Provenge, vaccin impotriva cancerului de prostata

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3201

Voteaza & Distribuie

Descriere

Provenge este o premiera in domeniul medical - un vaccin terapeutic pentru cancer de prostata. Creatorul sau, Dendreon, a incercat sa obtina aprobarea de la FDA pentru Provenge inca din 2005 si, in acest scop, au efectuat studii clinice inca din anul 2002. In 2007, li s-a apus ca inca nu aveau suficiente date si FDA cerea statistici despre supravietuire. In cele din urma, pe 29 aprilie 2010, FDA a aprobat Provenge pentru tratamentul impotriva cancerului de prostata..

Dupa respingerea cererii de aprobare din 2007 de catre FDA, Dendreon a efectuat studii clinice pe 512 barbati si a constatat ca Provenge le-a crescut durata de viata cu aproximativ 4 luni (rata de supravietuire pana la aproximativ 26 luni), in comparatie cu placebo (cu o rata de supravieturie pana la aproximativ 22 luni). Aproximativ o treime din barbatii tratati cu Provenge au supravietuit pana la 3 ani, fata de o patrime dintre cei carora li s-a dat placebo. Cu toate acestea exista o ingrijorare in randul cercetatorilor: faptul ca medicamentul nu incetineste progresia bolii.

Singura optiune alternativa pentru barbatii care fac tratament cu Provenge este chimioterapia cu Taxotere (docetaxel), care poate extinde, in general, durata de viata cu doua sau trei luni,dar are efecte secundare grave, si uneori, debilitante. Studiile clinice au aratat ca Provenge are putine efecte secundare care dureaza doar cateva zile: febra, dureri de cap, oboseala, greata, dureri articulare si dureri de spate. Datorita efectelor secundare reduse si a ratei crescute de supravietuire, unii medici vad acest medicament ca pe un inlocuitor al chimioterapiei, ca o prima alegere pentru acesti pacienti.

Provenge lucreaza cu globulele albe ale pacientului, ceea ce face administrarea sa diferita de alte medicamente. In primul rand, celulele albe dintr-o proba de sange a pacientului sunt izolate si trimise la un laborator, unde "se fabrica" medicamentul. Celulele sunt expuse la o anumita proteina a cancerului de prostata, care le impregreaza un raspuns imun. Astfel, Provenge actioneaza prin cresterea raspunsul imunitar al organismului impotriva cancerului, si datorita acestui efect imunomodulator, medicamentul este catalogat drept vaccin. Totusi, vaccinurile traditionale sunt utilizate pentru prevenirea bolilor, iar Provenge este o optiune terapeutica pentru boala intr-un stadiu avansat.

La 3 zile dupa aceasta procedura, pacientului i se transfuzeaza celule albe din sangele prelevat. Procedura se repeta de trei ori, la fiecare 2 saptamani. Costurile intregului tratament se ridica la 93.000 dolari.