Presa hidraulică - tot ce trebuie să ştii

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriscule
Ultima actualizareMiercuri 9 iunie 2021
Vizualizari946

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă foloseşti o presă hidraulică pentru activitatea pe care o desfăşori, vor fi necesare lucrări de verificare şi întreţinere periodice pentru a o menţine în stare de perfectă de funcţionare şi a obţine performanţe maxime. La Casa Ideea Group vei găsi mai multe modele de presă hidraulică de calitate şi la preţuri foarte atractive. Dacă ai decis să achiziţionezi una, sau deja ai făcut acest pas, urmează să înveţi să o foloseşti adecvat pentru a maximiza eficienţa investiţiei.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ştii pentru a prelungi durata de viaţă a presei tale şi câţiva paşi de întreţinere preventivă.

Păstreaz-o rece

Presă hidraulică nu trebuie să se supraîncălzească. Acesta ar trebui să funcţioneze între 48 şi 60 de grade Celsius şi să nu depăşească temperatura de 65 de grade Celsius.

Fii atent la scurgeri!

Presele hidraulice aflate în starea perfectă de funcţionare nu trebuie să aibă scurgeri! Verifică cu atenţie zona din jurul tijei presei şi garniturile inelului O de pe suportul supapelor. De asemenea, ar trebui verificate armăturile din capătul furtunului şi toate conductele hidraulice. Pentru a putea realiza corespunzător aceste verificări, va fi utilă consultarea manualului de utilizare a maşinii. Astfel vei ştii şi care care este tipul de ulei recomandat de producător. Totodată, când faci aceste verificări asigură-te că ai lubrifiat corespunzător toate piesele în mişcare.

Trebuie să ajungă rapid la presiunea maximă

O presă hidraulică în stare bună de funcţionare are nevoie de cel mult două secunde pentru a genera presiunea maximă. Dacă procesul durează mai mult de trei secunde, poate fi vorba despre o problemă a pompei sau a supapei de siguranţă. Poate fi vorba despre acumularea murdăriei sau a reziduurilor sau se poate întâmpla ca supapa să fie prea larg deschisă. De asemenea, presiunea prea mică poate apărea dacă motorul nu ajunge la un anumit număr de rotaţii pe minut.

Investighează sunete noi pe care le sesizezi

Trecerea de la o viteză la alta nu ar trebui să fie însoţită de zgomote şi, dacă sunt sesizate, ar trebui depistată sursa lor. De fapt, orice zgomot sau sunet nou apărut în timpul funcţionarii trebuie investigat imediat pentru a împiedica uzura şi daunele mari.

Păstrează uleiul curat

Dacă foloseşti o presă hidraulică, este esenţial să urmăreşti menţinerea uleiului curat. Acesta este cel mai bun şi sigur mod de a prelungi durata de viaţă a utilajului. Uleiul cu reziduuri şi care are un nivel scăzut va duce la reducerea duratei de presare. Nu uita că mizeria şi căldură sunt principalii factori care pot grăbi stricarea utilajului tău!

Urmăreşte temperatura uleiului

Temperatura ideală pentru ulei este de cca 48 grade Celsius. Dacă observi că are tendinţa să crească peste această valoare, poţi folosi un răcitor cu aer sau cu apă care să menţină constantă temperatura. Sondele introduse în rezervorul de ulei al presei va ajuta la menţinerea temperaturii în limitele adecvate. Răcitorul cu aer foloseşte un ventilator electric care ajută la circularea aerului.

Schimbă periodic filtrele

Culegerea de eşantioane de ulei pentru a depista din timp momentul când trebui schimbat filtrul este şi ea foarte importantă. Această operaţie ar trebui realizată anual, iar eşantioanele îţi vor furniza informaţii referitoare la numărul de particule prezente în ulei şi dimensiunea acestora, dacă există apă în ulei şi dacă mai îndeplineşte corespunzător funcţia de lubrifiere. De cele mai mult ori nu este necesară schimbarea uleiului, problema putând fi soluţionată rapid cu ajutorul unui aditiv.

Înlocuieşte presa la momentul potrivit

Chiar dacă ai aplicat metodele de întreţinere şi mentenanţa recomandate pentru a prelungi durata de viaţă a presei hidraulice, va veni şi momentul în care va trebui să o înlocuieşti. Este important să recunoşti indicatorii critici ale acestei necesităţi şi să acţionezi din timp. Presa nu mai poate acumula presiune. Cauzele pot şi la pompa, motorul de presare sau supape. Cadrul s-a crăpat. Fisurile pot fi vizibile sau de fineţe. O soluţie de moment poate fi sudarea cadrului, dar de cele mai multe ori, pompa va trebui înlocuită.

Au apărut probleme hidraulice sau electrice mari. Acestea se pot manifesta prin funcţionarea intermitentă şi pot fi cauzate de un fir electric deteriorat. Dacă te-ai asigurat că toate firele sunt în bună stare şi ai verificat inelul capetelor pentru a preveni contactul cu alte componente şi totuşi, problema persista, s-ar putea că înlocuirea să fie singura soluţie.

Sursa foto: unsplash.com