sansele unui cuplu tanar de a termina partidele de sex cu sarcini sunt de 20%, daca posibilitatea de a face sex apare intamplator, cum se intampla cand esti tanar.


Calcularea succesului

Asadar, care sunt sansele de succes pentru un cuplu mediu care incearca sa faca un copil? Cei implicati in studierea schimbarilor demografice descriu sansele de a termina sexul printr-o sarcina drept „fecundabilitate". Aceasta difera de la un cuplu la altul, insa media estimata de ei se cifreaza intre 15% si 30%, in tarile cu venit mare pe cap de locuitor. Estimarile arata ca un cuplu obisnuit ar avea cam 85% sanse sa nu termine partidele de sex prin sarcina.


Reducerea riscurilor

Dar in cazul in care nu se doreste o sarcina, cat de eficiente sunt metodele contraceptive? Dispozitivele precum anticonceptionalele, dispozitivele intrauterine, implanturile si injectiile sunt considerate a fi de o eficienta de 99%, asa ca mai putin de 1 dintr-o 100 de utilizatoare raman insarcinate dupa un an de folosire a lor.


Prezervativele au o eficienta evaluata la 98%, daca sunt folosite corect. Diafragmele si spermicidele au o eficienta de 92-96%, ceea ce inseamna ca intre 4 si 8 femei care le folosesc raman insarcinate in fiecare an. Aceste cifre sunt semnificative cand se incearca reducerea sarcinilor la adolescente.


In Anglia, in 1998, 41 000 de fete de 15-16 ani au ramas insarcinate. Acest lucru inseamna circa 47 de tinere dintr-o mie, sau 1 din 21. Cifrele oficiale arata ca 49% dintre aceste sarcini se termina in avorturi. In anul 2001, UNICEF a relatat ca Marea Britanie ar avea cea mai ridicata rata europeana la nasteri la femeile de varste intre 15 si 19 ani. Este depasita numai de cea din Statele Unite.


Final nefericit

Astfel de eforturi energice in doi se pot termina si cu atacuri de cord, mai ales la barbati. Cercetatorii au estimat ca 1 din 45 de atacuri de cord sunt declansate de activitatea sexuala. Se spune ca personalitati precum Nelson Rockefeller, Errol Flynn si presedintele Frantei, Felix Faure, si-au sfarsit viata in acest fel. Exista si jocuri erotice periculoase, care implica asfixia mecanica, extrem de riscante, carora le-au cazut victima si actorii David Carradine si Michael Hutchence.