Jean Piaget

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriGeneva, Medicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4299

Voteaza & Distribuie

Descriere

Jean Piaget a fost un psiholog elvetian, cunoscut mai ales pentru preocuparea sa fata de psihologia copilului. Acesta s-a nascut pe 9 august 1896 la Neuchatel, in Elvetia si a murit la data de 16 septembrie 1980.




Jean Piaget


Jean Piaget



Jean Piaget a fost fiul unui profesor de literatura medievala la Universitate, Arthur Piaget si al Rebecai Jackson. Se considera ca inceputul carierei lui stiintifice a avut loc foarte devreme, cand acesta avea doar 11 ani, invata la scoala latina din orasul natal si a scris o nota scurta despre o vrabie albinoasa.



Pe de alta parte, in perioada adolescentei, Jean Piaget a devenit tot mai interesat de moluste, ajungand ca, la finalizarea scolii sa devina un malacolog (poersoana care studiaza molustele) foarte cunoscut. In domeniul malacologiei, Piaget a publicat o serie de articole, iar acest segment de studiu i-a fost drag toata viata.



Jean Piaget a studiat stiintele naturale la Universitatea din Neuchatel, timp in care a publicat dou eseuri filosofice sau "lucrari de adolescenta", cum a preferat el sa le numeasca, care au fost adevarate repere de orientare ale modului sau de gandire.



Piaget a studiat un semestru la Universitatea din Zurich, ocazie cu care s-a aratat foarte atras de psihanaliza, apoi s-a mutat in Franta. Aici a lucrat un an la o institutie pentru baieti, creata de Alfred Binet si aflata sub conducerea lui De Simon, "Ecole de la rue de la Grange-aux-Belles". In aceasta perioada, Piaget a standardizat testul de inteligenta a lui Burt si a inceput primele studii experimentale legate de dezvoltarea inteligentei.


In anul 1921, Piaget a primit functia de director de studii al Institutului J. Rousseau din Geneva. Dupa doi ani, savantul s-a casatorit cu Valentine Chatenay impreuna cu care a avut trei copii, Jacqueline, Lucienne si Laurent. Jean Piaget le-a studiat acestora evolutia intelectuala inca de foarte mici si pana cand au inceput sa vorbeasca.


Timp de 60 de ani, psihologul a facut cercetari naturaliste care au dus la schimbarea intelegerii noastre asupra felului in care se dezvolta copilul. Lucrarea sa teoretica generala de baza a fost numita "epistmologie genetica", pentru ca principalul sau interes era legat de dezvoltarea cunoasterii in organismul uman.


De-a lungul carierei sale, Jean Piaget a avut diverse posturi:




  • 1925 – 1929 – psihologie, sociologie si istoria stiintelor la Neuchatel.




  • 1929 – 1939 – istoria gandirii stiintifice la Geneva.




  • 1938 – 1951 – psihologie si sociologie la Lausanne.




  • 1939 – 1952 – sociologie la Geneva.




  • 1949 – 1967 – a lucrat la Biroul International de Educatie.




  • 1940 – 1971 – psihologie genetica si experimentala – Geneva.




  • 1955 – pana la moarte, a condus Centrul International de Epistemologie Genetica, creat de el.




Piaget a publicat carti precum "Biologia si cunoasterea", "Epistemologie genetica", "Limbajul si gandirea copilului", "Conceptia copilului asupra lumii". Studiile si conceptiile lui Jean Piaget au reprezentat surse de inspiratie pentru mai multe domenii, precum psihologie, sociologie, economie, drept, educatie si epistemologie. Cunoscutul cercetator a fost rasplatit cu multe premii din toata lumea.


In studiile lui, Jean Piaget a dezvoltat o originala teorie legata de geneza si mecanimsmele gandirii. Este vorba de teoria operationala, in cadrul careia, acesta a delimitat stadiile si seriile de operatii ale inteligentei.


Stadiile dezvoltarii:




  • stadiul senzorialo – motor – acesta se desfasoara de la nastere si pana la doi ani, timp in care copilul invata obiectele fizice si este preocupat sa aiba control motor.




  • stadiul preoperational – este acela cand copilul se concentreaza asupra calificarii verbale , are loc intre 2 si 7 ani.




  • stadiul concret operational – are loc intre 7 si 12 ani, perioada in care copilul invata despre unele concepte abstracte, precum relatii de rudenie, numere etc.




  • stadiul formal operational - se desfasoara intre 12 si 15 ani, reprezentand perioada in care copilul va incepe sa rationeze logic, sistematic.




Stiinta educatiei si psihologia au fost complet influentate de teoria lui Jean Piaget, care se refera la modul in care capacitatea intelectuala difera din punct de vedere calitativ, in functie de varsta, iar pentru acumularea unei competente intelectuale, copiii au nevoie sa interactioneze cu mediul inconjurator.