Otita

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2723

Voteaza & Distribuie

Descriere

Otita este o inflamatie sau o infectie a urechii mijlocii care apare la anumite intervale de timp. Este cea mai comuna cauza a durerilor de ureche, nu reprezinta o boala grava si, de cele mai multe ori, se vindeca de la sine intre doua, pana la sase saptamani.


Semne si simptome ale otitei

Cand urechea mijlocie se infecteaza, apare o presiune localizata in spatele timpanului care cauzeaza dureri puternice. Timpanul se inflameaza iar, in cazurile mai grave, membrana acestuia se rupe si puroiul acumulat in urechea mijlocie se scurge prin canalul auditiv. Chiar daca acest proces pare a fi unul traumatizant si dureros, scurgerea puroiului acumulat in urechea mijlocie reduce durerea si presiunea este felul in care un organism sanatos reactioneaza impotriva infectiei.




otita


Otita, cea mai comuna cauza a durerilor de ureche




De cele mai multe ori, otita apare dupa o raceala puternica, dar poate fi cauzata si de alergii sau infectii ale trompei lui Eustachio. Dupa cateva zile de nas infundat din cauza unei viroze respiratorii, urechea se afecteaza si incepe sa doara foarte rau. Durerea se instaleaza in decurs de o zi sau doua si poate dura chiar si o saptamana.


Printre principalele simptome ale otitei se numara:



  • senzatie de presiune si disconfort in interiorul urechii care se transforma ulterior in durere;

  • puroi in ureche;


  • pierderea auzului.


Diagnostic si tratament

Otita poate fi diagnosticata de catre medicul ORL-ist prin vizualizarea timpanului cu ajutorul unui otoscop sau al unui timpanometru (in cazul in care este prea multa ceara in canalul auditiv si medicul nu poate vedea clar timpanul).




otita medic


Otita poate fi diagnosticata doar de catre medic




Otita are mai multe grade de severitate, in functie de care ORL-istul trebuie sa adapteze traatamentul. De cele mai multe ori sunt prescrise analgezice pentru a reduce durerea, precum ibuprofenul sau paracetamolul. De asemenea, este nevoie de antibiotice pentru combaterea infectiei. Cel mai des prescris antibiotic este amoxicilina dar se pot folosi si alte tipuri de antibiotice, mai tari, in caz ca infectia persista. Antibiotice sunt necesare pentru perioade mai lungi de timp, mai ales daca timpanul este gaurit din cauza puroiului.


In cazurile grave, se mai poate interveni si chirurgical pentru eliminarea tesutului inflamat. Chirurgul va face o mica taietura in timpan pentru a permite scurgerea puroiului acumulat, procedura fiind numita miringotomie.


Remedii naturale pentru otita

Inca de la primele simptome ale bolii, puteti picura zeama de ceapa sau de usturoi in ureche. Ceapa si usturoiul au efecte antiseptice si calmante, care vor reduce durerea si vor trata infectia. Pentru combaterea mirosului neplacut, ceapa se poate cali in putin ulei de masline, care se toarna in ureche dupa ce s-a racit putin. Si otetul de mere este foarte bun pentru combaterea otitei, datorita proprietatilor sale dezinfectante.




otita


Copiii sunt cel mai des afectati de otita




Medicina alternativa mai recomanda si acupunctura pentru combaterea otitelor repetate dar si uleiul de lavanda, dupa ce a fost incalzit in prealabil. Mai ales in cazul otitelor la copii, lavanda in concentratii mici face minuni contra durerii.