Măsuri prin care poți preveni un accident vascular cerebral

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareVineri 23 aprilie 2021
Vizualizari519

Voteaza & Distribuie

Descriere

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces, iar în România, peste 60.000 de persoane au suferit această complicație. AVC (accidentul vascular cerebral) apare din cauza întreruperii circulației sângelui la nivelul creierului (AVC ischemic) sau după o ruptură a unei artere cerebrale, moment în care apare hemoragia cerebrală (AVC hemoragic). Din păcate, în urma unui AVC pacientul poate rămâne paralizat la pat sau cu dizabilități grave, iar în unele cazuri, dacă medicii nu intervin la timp, se poate ajunge chiar la deces. De aceea, este foarte important să cunoști cauzele, simptomele și modul în care poți preveni această complicație.

Cauze și simptome ale unui accident vascular cerebral

Printre cele mai frecvente cauze ale AVC se numără:

  • Boala cerebrovasculară – acumularea de plăci de aterom (ateroscleroză) la nivelul arterelor carotide, care asigură circulația sângelui la nivelul creierului.
  • Formarea de cheaguri de sânge (trombi) la nivelul creierului, în urma unor traumatisme cerebrale sau trombi care au migrat spre creier din alte zone ale corpului.
  • Anevrism cerebral – o dilatație la nivelul unei artere cerebrale. Ruptura anevrismului produce hemoragie intracraniană (AVC hemoragic).

De asemenea, un AVC se poate declanșa în urma unui puseu de hipertensiune arterială sau din cauza unor malformații congenitale la nivelul creierului.

Simptomele unui AVC sunt greu de ignorat, dar deseori ele sunt atribuite altor probleme de sănătate. De aceea, trebuie să recunoști la timp aceste semne, pentru ca bolnavul să poată primi tratament cât mai repede:

  • Durere de cap foarte intensă și care apare brusc
  • Amețeală
  • Tulburări de mers și de coordonare a mișcărilor
  • Probleme de vorbire
  • Stare de confuzie
  • Deformare a feței (bolnavul pare să aibă o parte a feței „căzută”)
  • Paralizie (poate să apară pe jumătatea dreaptă sau stângă a corpului)
  • Tulburări de vedere.

În urma unui AVC, pacientul trebuie să primească ajutor medical de urgență. De multe ori, este nevoie de o intervenție chirurgicală minim invazivă la nivel cerebral, pentru deblocarea arterei afectate sau pentru extragerea cheagului de sânge. Ulterior, specialistul va recomanda tratament medicamentos și ședințe de recuperare medicală (kinetoterapie), astfel încât bolnavul să nu rămână cu dizabilități foarte grave.

Cum poți preveni un accident vascular cerebral

Există câteva soluții prin care poți reduce riscul declanșării unui AVC. În primul rând, trebuie să adopți un stil de viață sănătos, care presupune:

  • Dietă echilibrată (care să conțină cât mai puține grăsimi și sare): alimentația influențează sănătatea vaselor de sânge.
  • Mișcare zilnic (cel puțin 30 de minute, indiferent de vârstă).
  • Renunțarea la fumat și la alcool: în special fumatul duce la îngroșarea vaselor de sânge și la apariția aterosclerozei, boală care provoacă blocarea circulației sângelui.
  • Odihnă suficientă și evitarea stresului: în acest fel poate fi controlată mai ușor tensiunea arterială, care trebuie să se mențină în limite normale.

De asemenea, este important să mergi la un control medical în fiecare an, chiar dacă te simți bine, pentru a face un set de analize și investigații, la recomandarea medicului. În acest fel, vei afla din timp dacă au apărut factori de risc (hipertensiune, diabet, colesterol crescut).

În cazul în care medicul va considera necesar, îți va recomanda anumite investigații suplimentare, pentru a evalua sănătatea vaselor de sânge. Printre acestea se numără în special ecografia Doppler, cu ajutorul căreia specialistul poate verifica fluxul de sânge la nivelul unor artere. Dacă observă anumite probleme, medicul îți va prescrie un tratament care poate preveni declanșarea unui AVC. De obicei, aceste medicamente stimulează circulația sângelui și previn coagularea. Medicamentele trebuie luate însă numai la recomandarea specialistului, pentru că altfel apare riscul unei hemoragii interne.

În concluzie, accidentul vascular cerebral poate fi prevenit prin respectarea unor reguli simple și prin control medical periodic.

Sursa foto: pixabay.com/photos/despair-alone-being-alone-archetype-1235582/