Reciclare metale - totul pentru un proces corect, de la A la Z

Detalii

CategoriiSocial
Tagurireciclare
Ultima actualizareJoi 9 martie 2023
Vizualizari856

Voteaza & Distribuie

Descriere

A fost repetat in mai multe randuri pana acum, insa nu este rau sa amintim: reciclarea materialelor joaca un rol important in protejarea mediului. De ce? Pentru ca deseurile nu se evapora si nu dispar subit. Pana si cele biodegradabile - asa cum sunt cojile de banana sau cotoarele de mar. Ele necesita cateva saptamani pentru a se descompune total. In schimb, atunci cand ne indreptam atentia asupra metalelor sau a plasticului, ele sunt acaparate de mediu intr-o perioada mult mai mare de timp. Un exemplu in acest sens sunt cutiile din aluminiu - prezinta o rezistenta in natura de pana la 500 ani.

Intrebarea este: ce alegem? Mai putin de un minut pentru a arunca metalul in tomberonul special pentru reciclare sau jumatate de mileniu pentru ca materialul sa se descompuna?

Reciclare metale - incepe cu separarea materialelor

Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru reciclare metale este reprezentat, evident, de separarea materialelor. Printre materialele reciclabile se numara si plasticul, hartia, sticla etc. In privinta deseurilor din metal, cel mai des regasit, dar si cel mai valoros este aluminiul, folosit in principal pentru productia dozelor de bauturi sau a diferitelor ambalaje pentru deodorant sau parfumuri. Iata si alte produse care se obtin cu ajutorul aluminiului:

  • Folie de aluminiu;
  • Conserve;
  • Ambalaje alimentare;
  • Capace de borcane.

Ce produse nu pot fi incluse in procesul de reciclare metale


Aluminiul este un material reciclabil, insa asta nu inseamna ca tot ce este produs din aluminiu poate fi refolosit. De exemplu, ambalajele din metal care nu au fost spalate sau curatate, cutiile in care a fost pastrata vopseaua sau alte substante toxice, folia metalizata utilizata pentru invelirea diferitelor alimente.

Atentie! Un centru de reciclare nu va accepta metalul decat daca este curat. Astfel, inainte de a-l duce la tomberon, asigura-te ca ai spalat recipientele si ca au fost presate, pentru a nu ocupa prea mult spatiu. Bine de stiut este si faptul ca metalul este colectat in acelasi tomberon cu plasticul - cel galben. De asemenea, elementele din metal care au facut parte din anumite produse electronice sau electrocasnice trebuie colectate in centre specializate. Acestea nu sunt acceptate de orice firma de reciclare!

Idei creative pentru reciclarea metalelor

Daca, totusi, esti o fire creativa, poti desfasura activitati prietenoase cu mediul chiar din confortul casei tale. Cu un search pe internet vei descoperi numeroase idei pentru a transforma deseurile din metal in obiecte cu adevarat utile. Spre exemplu, din dozele de suc de care nu mai ai nevoie poti realiza suporturi pentru instrumentele de scris. La fel, cutiile de conserve pot fi perforate si transformate in suporturi pentru lumanari parfumate. Rezultatul va depasi cu siguranta asteptarile tale!

Asadar, acum ca stii care este procesul corect de reciclare a metalelor, nu iti ramane decat sa le colectezi si sa contribui la protejarea mediului. Spor!