Petele galbene pe pleoape, un semnal de alarma

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13203

Voteaza & Distribuie

Descriere

Petele galbene aparute pe pleoape si in jurul ochilor pot anunta instalarea unei boli de inima si probabilitatea declansarii unui atac de cord in cel mult 10 ani, avertizeaza un grup de cercetatori.




xanthelasmata


pete galbene pe pleoape si in jurul ochilor


(xanthelasmata)



Un studiu desfasurat de o echipa de cercetatori din cadrul spitalului Herlev din Danemarca asupra cauzelor aparitiei petelor galbene, decolorate, pe pleoape si in jurul ochilor, cunoscute drept xanthelasmata, efectuat asupra a aproape 13 000 de persoane, a dus la concluzia ca acestia sunt mai susceptibili sa sufere un atac de cord in urmatorii 10 ani decat persoanele care nu prezinta aceste decolorari.



Petele se datoreaza unor depozite de colesterol, sunt moi si nu provoaca dureri. Nu afecteaza vederea in nici un fel si pacientii se duc, adesea, sa caute sfatul unui dermatolog pentru a scapa de ele. Insa persoanele cu astfel de zone decolorate, galbene, in zona ochilor trebuie sa consulte un medic cardiolog, afirma cercetatorii danezi.


Legatura dintre xanthelasmata si bolile de inima s-au dovedit a fi stranse in cazul esantionului de pacienti de varste intre 70 si 79 de ani. In aceste cazuri, xanthelasmata anunta riscuri de a face un atac de cord cu 12% mai mari comparativ cu persoanele neafectate de aceste decolorari. S-a constatat ca petele din jurul ochilor sunt un semn mai sigur de incidente cardiace la femei.


Profesorul Anne Tybjaerg-Hansen, de la Universitatea din Copenhaga, a declarat despre aceste cercetari ca



„prevalenta xanthelasmatei este aceeasi la barbati si la femei, insa prezenta sa este un indiciu usor mai credibil privind un atac de cord si boli de inima la femei decat la barbati".



Se pare ca xanthelasmata este un semnal de alarma pentru toti cei sub 55 de ani, mai mult decat pentru persoanele peste acest prag de varsta. Cercetatorii danezi explica aceasta particularitate prin faptul ca la barbati, varsta si sexul sunt riscuri de boli de inima deja cunoscute, fiind vorba de riscuri predeterminate, pe cand la femei, aparitia petelor galbene pe pleoape si in jurul ochilor „are o valoare predictiva mai ampla".


Cercetatorii danezi afirma ca rezultatele studiului lor, publicat in British Medical Journal



„stabilesc in mod clar, pentru prima data, ca oamenii cu xanthelasmata au un risc crescut de boli cardiovasculare".



Studiul danez a mai descoperit ca prezenta unor inele albe sau cenusii in jurul corneei, cunoscuta in termeni medicali drept arcus corneae, nu sunt legate de cresterea riscurilor de boli de inima sau infarct. Studii anterioare legasera si aparitia acestor cercuri de depozitele de colesterol, insa aproape jumatate dintre persoanele care prezentau atat xanthelasmata, cat si cercurile albe-cenusii, nu au dovedit ca ar avea un nivel ridicat de colesterol.


Cardiologii sunt de parere ca aceste descoperiri ar putea fi folosite pentru diagnosticarea pacientilor cu riscuri mai mari de atac de cord. Cercetarile daneze au demarat in 1976, pe un grup de 12 745 de indivizi, si s-au incheiat in mai 2009, fiind cu totii participantii studiului initiat la Copenhaga.


Varsta oamenilor pusi sub supraveghere medicala de catre cercetatorii danezi era intre 20 si 93 de ani, si nu aveau nici un fel de boli de inima cand a demarat studiul. In toate grupele de varsta, riscul de a avea un atac de cord, dezvoltarea unor boli de inima sau riscul de deces in urmatorii 10 ani din aceste cauze au fost mult mai crescute la cei cu xanthelasmata.


Aceste riscuri au crescut in prezenta altor factori cunoscuti, cum ar fi sexul, fumatul, obezitatea, hipertensiunea si nivelul de colesterol. Autorii studiului atrag atentia ca astfel de pacienti sunt considerati a fi in grupa de mare risc, insa aparitia petelor galbene pe pleoape si zona oculara indica, fara doar si poate, un risc concret si ei ar trebui sa se adreseze neintarziat medicilor.