Plaga grava sau usoara?

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2680

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cand vine vorba de primul ajutor, exista plagi simple, care necesita o simpla curatare sau o dezinfectare si plagi grave care necesita ingrijire medicala. Dar o plaga severa, din punct de vedere al primului ajutor nu este intotdeauna grava si din punct de vedere medical. De exemplu, o plaga este considerata grava in termeni de prim ajutor deoarece trebuie evaluate zona in care a aparut, adancimea si impactul potential, iar acest lucru trebuie facut de catre un medic care va judeca daca rana este, de fapt, usoara sau severa;



Sa luam ca exemplu o taietura la un deget, provocata cu un cutit. Acesta va fi usora daca este afectata doar carnea, dar daca este atins sau taiat un tendon, va fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru ca exista riscul de nu mai putea folosi degetul respectiv. O distanta de 1 mm poate face o diferenta trista.



Serviciile de urgenta medicala pot furniza instructiuni utile cu privire la ce trebuie facut: o vizita la medicul de familie sau asteptati ajutoare sau mergeti degraba la urgente. Daca nu stiti ce sa faceti, nu stati pe ganduri si contactati serviciile de urgenta.



In primul ajutor, plaga minora este o mica rana la nivelul pielii (taieturi sau zgarieturi) cu sangerari superficiale usoare, si care nu este situata in apropierea ochilor sau al unui orificiu natural. Vorbim despre o plaga grava cand apare unul din urmatoarele elemente:



* Localizare:

- in apropierea unui orificiu natural (nas, gura, urechi, sex, anus), langa ochi sau fata (chiar si pe gat);

- pe torace

- la nivelul abdomenului;

* Aspect

- hemoragie

- rana deschisa

- plaga extinsa sau rani multiple

* Mecanismul care a produs-o:

- proiectil;

- instrument;

- muscatura;

- obiecte ascutite: cutit, cutter, briceag, etc.