Lepra (boala lui Hansen)

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5343

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lepra este la fel de veche sau chiar mai veche decat Biblia. O boala cronica care desfigureaza grav persoana infectata, lepra este una dintre cele mai de temut boli. Exista multe zvonuri cu privire la lepra, care o catalogheaza drept o boala fatala. Cu toate acestea, ca si in ce priveste orice alta boala, o cunoastere aprofundata va va ajuta sa distingeti faptele reale de nascociri.


Caracteristicile leprei

Lepra


Lepra




  • Aproximativ 150 de cazuri noi de lepra sunt detectate in fiecare an numai in SUA, in timp ce 250000 de cazuri noi de lepra sunt inregistrate anual in intreaga lume. Alte 3-4 milioane de persoane sufera de dizabilitati in urma leprei si necesita ingrijire adecvata.


  • Lepra este, de asemenea, cunoscuta sub numele de boala lui Hansen. Aceasta denumire se datoreaza lui Gerhard Armauer Hansen, primul medic care a studiat germenul cauzal al leprei.


  • In conformitate cu Medical Subject Headings, sau MeSH (creat de Biblioteca Nationala de Medicina din Statele Unite), lepra este clasificata in trei tipuri, si anume: tuberculoid, borderline si lepromatous; lepra lepromatous este forma cea mai severa, in timp ce lepra borderline este cea mai comuna si are severitate intermediara.


  • Copiii mici sunt mai sensibili decat adultii la lepra.


  • Lepra este cauzata de bacteria Mycobacterium leprae. Bacteria este pleomorfica (celula bacteriana apare in mai mult de o singura forma structurala/morfologica pe durata ciclului sau de viata) si nu se coloreaza prin procedura de colorare Gram (tinand contul de invelisul exterior gros de ceara din jurul celulei). Bacteria se coloreaza datorita fuchsinei si este, prin urmare, numita bacterie "rezistenta la acizi".


  • Boala are o perioada de incubatie lunga. Perioada de incubatie este faza initiala a bolii in care simptomele nu sunt observate. Perioada de incubatie variaza foarte mult in cazul leprei, de la cateva saptamani pana la 30 de ani (dupa cum se observa la fostii militari)! Perioada de incubatie medie este de aproximativ 3-5 ani (care este si aceasta o lunga perioada de timp). Acest lucru face lepra periculoasa, pentru ca pana cand este detectata o persoana infectata,boala se poate raspandi la alte persoane.


  • Lepra este usor contagioasa. Persoana infectata imprastie bacteria in flegma, iar bacteria este raspandita prin aerosolii creati in urma unui stranut sau in urma tusei. Cu toate acestea, este inca considerata a fi usor contagioasa din cauza faptului ca o singura expunere nu este suficienta pentru ca boala sa se dezvolte - este necesara expunerea prelungita.


  • Unul dintre simptomele cele mai caracteristice ale leprei (precum si efectul acesteia) sunt leziuni ale pielii. Leziunile se manifesta de obicei pe extremitatile corpului - degete, membre, urechi, nas etc. Daca sunt lasate netratate, leziunile progreseaza si pot provoca incretirea pielii. Cartilajul este internalizat, iar structura partii organismului in cauza este modificata. Desfigurarea aparuta in urma leziunilor pielii este o cauza majora a agoniei fizice si emotionale a persoanei infectate.


  • Un alt efect dureros al leprei este slabiciunea musculara si pierderea simtului tactil. Pe masura ce boala progreseaza, sensibilitatea se pierde intr-o anumita masura, astfel incat o persoana devine indiferenta la atingere. Aceasta amorteala este caracteristica leziunilor. Pierderea sensibilitatii este cauzata de afectarea severa a nervului.


  • Un zvon comune legat de lepra este faptul ca parti ale corpului incep sa "cada" pe masura ce lepra progreseaza. Acest lucru nu este adevarat. Pierderea senzatiei, mai ales la nivelul extremitatilor corpului, face persoana infectata sa simta ca o parte a corpului lipseste, dar este doar o iluzie!


  • Medicamente comune folosite in tratamentul leprei includ rifampicina, clofazimine, dapsona, fluorochinolone, minociclina si macrolide. Tratamentul imediat dupa diagnosticul de lepra este crucial din mai multe motive. Unul dintre motive este ca dupa 2 saptamani de tratament, lepra devine noncontagioasa, deoarece infectiozitatea bacteriei se pierde. Tratamentul precoce reduce foarte mult si perioada de carantina a pacientilor. Acest lucru poate avea efecte mentale pozitive pentru pacient. De aceea cercetarile privind lepra se axeaza pe gasirea de noi modalitati pentru diagnosticarea precoce a bolii.


  • In timpul fazei de tratament, organismul reactioneaza la bacterii moarte si cele in curs de moarte. Un efect al acestei reactii este durerea intensa si umflarea diferitelor parti ale corpului. Alte caracteristici ale acestei reactii includ febra, inrosire si durere in ochi, dureri musculare, leziuni crescande ale nervilor in special la ochi, maini si picioare. Aproape jumatate din pacientii care sufera de lepra au aceasta reactie. Cu toate acestea, un tratament adecvat poate preveni leziunile nervilor cauzate de reactie.


  • In timpuri stravechi, suferinzii de lepra au fost in carantina si au continuat sa traiasca in izolare in "colonii leproase" pentru tot restul vietii lor. Cu toate acestea, a fost de mult timp stabilit ca nu este necesara izolarea post-tratament.




Una dintre cele mai mari probleme cu privire la lepra este eradicarea fricii din mintile oamenilor afectati. Leprosi sufera din cauza stigmatului social pe tot parcursul vietii lor. Multi oameni nu sunt capabili sa accepte leprosii inapoi in viata lor, si astfel acestia ajung sa traiesca in carantina toata viata. Acest lucru nu ar trebui sa fie asa.


Intr-adevar, cicatricele lasate de leziunile pielii sunt acceptate foarte greu de oameni. Dar fiecare pacient trebuie sa ia in considerare ca aceste cicatrici sunt echivalente cu cicatricile lasate in urma unui accident sau a unei rani si nimic mai mult. In termen de cateva saptamani de tratament lepra devine noncontagioasa. Dar oamenii continua sa trateze leprosii recuperati cu diferenta. Ar trebui sa ne straduim sa stam departe de astfel de prejudecati.